"הפטריוטים". צילום: ערוץ 14

ב"הפטריוטים" בערוץ 14 חוגגים את נרמול המלחמה - וזה נורא

בזמן שפנינה רוזנבלום מוציאה המנוני מלחמה וטראמפ מבטיח שהאקשן עוד לפנינו, המסך הקטן כבר הספיק לנרמל את האסון • שלושה ימים בלבד בתוך הקרבות, והטלוויזיה הישראלית טבעה בתוך שלולית של קלישאות, אסקפיזם מאולץ ורייטינג על חשבון החרדה

[object Object]

סיקור היום השלישי במלחמת איראן השנייה| כל הערוצים, כל היום וכל הלילה

איך נדע ששקענו עד צוואר בבוץ המסריח של שגרת מלחמה? פנינה רוזנבלום, זמרת המלחמות של דורנו, הוציאה אתמול שיר חדש והוא כואב באוזניים בדיוק כמו צלילי ההתרעה מהטלפון על שיגור טילים.

כך נראית מציאות בתוך לופ מלחמות: כל פרסומת בטלוויזיה נפתחת במילים "בימים קשים אלה", כל שידור חדשותי מכונה "שידור מיוחד", ובכל מקבץ פרסומת צצה יעל בר־זוהר ומסבירה את הוראות הבטיחות של פיקוד העורף שכולנו מסוגלים לשנן מתוך שינה. שגרה זה רע.

הבעיה עם שגרת מלחמה היא שהטלוויזיה לא יכולה להרשות לעצמה שגרה. אז היא ממציאה דרמות והתפתחויות ונעזרת בקלישאות כדי לדווח על התקדמות כלשהי. "עולים שלב", "ההפצצות מתגברות", "מתקפות חסרות תקדים", "כוח האש מתחזק", "החיסול הכי דרמטי", וכדומה.

כמו תוכנית ריאליטי שמנסה להשאיר את הצופים במתח לקראת הטוויסט הבא, כך הנשיא טראמפ הבטיח אתמול במסיבת עיתונאים שגרתית: "התקיפות העוצמתיות עוד לפנינו".

טראמפ מקבל תדריך על המבצע של הצבא האמריקני באיראן, צילום: AFP

שגרה זה משעמם, אלא אם מציגים אותה כשגרה חסרת תקדים שרק מתגברת ומתחזקת מרגע לרגע.

אולי זו הסיבה שבגללה התחושה הכללית היא שאנחנו כבר שבועיים-שלושה בתוך המלחמה, למרות שבקושי סגרנו שלושה ימי פיצוצים. השעמום התגבר, בין השאר מכיוון שהפעם פחות משתפים אותנו בתוצאות הקרבות, פחות מדווחים לנו על בנק המטרות ועל חיסולים ממוקדים. וכשמדיניות העמימות גוברת - המתח מבעבע באולפנים. פתאום יותר ויותר אנשים העזו לשאול את השאלה המתבקשת: נו, כמה זמן זה עוד הולך להימשך ככה?

קצת נמאס לנו משגרה של מלחמה, לימודים בזום, עסקים סגורים, ותוכניות מיוחדות לרגל המצב. אמש, באולפן "הפטריוטים" כבר גיוונו והתייצבו לשדר בתחפושות פורים כדי לחגוג עוד יום של מלחמה; ובינתיים, בערוץ המקביל, הסטנדאפיסט דניאל חן סיפר לארז טל ב"מועדון לילה" איך נהרס לו הבית מטיל איראני ואיך הוא הלך לישון אצל קטורזה. אתם יודעים, שגרה.

ארז טל ב"מועדון לילה", צילום: רונן אקרמן

כשדונלד טראמפ נשאל אתמול על תאריך סיום אפשרי, הוא השיב כי שמע פרשנים טוענים כי ישתעמם מהמלחמה בתוך ימים בודדים. "זה דווקא לא משעמם אותי, קורים הרבה דברים", הסביר והעריך כי לפנינו עוד "ארבעה שבועות לפחות".

בימים קשים אלה, רק המחשבה על עוד חודש-חודשיים של שידורי מלחמה אמורה להדאיג אותנו. נורא בקלות נרמלו כאן שגרת מלחמה; והטלוויזיה - היא רק רוקדת על הדם כדי להרוויח מהמצב.

ינון מגל, "הפטריוטים", צילום: צילום מסך, ערוץ 14

בקושי שלושה ימים חלפו מפרוץ המלחמה, וכבר הפוליטיקאים שבו לאולפנים, הפרשנים חוזרים על אותן הקלישאות, בערוץ 13 טוענים שביבי מתכוון למשוך את המלחמה עד הבחירות, בערוץ 14 מאשימים את השמאל בתבוסתנות, בפריים־טיים משדרים אסקפיזם ובידור, ואנחנו רק ביום השלישי של המלחמה. שגרה זה אמנם רע, אבל נרמול מלחמות זה עוד יותר רע.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...