סיפורה של דמוקרטיה לשעבר: פתיחת העונה השישית והאחרונה של "סיפורה של שפחה"

העונה השישית והאחרונה של "סיפורה של שפחה" מתחילה לשדר בישראל • מאז העונה הראשונה ב-2017, המציאות הפוליטית העולמית התקרבה לדיסטופיה המתוארת בסדרה • הפרקים החדשים ממשיכים את מסע הקטל וההתעללות ללא סימנים לסיום אופטימי

"סיפורה של שפחה". מה רוצים מאיתנו?. צילום: צילום: באדיבות HOT

סיפורה של שפחה - עונה 6 | HOT VOD ו־NEXT TV

כשהסדרה "סיפורה של שפחה" עלתה ב־2017, היו אלה ימי ממשל טראמפ המוקדמים, בישראל עדיין לא פרצה מחאת בלפור ועוד לא המציאו את הרפורמה המשפטית. בתקופה התמימה ההיא דמוקרטיות לא באמת חשבו שהן ניצבות בפני סכנה מיידית. העולם של רפובליקת גלעד נראה קרוב ודומה, אבל רחוק ודמיוני.

כזכור, במציאות הדיסטופית שהוצגה על המסך דרך הסדרה נפלה ארה"ב בהפיכה שלטונית לידי משטר טוטליטרי־תיאוקרטי, שהנהיג חוקים חברתיים מעודכנים. הם בנו אפליה מגדרית, ריכזו כוח עצום אצל רודנים, שלחו משטרה חשאית לדכא התנגדות והתבססו על מהלכים בינלאומיים שאפשרו למציאות הנ"ל להתקיים במשך שש עונות ברציפות.

בשמונה השנים שחלפו מאז העונה הראשונה, הפכו אותן תלבושות אדומות של דמויות השפחות מסמל של בושה בסדרה בדיונית לאביזר גלובלי המסמן מחאה ועוצמה נשית. בישראל, למשל, לבשו את השמלות הללו בהפגנות על זכויות נשים או נגד ערעור יסודות הדמוקרטיה. בארה"ב הן הופיעו כלבוש מחאתי בהפגנות על עתיד הדמוקרטיה האמריקנית.

כוכבת "סיפורה של שפחה" אליזבת מוס. אולי בעצם "סיפורה של שפחה" ניבאה משהו?, צילום: אי.פי

והנה אנחנו כבר בשנת 2025, טראמפ פתח במלחמת סחר עולמית, חופש הביטוי חוטף מכות פעם אחר פעם, זכויות הפרט מצטמצמות ודמוקרטיות ליברליות מוצאות עצמן בצומת דרכים. וכשישראל הולכת ומתחפשת יותר ויותר לרפובליקת גלעד, צצה תהייה אולי בעצם "סיפורה של שפחה" ניבאה משהו?

אתמול עלו ב־HOT שלושת הפרקים הראשונים של העונה השישית, שתהיה האחרונה. כן כן, אומרים שזה סוף־סוף ייגמר. אבל האמת היא שלמרות הסיום המתקרב של הסדרה, הפרקים החדשים כלל לא צפויים להתכנס להפי־אנדינג בסוף. אין מה לפתח ציפיות.

למעשה, העונה השישית רק ממשיכה את מסע הקטל וההתעללות, את חוסר השוויון והריכוזיות ואת המלחמה הנצחית. השפחה המורדת, ג'ון אוסבורן (אליזבת מוס), ממשיכה לצאת ולהיכנס מגלעד, בעוד חבריה מתעסקים במבצעים נקודתיים כשעתידה של גלעד חזק ובטוח. אף אחד לא חותר לסיים את הסיפור המייגע.

ההפך הוא הנכון. "סיפורה של שפחה" מבוססת על ספר של מרגרט אטווד. לרומן המצליח נכתב ספר המשך, שמתרחש 15 שנה קדימה, וספוילר: רפובליקת גלעד עדיין מתקיימת שם, ועדיין כוחנית ומאוד לא דמוקרטית. HULU, הרשת המשדרת, מסרבת לזנוח את תפוח האדמה שלה והבטיחה שתהיה סדרת המשך, על בסיס הספר, שזה כמו לומר שבכך היא הבטיחה את המשך שלטון ממלכת גלעד. זאת, אף שהסדרה כבר לא פוגעת ורוב הקהל נטש אותה.

לפעמים דמוקרטיות נופלות מהר. לעיתים הן קורסות לאט־לאט, לבנה אחרי לבנה, מבלי ששמים לב לגודל הסדקים. אחר כך, במשך דורות ינסו אנשים טובים להחזיר את המצב לקדמותו, להשיב את הדמוקרטיה האבודה למסלולה - אבל זאת משימה שאפילו ג'ון אוסבורן לא מסוגלת להשלים בשש עונות אינטנסיביות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר