אדוני השופט, אתה אשם

השידורים הישירים מבית המשפט העליון, שנועדו לשפר את תדמית הרשות השופטת בעיני הציבור, השיגו תוצאה הפוכה לחלוטין • הדיון על מינוי ראש השב"כ הפך לזירת מחאה ומהומות • התקשורת נחלקה בין ערוץ 12 שהאשים את "מתפרעי הימין" לבין ערוץ 14 שהחריף את כותרותיו נגד השופטים עד לביטויים כמו "מופע האימים של יצחק עמית" ו"היכל הבושה"

הדיון בבג"ץ על מינוי ראש שב"כ. צילום: מתוך שידורי ערוץ 14

שידור דיון בג״ץ על מינוי ראש השב״כ | כל הערוצים, 10:00

בעולם המדומיין של דמוקרטיה מתפקדת, להיות שופט זה המעמד הכי מכובד שאפשר לשאוף אליו. שופטים קובעים גורלות כי הם זוכים לאמון עיוור של הציבור. פעם, לימדו אותנו ש״שופט״ זה תו תקן לאנשים צדיקים, אמיתיים, טהורים ואיכותיים. שמגר ואגרנט, דורנר וחיות, אהרן ברק, אתי כרייף. האמת, שופטים היום זה לא מה שהיה פעם.

הדיון על מינוי ראש שב"כ בבית המשפט, צילום: מתוך שידורי קשת 12

אין בכלל ספק שההסכמה של בג״ץ לשדר בלייב את דיוניו הנבחרים נובעת מעניין ציבורי, אך גם מתוך ניסיון לשפר במעט את הצורה שבה נשפטים השופטים והרשות כולה ע״י האזרחים. בפועל, התוצאה הפוכה. לשופטי העליון אין כריזמה טלוויזיונית כמו לשופטי ריאליטי, למשל. יצחק עמית, אלכס שטיין וגילה שטייניץ הם לא סטטיק, שחר חסון ואופירה אסייג. אתמול, הדיון על מינוי ראש השב״כ שודר במקביל בחמישה ערוצים והיה שעמום מוחלט. כתוצאה מכך, כל מה שדיברו עליו באולפנים התרכז במהומה המבוימת והיצרית שהתחוללה מסביב.ֿ

בערב, פתח עודד בן עמי את תוכניתו (קשת 12) במונולוג על כדורגל. הוא הסביר כי במשחקים יצריים נוטים האוהדים ביציעים ״לאחל את האיחולים הכי מייסרים שניתן לתאר. הנוסח מאוד נמוך וירוד - כי ככה זה בכדורגל. מה שקרה בביהמ״ש נמוך יותר, מסוכן יותר ומדאיג יותר. מבקרי ביהמ״ש צעקו, שרקו, התפרעו, בזו לשופטים, וגרמו להפסקת הדיון מספר פעמים״, שטח בן עמי את הטענות והצביע על האשמים: מתפרעי הימין.

לעומת זאת, בערוץ 14 מעניין היה לעקוב אחרי התפתחות ה״סטרייפים״ (הכותרות האלה שבתחתית המסך) לאורך יום השידורים. אלה הלכו והחריפו בהדרגה. זה התחיל עם ״האם מינוי זיני יאושר?״ ו״דרמה בבית המשפט״, ובהמשך התפתח ל״כאוס בבג״ץ״, ״מופע האימים של יצחק עמית״, ״יצחק עמית נגד הדמוקרטיה״, ״ניגוד עניינים? לא בשביל יצחק עמית״, ״ערל לב״, ״היכל הבושה״, ״יצחק עמית מאבד עשתונות״, ״לא רואה את הדבשת של עצמו״, ״הפוסל במומו פוסל?״, ״שומרי הסף של עצמם״ וגם: ״אבל מר ברק, למה לשקר?״.

השופט עמית בדיון על מינוי זיני ראש השב"כ, צילום: אורן בן חקון

לא סתם הסטרייפים הנ״ל נשמעים כמו טנטרום של טוקבקיסט אובססיבי. מבחינת 14, השידור הישיר מבג״ץ נועד לאשש את כל מה שהם מספרים לצופיהם על המוסד ושופטיו במשך 24/6. לא משנה מה יקרה במעמקי אולם בית המשפט - בסוף, ישתמשו בזה כדי לקדם את האג׳נדה המבוקשת. דיפ סטייט, דיפ סטייט ודיפ סטייט.

כל פרובוקטור בשקל ניסה הפעם לרכוב על בג״ץ. כל ח״כ שרצה כותרות, כל הורה שכול שביקש להשמיע קול, וכל פרשן או תעמולן שהתעקש להפיץ נרטיב מהונדס - הם עשו את זה דרך השידורים מבית המשפט וקיבלו את מלוא הזרקור התקשורתי. כשחושבים על כך, כנראה אין משהו שיותר מבזה את בית המשפט מאשר שידורים ישירים של דיונים חשובים. אם היתה איזשהי שארית של כבוד בסיסי והערכה היסטורית כלפי הרשות השופטת - גם היא נמחקה כעת.

״רק ביבי״, צעק האדם האחרון באולם בית המשפט, לפני שכיבה את האור. ״רק ביבי״.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר