מי האטריה הרזה בעיר?

הפסטה היא ללא ספק אחד המאכלים האהובים והפופולאריים בעולם בכלל ובישראל בפרט. אלא שאנשים רבים צורכים פסטה בתדירות נמוכה מאשר היו רוצים, עקב הערך הקלורי הגבוה שלה ובהתחשבות בערכים התזונתיים שבה. לכן, אנחנו מוצאים את עצמנו מחפשים את הפסטה בגרסה הקלה והרזה ביותר שלה, או במילים אחרות: שתהיה עשויה מכל מרכיב אפשרי מלבד קמח לבן. נבדק ונערך ע"י: הדס לפידות תזונאית קלינית של סקיני פסטה

צילום : pexels

בשיתוף סקיני פסטה

הבשורה הטובה היא שהיצרנים זיהו את המגמה הזו ופיתחו עבורנו פסטות מגוונות המורכבות מחמרי גלם שונים. ניתן למצוא היום בחנויות שפע עצום של סוגי פסטה וכל מה שנותר לנו, הוא לבחור את המתאימה והטובה ביותר עבורנו.

המבחר הגדול מבלבל גם אתכם? בדיוק לשם כך החלטנו לעשות סדר ולערוך השוואה בין סוגי האטריות השונים, תוך התמקדות בערכים קלוריים ובערכי הפחמימה בכל אחד מהם.

פסטה - קמח לבן

הפסטה הנפוצה ביותר היא הפסטה העשויה מקמח לבן. בקמח לבן, גרעין החיטה הופשט מהנבט ומהסובין, שמכילים את עיקר הסיבים התזונתיים.

הפסטה המתקבלת מקמח לבן עשירה קלורית ודלה בסיבים תזונתיים. כתוצאה מכך, נחוש ירידה בתחושת השובע פרק זמן קצר יחסית לאחר האכילה. כלומר, פסטה מקמח לבן גורמת לאכילה תכופה במטרה לשבוע, לערך קלורי גבוה ומיעוט תרומה ערכית לגוף.

ערכים תזונתיים ל- 100 גר':

קלוריות – 353

חלבונים – 11 גר'

פחמימות – 76.9 גר'

שומנים – 0.11 גר'

פסטות מקמח דגנים שאינו קמח לבן

כאמור, החסרונות של פסטה קמח לבן הובילו לחיפוש מענה שנותן תמורה טובה יותר במאזן הערכים הקלוריים ובערכים התזונתיים. הפתרון לכך נמצא בפסטות המורכבות מקמח דגנים שאינו קמח לבן. בקבוצה זו נמנות פסטה קמח מלא ופסטה קמח כוסמין.

פסטה – קמח מלא

הפסטה העשויה מקמח מלא, מיוצרת מגרעיני חיטת דורום שבניגוד לקמח הלבן, נטחנים בשלמותם, כולל הקליפות והנבטים. 

הפסטה המתקבלת מקמח מלא עשירה בויטמינים, בסיבים תזונתיים ובמינרלים. הפסטה המכילה סיבים תזונתיים מקנה תחושת שובע לפרק זמן ארוך יותר מאשר הפסטה העשויה מקמח לבן וגם הויטמינים והמינרלים שבה מקנים לגוף ערך מוסף.

ערכים תזונתיים ל- 100 גר':

קלוריות – 337

חלבונים – 12.5 גר'

פחמימות – 67.2 גר'

שומנים – 2 גר'

פסטה – קמח כוסמין

הפסטה העשויה מקמח כוסמין מתאימה כחלופה פשוטה עבור הסובלים מאי סבילות לחיטה או לאלה המעוניינים לצרוך פסטה בעלת ערכים תזונתיים איכותיים יותר מאשר הפסטה מקמח לבן. פסטת קמח כוסמין עשירה בסיבים תזונתיים, הבריאים לעיכול ומקנים תחושת שובע למשך זמן ארוך יותר. היא מקור זמין לחלבון, לברזל, עשירה במיקרונוטריינטים כולל מגנזיום, אשלגן ועוד. פסטה קמח כוסמין מכילה ויטמינים מקבוצת B וויטמין E. הכוסמין הוא בעל ערך גליקמי נמוך ומולקולת הכוסמין מאופיינת במבנה המאפשר שחרור איטי.

ערכים תזונתיים ל- 100 גר':

קלוריות – 124

חלבונים – 5.5 גר'

פחמימות – 23.3 גר'

שומנים – 1 גר'

צילום : freepik,

איטריות ביצים

אטריות ביצים מופקות מקמח חיטה בתוספת ביצים. הערכים התזונתיים של אטריות ביצים דומה לזה של פסטה מחיטה, אלא שהערך הקלורי וערכי הפחמימה נמוכים במעט. אטריות ביצים מועשרות לעתים קרובות בויטמינים ומינראליים, בעיקר בסלניום, בויטמינים מקבוצת B ובמנגן.

 

ערכים תזונתיים ל- 100 גר':

קלוריות – 133

חלבונים – 4.7 גר'

פחמימות – 24.8 גר'

שומנים – 1.5 גר' 

פסטות מקמח שאינו מופק מדגנים

החיפוש אחר פתרונות אופטימאליים נוספים, הוביל את היצרנים להעשיר את מדפי החנויות  בקבוצת פסטות נוספת: הפסטות העשויות מחומרי גלם אחרים שאינם מופקים מדגנים. 

אטריות אורז

אטריות אורז, שהגיעו אלינו מהמזרח הרחוק, מהוות את מוצר האורז השני הפופולארי באסיה. אטריות אורז מורכבות מקמח אורז, חלקן מקמח אורז חום וחלקן מקמח אורז לבן. אטריות אורז אינן מכילות חיטה ואינן מכילות גלוטן. זו הסיבה שהן מציעות פתרון מצוין לצליאקים ולאלרגיים לגלוטן. בדומה להליך הפקת קמח מלא, קמח אורז חום מופק ממלוא גרגיר האורז כולל הנבט והסובין בעוד קמח אורז לבן מופק מגרגיר האורז שהופשט מהנבט והסובין. אטריות אורז עשירות במינראליים כגון מנגן , סלניום וזרחן.

ערכים תזונתיים ל- 100 גר':

קלוריות – 356

חלבונים – 6.8 גר'

פחמימות – 80 גר'

שומנים – 1 גר'

אטריות קונג'אק ,צילום: סקיני פסטה,

אטריות קונג'אק

הן אטריות ייחודיות שסיקרנו אותנו מאד ולכן פנינו למומחים של חברת סקיני פסטה, מומחית בייצור אטריות קונג'אק, כדי שיספרו לנו מדוע בחרו דווקא בחומר זה למוצריהם.

אנשי סקיני פסטה מספרים לנו שאטריות קונג'אק מככבות במטבח היפני, אך לא רק בו.

מדובר על אטריות ארוכות ולבנות המורכבות מגלוקומנן שהוא סוג של עמילן המופק מצמח הקונג'אק שהוא סוג של פקעת. היתרון הגדול שלו הוא שגוף האדם אינו מעכל אותו, דבר שגורם לגוף שלנו לתהליך עיכול הדומה לעיכול סיבים תזונתיים. הם אינם מתפרקים, משמשים מקור אנרגיה לגוף ומקנים תחושת שובע לאורך זמן.

הערך הקלורי של האטריות הללו נמוך במיוחד והן דלות בפחמימה.
הסיבה שעמילן הקונג'קאק מתאים במיוחד לייצור תחליפי פסטה ואטריות, אומרים המומחים של סקיני פסטה, היא שהוא ג'לטיני מאד ונצמד לעצמו.

ערכים תזונתיים ל- 100 גר':
קלוריות – 9
חלבונים – 0 גר'
פחמימות – 0.5 גר'
שומנים – 0 גר'

איטריות זכוכית – אטריות שעועית

אטריות שעועית המופקות משעועית שחורה ומים הן אטריות שקופות ממש. מראה זה זיכה אותן בשם הנרדף אטריות זכוכית.

הן נטולות שומן ומהוות מקור נהדר לברזל. הן מקור טבעי לסיבים ומכילות כמעט פי שמונה ברזל וחלבון מאשר בפסטה מקמח לבן. יחד עם זאת, הערך הקלורי שלהן גבוה מאשר הערך הקלורי בפסטה "רגילה".

ערכים תזונתיים ל- 100 גר':

קלוריות – 181

חלבונים – 0 גר'

פחמימות – 44 גר'

שומנים – 0 גר'

איטריות סובה

אטריות סובה, הפופולאריות במטבח היפני, עשויות מ- 100% קמח כוסמת. כוסמת היא דגן פסבדו ולא דגן אמיתי. היא מופקת מזרעים של עשבים. הן מהוות מקור טוב למנגן, אבץ, מגנזיום, אשלגן, ברזל, תיאמין וחלבון. הן מכילות סיבים מסיסים, הן דלות שומן ואינן מכילות גלוטן.  

ערכים תזונתיים ל- 100 גר':

קלוריות – 383

חלבונים – 12.9 גר'

פחמימות – 71 גר'

שומנים – 35 גר'

בשיתוף סקיני פסטה

כדאי להכיר