אולי נחשפתם ואולי לא, אך לא מעט אנשי קולינריה מהארץ ומעולם נמצאים בימים אלו באבו דאבי, וזאת לקראת הטקס החגיגי שייערך בה מחר - הרשימה הראשונה של דירוג המסעדות היוקרתי "50 best restaurants" בחסות סן פלגרינו, שעוסקת באזור המזרח התיכון ואפריקה.
אחרי שבעשור האחרון "נפתחו" רשימות נפרדות לאזורים ספציפיים כמו אמריקה הלטינית, אסיה ואפריקה, הגיע, כאמור, התור של אפריקה והמזרח התיכון, והבנתם נכון - זה לגמרי מכניס את ישראל לעניינים.
הדירוג סוקר 50 יעדים קולינריים מצטיינים מ-19 מדינות האזור, החל ממרוקו במערב ועד לאיראן ועומאן במזרח, שזוכים להיכנס לדירוג היוקרתי ולתהילה גדולה מהדירוג, שרבים טוענים כי הוא שווה ערך למישלן, אך יותר צעיר ופחות שמרני ממנו.
אף שזהות המסעדות והדירוגים נשמרים בחשאיות, שמועות, אתם בטח מנחשים, יש בשפע. בכל הנוגע לישראלים שברשימה, נראה שמסעדת OCD של השף רז רהב צפויה להתברג במקום מכובד בה, וכך גם מסעדת "מלגו ומלבר" של מוטי טיטמן ובן רינג. עוד שמות שעלו הם מסעדת "אנימר" של הלל תווקולי, "ג'ורג' וג'ון" של תומר טל ו"פסקדו", מסעדת הדגים האשדודית והכשרה של יחי זינו.
על מנת להבין קצת יותר על הדירוג הזה ועד כמה הוא יוקרתי וחשוב, שוחחנו עם רועי ירושלמי, שופט ראשי בתחרות ואחראי על קאדר המצביעים בישראל עבור הדרג האזורי (ובין היתר גם עיתונאי אוכל בגלובס).
"מדריך 'פיפטי בסט' נחשב כיום לאוטוריטה החשובה ביותר בעולם מבחינת תהודה לדירוג מסעדות", הוא מספר בשיחה מאבו דאבי. "קודם כל בזכות האקסקלוסיביות שלו: אם מדריך מישלן כולל אלפי מסעדות בקומץ יעדים נבחרים – פיפטי בסט כולל רק 50 בדירוג העולמי ועוד 50 בכל דירוג אזורי (בחלקם יש עוד 50 שנכנסים לדירוג (100-51).
"זה מספר מצומצם שמעניק כאמור לכל משתתף ולעיר שבה הוא ממוקם הכרה בינלאומית וכוח משיכה לתיירים, וזו גם הסיבה שאת הטקס מחר יכבד בנוכחותו גם שר התיירות יואל רזבוזוב. החשיבות של הכרזת המדריך שווה מאות מיליונים ליעדים המובילים ברמה הכלכלית – קופנהגן ובכלל סקנדינביה, סינגפור, מקסיקו וחבל הבסקים וקטלוניה שבספרד הצליחו למנף את עצמן בעקבות מסעדות זוכות ליעדים מובילים לפודי'ז. כל מדריך של 'פיפטי בסט' עד היום נחשב לחלוצי וחדשני ברגע השקתו. הדירוגים השונים נתנו רוח גבית לקטגוריה חדשה שנוצרה במילניום הנוכחי – של תיירות-מסעדות".
איך הגעת לשפוט בתחרות הזאת?
"לשיפוט הגעתי אחרי שפנו אלי. האמת שלא שאלתי אף פעם - כתבתי במשך שנים המלצות אוכל עבור מדריכי הערים של הוצאת סוויס ועל המטבח הישראלי במגזינים באירופה. אולי משם. כשופט ראשי אני אחראי על אזור, יחד עם עוד חמישה שופטים נוספים מהאזור שיושבים כל אחד במרוקו, ירדן, סעודיה, מצרים ואיחוד האמירויות. כל אחד מאיתנו אחראי על בחירת 250 המצביעים, שזהותם נשמרת חסויה לפני ההכרזה וגם אחריה".
מה תהיה התרומה של נוכחות ישראלית ברשימה הזו לסצנת הקולינריה הישראלית?
"עבור ישראל, השתתפות פוטנציאלית של מסעדות ישראליות בדירוג - ועצם קיומה בכלל - היא תקדים עבור הסצנה הקולינרית המקומית ותשמש זרז לתהליך מיצובה של הסצנה הקולינרית בארץ בשנים האחרונות לכזו ברמה עולמית.
משמעות הפיכת תל אביב לבירת קולינריה עולמית יכול להיות משמעותית ושווה מאות מיליונים למדינה - לתעשיית ההיי-טק, לתעשיית המזון עם יצוא מרכיבים כמו טחינה ויין, לפוד טק הישראלי (תחליפי בשר) ובראש ובראשונה - לתעשיית התיירות המקומית".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו