סביר להניח שאתם קונים מוצרי מזון מסוימים מטעמי נוחות, כדי לחסוך כמה שלבים בזמן הכנת ארוחה, אנחנו לגמרי מבינים אתכם. ירקות עליים ארוזים ושטופים מראש, כמו חסה או תרד, נראים כמו בחירה מובנת מאליה אם אתם מנסים לאכול בריא. אבל לא הכל ורוד (או ירוק).
לפי מומחי בטיחות מזון, ירקות עליים ארוזים ושטופים מראש אינם הבחירה הבטוחה ביותר. חיידקים וזיהומים נפוצים במוצרים מסוג זה, הרבה יותר ממה שאתם עשויים לחשוד.
"בעוד שצרכנים מצפים לנוחות ובטיחות, המציאות היא שירקות עליים ארוזים ושטופים מראש הם אחד הפריטים המסוכנים ביותר במדפי הסופרמרקט בשל סיכוני זיהום לאורך שרשרת האספקה", אומר דרין דטוויילר, פרופסור למדיניות מזון באוניברסיטת נורת'איסטרן ומחבר הספר "בטיחות מזון: עבר, הווה וחיזויים", ל-HUFFINGTON POST.
דטוויילר מעיד כי הוא עצמו נמנע מקניית ירקות עליים ארוזים בשל הסיכון לזיהום אי-קולי קטלני. "כאשר מסתכלים על התפרצויות בעבר, סלטים ארוזים היו גורם מוביל למחלות הנגרמות ממזון, כאשר חלק מההתפרצויות הובילו לאשפוזים, אי-ספיקת כליות (תסמונת אורמית המוליטית), ואפילו מוות", אמר דטוויילר.
גורמים רבים בשרשרת האספקה יכולים לזהם את הירקות העליים עם פתוגנים — כגון אי-קולי, ליסטריה או סלמונלה - שיכולים להותיר אנשים חולים, מאושפזים או גרוע מכך. "ירקות עליים ארוזים נשטפים ומעובדים במנות גדולות, מה שמהווה דרך יעילה להפצת פתוגנים", אמרה אוליביה רושקובסקי, שפית-מדריכה לאמנות הקולינריה מהצומח ואישורי בטיחות מזון במכון לחינוך קולינרי בקמפוס ניו יורק.
למרות המאמצים להפחית התפרצויות הקשורות לירקות עליים, הן ממשיכות להתרחש. ירקות עליים מיוחסים ל"עד 9.2% מהמחלות הידועות שנגרמות מפתוגנים במזון" בארה"ב, על פי דוח בכתב העת Journal of Foodborne Illness שפורסם באפריל 2024. הדוח מעריך שמעל 2.3 מיליון מחלות בכל שנה קשורות לירקות עליים מזוהמים.
כיצד שרשרת אספקת המזון הופכת למזוהמת?
זיהום עלול להתרחש בשלבים שונים לפני שירקות עליים ארוזים מגיעים למדף הירקות המקורר ובסופו של דבר לצלחת שלכם.
- בשדה - תוצרת עלולה להזדהם עם פתוגנים ממקורות כגון מי השקיה מזוהמים, חיות בר או מבויתות, אדמה או אוויר. סלמונלה או ליסטריה יכולים להיות מוחדרים לגידולים דרך מי השקיה מזוהמים מחוות בקר סמוכות. כשמגיע זמן הקציר, ישנם סיכונים נוספים שפתוגנים וחיידקים יבואו במגע עם החסה. "זיהום יכול להתרחש דרך טיפול אנושי, ציוד מזוהם או מים המשמשים בתהליכים לאחר הקציר להובלת התוצרת או להסרת אדמה", אמרה בייקר.
- במפעל העיבוד - ישנן הזדמנויות לפתוגנים לבוא במגע עם ירקות עליים ברגע שהם מגיעים למפעל עיבוד. ירקות עליים מעובדים באזור מרכזי ומופצים "ירקות עליים מחוות שונות מעורבבים, נשטפים ונארזים יחד, כך שעלה מזוהם אחד יכול להשפיע על כל היתר".
- במסע למדפי החנויות - שמירה על הירקות העליים בקירור הכרחית כדי למנוע מפתוגנים לגדול ולהתפשט. לפי המומחים: "אי שמירה על הירקות העליים בקור עקבי לאורך תהליך הקציר, העיבוד וההובלה יכולה לגרום להתפתחות חיידקים". עם זאת, קירור אינו מבטל את הסיכוי לפתוגנים; הוא יכול לעזור להאט אותם. "קירור מאט את גדילת החיידקים אך אינו הורג אותם, מה שאומר שירקות עליים מזוהמים עדיין יכולים לגרום למחלה, אפילו אם הם מאוחסנים כראוי", אמר דטוויילר.
האם שטיפה חוזרת של ירקות עליים שטופים מראש תעזור?
אם אתם חושבים, "טוב, אשטוף את הירקות העליים השטופים מראש כאמצעי בטיחות נוסף", אל תעשו זאת. שטיפת ירקות עליים בבית אינה הופכת אותם לבטוחים יותר כי מים לא יסירו את הפתוגנים, אמר דטוויילר. שטיפת ירקות עליים שטופים מראש עלולה להכניס פתוגנים שעשויים להסתתר על הדלפק או בכיור שלכם. "ירקות עליים שטופים מראש לא צריכים להישטף שוב בבית, מכיוון שפעולה כזו יכולה להכניס זיהום אם הכיור, כלים, ציוד או ידיים של המכין אינם נקיים או מחוטאים כראוי", אמרה בייקר.
חיידקים או פתוגנים אינם גלויים לעין ולא ניתן לראותם. "אם ירקות עליים מזוהמים בפתוגנים, לא ניתן לזהות אותם על ידי ראייה, ריח או טעם... ולא ניתן להסירם על ידי שטיפה", הסבירה בייקר. לפי דטוויילר, "חיידקים כמו אי-קולי וסלמונלה יכולים ליצור ביופילמים שעוזרים להם להידבק למשטח העלים וברגע שהם נצמדים, חיידקים אלה פשוט לא נשטפים".
פתוגנים מזיקים צריכים להיות מבושלים כדי להיות מחוסלים, מכיוון שחום הורג אותם, אמר דטוויילר. הבעיה הגדולה היא עם חסה שבדרך כלל נאכלת חיה, לא מבושלת, "מה שמקשה על הפחתת הסיכון למחלות ממזון", אמרה בייקר.
המלצות לקניית ירקות עליים ארוזים
אם אתם עדיין מעדיפים לקנות ירקות עליים ארוזים בשל הנוחות, יש מספר אמצעי זהירות שיש לנקוט:
- בדקו תאריכי תפוגה- הסתכלו על תאריכי התפוגה לפני הרכישה, מומלץ לקנות רק מה שתאכלו תוך יום או יומיים.
- חפשו טריות - הימנעו משקיות עם לחות עודפת שנראות רטובות, מכיוון שסביבות לחות הן גן עדן להתרבות חיידקים. "בדקו את האריזה כדי להבטיח שהחסה נראית טרייה, ללא נבילה או שינוי צבע, מכיוון שסימנים אלה עשויים להצביע על אחסון לא תקין או טריות מופחתת", אמרה בייקר. כמו כן, הרחיקו עצמכם משקיות שיש בהן עלים ריריים, הוסיפה רושקובסקי.
- מזערו שינויי טמפרטורה - לאחר שרכשתם ירקות עליים, אל תתנו להם לשבת במכונית חמה או או על השיש. "הימנעו משינויים דרסטיים בטמפרטורה בעת הובלתם מהחנות ובעת הכנת ארוחה", אמרה רושקובסקי. "זה יוצר סביבה לחה וחמה שיכולה לעודד הן ריקבון והן גדילת חיידקים".
- אחסנו כראוי - ירקות עליים צריכים להישמר מקוררים בטמפרטורה של 4 מעלות או פחות.
- קנו ראשי חסה - רכישת ראש חסה או צרור תרד אולי כוללת את השלב הנוסף של שטיפה וייבוש לפני זריקתם לקערת סלט או טיגון בווק, אך אתם עשויים למזער את הסיכון לפתוגנים חבויים. "לראשי חסה שלמים או תרד יש פחות שטח פנים לזיהום בהשוואה לירקות עליים חתוכים מראש ומעורבבים בשקית", אמר דטוויילר. הוא מציע לשטוף אותם במים קרים - לא להשרות - כדי להסיר לכלוך, שאריות, חרקים וחיידקים ברמת השטח. "שטפו אותם בבית לפני האכילה".