בתור ילד, בכל פעם שדרכתי על בלטה רעועה, מתנדנדת, כזאת שלא דבוקה חזק לקרקע, תמיד הייתי משוכנע כי מסתתר מתחתיה אוצר. זה כנראה נובע מכך שבאותן שנים היה נהוג בארץ להחביא דולרים מתחת לבלטות. כאילו גנבים לא ידעו את הטריק הזה.
בכל מקרה, כילד תמיד הייתי מרים בלטות. בבתים, בחדרים, ואפילו בלטות גדולות של מדרכה ברחוב. מצאתי שם הרבה חרקים ותולעים, עשבים ובוץ, וגם אפס דולרים. אז אל תאמינו למה שמספרים לכם: אין באמת אוצרות מתחת לבלטות.
לשאול אמסטרדמסקי, הפרשן הכלכלי של התאגיד והאיש שנותן לנו תחושה שהוא מבין על מה הוא מדבר, יש סדרת דוקו חדשה שנקראת "מתחת לבלטות" ועלתה אמש בכאן 11.
לאורך חמישה פרקים הוא חופר בשוק הנדל"ן הישראלי ומחפש בנרות אוצר או דירה להשקעה מתחת לבלטות. בפרק הבכורה התעמק בדילמה הנצחית: האם משתלם יותר לרכוש דירה בעזרת משכנתא קורעת או דווקא עדיף לשכור נכס למגורים ולהישאר גמיש ובלי מחויבויות כלכליות?
בפרק כינס אמסטרדמסקי כמה נציגים ששיקפו בעיניו את החברה, הוא התווכח עם אמא שלו על חשיבותה של קניית דירה, השווה בין תשואות להשקעות, והבהיר שוב ושוב כי הוא עצמו עדיין גר בשכירות ובמקום להשתעבד לבנק הוא סופר רווחים בבורסה.
וזה קצת מוזר לראות פתאום את הנרטיב הזה מקבל במה מרכזית בפריים טיים, הרי בדרך כלל מראים לנו על המסך מין מציאות מהונדסת שלפיה לכל אחד במדינה יש דירה או שאיפה לקנות אחת.
מדווחים באובססיביות על עליות/ירידות במחירי הדירות, מעודדים אותנו להשתתף בהגרלות של משרד השיכון, לעיתים מחלקים דירות למנצחי תוכניות ריאליטי, ובעיקר מחנכים אותנו מדור לדור כי הדרך לאושר עוברת בדירה. וגם אם כבר נכנס לתרבות כאן איזה סיפור על "דירה להשכיר" - בסוף הוא קונסל כי התרנגולת שמנה והחתולה כושית והשכנים אינם טובים בעיניהם.
לא בטוח שאמסטרדמסקי יצליח לפענח למה הישראלים מוכרחים לקנות דירה, ולמה הם ישרפו את כל ההכנסות שלהם למען המטרה; או איך זה ששוק הנדל"ן המקומי רק יודע להבטיח לנו עתיד ורוד ובסוף אנחנו תקועים כבר עשורים באיזושהי תפיסה מיושנת שלא מקדמת אותנו לשום מקום.
מתחת לבלטות - עם שאול אמסטרדמסקי | כאן 11, 21:30
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו