ניה סאל - משק ברזילי | צילום: אנטולי מיכאלו

לא רק לנמנעים מבשר: מנות הדגל הטבעוניות שאסור לכם לפספס

נדמה שככל שעובר הזמן, הפודי הישראלי מבין שטבעונות איננה ז'אנר קולינרי, אלא חלק בלתי נפרד מהמטבח הישראלי, כזה שנמצא, ולגמרי בזכות, בכל סוגי המטבחים • כדי שיהיה לחדשים מביניכם מאיפה להתחיל, אספנו עבורכם ועבורכן את מנות הדגל הטבעוניות שאתם חייבים לנסות

כבר עשור שהתנועה הטבעונית הפכה לחלק משמעותי בקולינריה הישראלית וכל בית קפה, מסעדה או מעדנייה שמכבדת את עצמה מציעה לפחות אופציה אחת או כמה למי שנמנע ממוצרים מן החי. כיאה לבירת הטבעונות העולמית- ישנן מספר מסעדות בתל אביב שהקדישו את כל מהותן ותפריטן לאורח החיים הצמחי והפכו להיות עמודי תווך לטבעונים, מפחיתנים ואוכלי כל שפשוט אוהבים אוכל טעים.

קופונים והנחות למסעדות הכי שוות בישראל

נדמה שעם הזמן, הסועד הישראלי מבין ש״אוכל טבעוני״ הוא איננו ז׳אנר קולינרי בפני עצמו, אלא עולם שלם שיכול להכיל בתוכו אינספור סוגים של מטבחים: החל ממסעדות בריאות, עד מסעדות עדתיות, מטבחי עילית, פאסט פוד שמזכיר טעמים של בשר שעשויים מחלבונים אלטרנטיביים ועד אוכל ים תיכוני שאף אחד מאיתנו לא מגדיר כטבעוני כמו חומוס, פלאפל או קוסקוס ירקות. המכנה המשותף של כולם זה שבסיס חומרי הגלם הוא מן הצומח ולא מן החי.

בארץ, זכינו במספר יתרונות משמעותיים: השפים והקונדיטורים הטבעוניים בישראל נהנים משפע היבול החקלאי ומגוון הפירות וירקות ובזכותם מצליחים לייצר טעמים נפלאים ומנות יצירתיות ובנוסף לכך, יתרון ה״פרווה״ לא זר לנו ויש לנו לא מעט נסיון בטכניקות ופתרונות ותיקים לייצור מנות שלא מכילות רכיבים מהחי לטובת שומרי הכשרות, מה שהקהילה הטבעונית יכולה לרוב לאמץ גם היא.
כדי להקל עליכם את משימת הטעימה, בחרנו עבורכם כמה ממנות הדגל במסעדות הטבעוניות האהובות בישראל שכל אחד, גם מי שלא טבעוני, ישמח לטעום.

סלט סובה- אנסטסיה
סלט הסובה של אנסטסיה מורכב מאטריות סובה דקות (כוסמת) העשירות בחלבון ועליהן פרחי כרובית מבושלת, קייל, ארוגולה, כוסברה ובצל ירוק בקרם קשיו וג׳ינג׳ר וקראמבל שקדים פיקנטי מעל. מדובר בסלט חם-קר בניחוח אסייאתי שמהווה מנה עיקרית המלאה בכל אבות המזון, נטולת גלוטן וכזו שאפשר לחזור אליה כל פעם מבלי שתמאס. לחובבי הבישול, ניתן לקנות את הרוטב המיוחד של סלט הסובה ואת האטריות דרך המעדניה של אנסטסיה ולהכין בבית עם התוספות שאתם אוהבים.
62 שקלים. אנסטסיה- פרישמן 54, תל אביב יפו.
https://www.anastasiatlv.co.il/

סלט סובה של אנסטסיה, צילום: אור קפלן

פטריות יער – באנה
באנה היא מסעדה שמקדשת את תרבות הplant based ועושה כבוד למנות שבסיסן ירקות. לא נמצא בתפריט תחליפים או נסיונות להדמות אלא להדגיש את הטעמים הטבעיים והטובים שלירקות העונה יש להציע. מנת פטריות היער הצלויות, השום הקונפי המונחות על תפוח אדמה עם טעמי האיולי והחזרת מאששים את הטענה הזו ועושים כבוד מחודש לפטריות שמקבלות את מרכז תשומת הלב. מנה משביעה, מהנה לאכילה לבד או ברבים, עשירה בטעמים ונטולה מגלוטן.
64 שקלים. באנה- נחמני 36, תל אביב - יפו.
https://banatlv.co.il/

מנת פטריות בבאנה, צילום: אלה רז

המבורגר - מיכאלאנג'לו
קפה מיכלאנג'לו הוקם אי שם בתחילת 2015, בבעלותם של סתיו רביבו ואלירן אייש. אחד מתוך חלוצי ומפיצי הבשורה הטבעונית בעיר ובפרט המסעדה הטבעונית היחידה בעיר יפו. את כל מרכיבי המנות במסעדה מכינים במקום באופן עצמאי, החל מהסירופים לקוקטייל ועד המיונז. אחת ממנות הדגל הידועות של מיכאלאנג'לו היא ההמבורגר המיוצר במקום מחומרי גלם טבעיים המבוסס על פטריות טריות, בצל וחלבון סויה בלחמניה עם חסה, עגבניה וחמוצים כשלצידם תפוח אדמה, בטטה וסלק מטוגנים.

בנוסף, מעבר לחיבור הקולינרי, מיכלאנג׳לו משלב בתוכו תכני תרבות מקומיים, כאשר מתקיימת תערוכה מתחלפת על קירות המקום, של אמנים שונים, וכמו כן מתקיימים ערבי הופעות חיות מידי סוף שבוע. מיכלאנג׳לו השוכן בלב ליבה של העיר יפו, צמוד לשוק הפשפשים הוותיק, מטפח ומעניק חוויה ייחודית ואף ביתית.
68 ש"ח, בן תרדיון 2, יפו

המבורגר טבעוני של מיכאלאנג'לו, צילום: יעקב בלומנטל

גרין רול ספיישל - גרין רול
המסעדה האסייאתית הטבעונית הראשונה בישראל היא גרין רול. כזו שמזכירה לנו שאוכל אסייאתי בבסיסו מתבסס על שילובי ירקות, דגנים ושורשים ואם הביצוע טוב, היעדר המוצרים מן החי לא מורגש. וכך חשים בדיוק שמגיעים לשלב הסעודה בגרין רול- הן במשלוחים והן במקום עצמו. הגרין רול ספיישל הוא רול סושי שמכיל דלעת יפנית (קנפיו), בטטה, מלפפון וטופו בציפוי אבוקדו, שבבי טמפורה, בטטה קריספית, עירית ושומשום. מדובר ברול סושי שהוא ארוחה בפני עצמה וכל חתיכה מלאת טעמים ומרקמים. טיפ להריוניות שנמנעות מסושי במהלך חודשי ההריון - מפני שהמטבח סטרילי מדגים ונאים ובכלל- יש את האפשרות הבטוחה להנות מסושי בגרין רול.
45 שקלים. גרין רול- מונטיפיורי 30, תל אביב יפו.
https://thegreenroll.co.il/

גרין רול ספיישל, צילום: שירן שחר

כריך רוסטביף- 416
כריך הרוסטביף של 416 הוא מהמנות האלה שאחרי הנגיסה הראשונה פוערים עיניים בפליאה- ״איך יכול להיות שזה טבעוני?״. גם כאלה שאוכלים רוסטביף מהחי. הוא עשוי מסייטן (חלבון חיטה) שעבר טיפול מסור במקום ונחתך דק דק ומגיע בחלה שנאפתה במקום יחד עם איולי חרדל, איולי חלפיניו, כרוב, בצל מטוגן, מלפפון בהחמצה ביתית, עגבניה על האש וחסה. לרוב זו תהיה המנה הזו שטבעונים יקחו את חבריהם או משפחתם הלא טבעונית ויציגו בפניהם את הטעמים שהם מכירים ואוהבים שאף נפש חיה לא נפגעה לפני שהגיעה לצלחת. זה תמיד עובד.
68 שקלים. 416- הארבעה 16, תל אביב יפו.
https://www.416tlv.com/

כריך רוסטביף 416, צילום: יחצ

איטליה- j17
בימי שני במסעדת j17 הטבעונית מתקיים ספיישל מיוחד שמציע מנות שף שמייצגות כל אחת מדינה אחרת ברחבי העולם. התפריט שהורכב ע״י השפית והנטורופתית נועה זמיר אוזנה האמנם מתקיים רק ביום אחד בשבוע, אבל יום אחד ששווה להגיע לצפון הישן של תל אביב בשבילו. אחת המנות הקלאסיות ועדיין המפתיעות ביותר בתפריט נקראת ״איטליה״- מדינה שפחות מזוהה עם מטבח טבעוני, אבל הביצוע של נועה ללזניה עם גבינת קשיו שקדים, רוטב עגבניות עשיר ובזיליקום הוא לא פחות ממדהים.
62 שקלים. j17- ירמיהו 17, תל אביב יפו.
https://j17.co.il/

לזניה קשיו, צילום: מיטל סלומון

דוסת הדגל- דוסה בר
דוסה היא גרסה דרום הודית, מלוחה ובריאה של קרפ- היא עשויה מאורז ומש שחור מותססים ונצרבת על פלאנצ׳ה עם בצל סגול, שמן קוקוס וצ׳אטני צ׳ילי. השפית חן ויינשטיין, הצליחה לייצר במסעדת ׳דוסה בר׳ גיחה קצרה להודו ברחוב בן יהודה שבתל אביב ומציעה שפע של דוסות ושלל מאכלים דרום הודיים ששווה להכיר כמו אוטפאם, אידלי ועוד שמיטיבים עם הגוף והנפש. מנת הדגל מבין הדוסות, היא לא אחרת מאשר ׳דוסת הדגל׳ שעוטפת מסאלת תפוח אדמה, מסאלה דלעת יפנית ודלורית יחד עם תבשיל מנגולד, שלושה סוגי צ׳אטני ומרק.
60 שקלים. דוסה בר, בן יהודה 18, תל אביב יפו
https://dosabar.co.il/

"דוסת הדגל", צילום: דוסה בר

ניה סאל-משק ברזילי
משק ברזילי היא מבין הותיקות בסצנה הטבעונית- בהקמתה הייתה ממוקמת באיזור השרון ובעשור האחרון עברה לאחת מהפינות היפות של נווה צדק שבתל אביב. חלק מהמנות בתפריט משתנות לפי היבול העונתי, וחלקן נשארות איתנו כבר תקופה. למזלינו, אחת מאלו שנשארות בתפריט זו ניה סאל- סטייק דלעת מתובל, פירה ירקות שורש, פולי סויה, ערמונים ובצלים מקורמלים בקארי אגוזי לוז וצ׳ילי. מדובר במנה עיקרית יצירתית, משביעה וכמו כל מנה במסעדה- עם מחשבה מעמיקה על שילוב טעמים ואיזון תזונתי.
72 שקלים. משק ברזילי, אחד העם 6, תל אביב יפו.

ניה סאל - משק ברזילי, צילום: אנטולי מיכאלו

סלט קיסרית- אלגריה
ישנן מנות שאפשר להתווכח עליהן, אבל סלט הקיסרית של אלגריה הוא קונצנזוס של ממש. כמו כל סלט קיסר, גם הוא מבוסס על לבבות חסה ערבית ועטוף ברוטב קיסר עשיר שעשוי משקדים ואיולי ביתי שנעשה במקום, טבעות בצל סגול, צלפים, קרוטונים, עירית ורצועות טופו צרוב. האמנם סלט, אבל למעשה זו מנה אייקונית ומשביעה, שאפשר לאכול בכל שעה ביום ולעולם לא מאכזבת. שווה להגיע לצפון אבן גבירול כדי לבחון את הסלט הזה ואולי לראות מה עוד יש במנות הספיישל היומיות.
58 שקלים. אלגריה. אבן גבירול 165, תל אביב יפו

סלט קיסרית, צילום: אלגריה

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו