הדור הצעיר שגדל בתקופת הקורונה מתמודד עם מציאות מורכבת של מלחמות, מבצעים צבאיים ושינויים טקטוניים בשגרת החיים שלו. עולם התרבות של הילדים, שנסגר ראשון ונפתח אחרון, הוא בעל משמעות נוספת בגילם הצעיר, וכבר חודש ימים שהתרבות היחידה שהם יכולים לצרוך זה דרך המסך הקטן.
"בחודש מרץ בלבד בוטלו יותר מ־350 הצגות של תיאטרון אורנה פורת לילדים ולנוער ברחבי הארץ - חודש שנחשב לאחד העמוסים והחשובים ביותר לתרבות הילדים. סביב חג פורים מתקיימים מדי שנה מאות הצגות, מופעים ופעילויות במערכת החינוך ובחופשת החג, אבל השנה הכל נעצר", מספרת יפעת יתח רון, המנהלת האמנותית של תיאטרון אורנה פורת לילדים ולנוער. "גם פסטיבל ירון פורים, שהוא האירוע הגדול והמזוהה ביותר עם התיאטרון, בוטל לחלוטין. מאות שחקנים, יוצרים, אנשי צוות טכני ומנהלי הצגות מוצאים את עצמם בבית בלי עבודה".
המשמעות של פגיעה בתרבות לילדים שונה מזו של פגיעה בתרבות למבוגרים?
"בניגוד לתרבות למבוגרים, תחום התרבות לילדים תלוי במידה רבה במערכת החינוך, שמתכננת את הפעילות שלה שנה מראש סביב חגים ואירועים. ברגע שאירוע כזה מתבטל, כמעט בלתי אפשרי להשלים אותו בהמשך השנה. הצגות שלא התקיימו עכשיו פשוט לא יקרו, וגם כשהפעילות תחזור - קשה להאמין שאנשי חינוך והורים יסכימו להוציא תלמידים לאולמות רחוקים ממרחבים מוגנים.
"לצד הפגיעה הקשה בפעילות השוטפת, אנחנו מנסים לעשות כל מה שאפשר כדי להיות שם עבור הילדים גם בתקופה הזאת. פתחנו עמוד מיוחד באתר התיאטרון, שבו העלינו קישורים לכמה ממיטב ההצגות לצפייה באורך מלא, תכנים ומשחקונים. במקביל, עשרות שחקנים של התיאטרון יצאו לשטח והגיעו למקלטים ולמרחבים מוגנים ברחבי הארץ, כולל ביישובי קו העימות, והציגו בפני ילדים ומשפחות ששוהים שם".
"זו תחושה של מעבר מ־100 ל־0 ברגע אחד. בחודש מארס היינו בשיא של יצירה עם כ־1,000 הצגות בכל הארץ, ופתאום הכל נעצר", מוסיף מוטי חלימי, מנכ"ל תיאטרון השעה הישראלי, "כ־200 שחקנים יושבים בבית בלי עבודה. דווקא בתקופה כזו, כשילדים חיים תחת אזעקות וחוסר ודאות, האמנות היא לא מותרות - היא צורך בסיסי לחוסן שלהם. לכן אנחנו עושים כל מאמץ להגיע אליהם, גם למקלטים ולמרחבים מוגנים, ולתת להם רגעים של שמחה ואסקפיזם. אני קורא לרשויות ולמשרד התרבות להבין את החשיבות ולסייע להחזיר את התרבות לילדים, לשמור על החוסן שלהם ושל השחקנים שלנו. כי כשאין תרבות, נשאר רק הפחד. הילדים צריכים רגעים של אור בתוך כל החושך הזה - אלה לא מותרות, זו אחריות".
"פגיעה בילדים עצמם"
"קשה לתאר את גודל הפגיעה. ביטול אירועי פורים והעדלאידע היה רק ההתחלה, למזלנו עיריית ירושלים נתנה לנו גיבוי מלא", אומר קובי פריג', מנכ"ל תיאטרון הקרון. "מאז נאלצנו לבטל כמאה הצגות ברחבי הארץ, וכעת גם את התכנון לפסח. זה קשה מאוד ופוגע בתיאטרון, באמנים ובצוותים - אבל לא פחות מזה, זו פגיעה בילדים עצמם. התרבות היא מרחב של דמיון, עיבוד רגשי והפוגה, ובתקופה כזו היא לא מותרות אלא צורך אמיתי. אנחנו שולחים אמנים למקלטים ולמרחבים מוגנים כדי להביא רגעים של אור גם לשם, ובמקביל פתחנו באתר ובערוץ היוטיוב שלנו הצגות באורך מלא לצפייה חופשית".
גם במרכז סוזן דלל מבכים את המצב. "פסח הוא זמן שבו המרכז מתמלא בילדים, משפחות ותנועה חיה על הבמה", מספרת מנכ"לית סוזן דלל, ענת פישר לבנטון. "השנה תוכננה תוכנית עשירה שכללה מופעים כמו 'קצב הג'ונגל' של טרמולו ו'תעלול' של אופיר יודלביץ, שנועדו לחבר ילדים לעולם של מוזיקה, דמיון ותנועה. דווקא בתקופה כזו, שבה תחושת חוסר הוודאות גדולה, לתנועה ולתרבות יש תפקיד קריטי עבור ילדים וגם עבור מבוגרים - הן מאפשרות עיבוד, שחרור וחיבור. בחרנו לא לוותר, ולהעביר את הפעילות אל הבית. במהלך חול המועד נקיים שלושה ימים של פעילויות בזום ללא עלות - משעת סיפור מוזיקלית, דרך יוגה לילדים, ועד מפגשי תנועה, קצב וגרוב לכל המשפחה. זה לא מחליף את הבמה, אבל זו הדרך שלנו להמשיך לייצר מפגש, תנועה ושמחה גם בתוך המציאות המורכבת".
"בפורים התבטלו לנו הצגות, אבל ספגנו את המכה. פסח - זו כבר מכה ממש קשה", משתף אסי סתיו, המנהל האמנותי של תיאטרון הילדים הישראלי. "היו אמורות לעלות כמה הפקות, ובהן 'יובל המבולבל בקרקס' שבוטלה לחלוטין, 'פיטר פן' שתידחה ליולי, הגרסה המחודשת של 'שמוליקיפוד' שנדחית לאוקטובר, והיו אמורות להתחיל חזרות ל'מבצע סבתא', שנדחתה ל־2027. ההוצאות כבר יצאו והנזקים מוערכים בקרוב ל־2 מיליון שקלים".
עוד אירוע מרכזי לגיל הצעיר שהיה צפוי להתקיים בחול המועד הוא פסטיבל חיפה הבינלאומי ה־36 להצגות ילדים של תיאטרון חיפה, שמהווה מוקד אטרקטיבי לילדים ולהורים בחג ונדחה לקיץ. "נאלצנו לדחות את הפסטיבל לחודש אוגוסט, בעקבות המצב. הכל היה מוכן, מושלם ומדויק - הושקע המון בתכנון, בהפקה ובפרסום, עם הצגות מקור, מופעי רחוב, סדנאות יצירה ופעילויות חווייתיות לכל המשפחה", אומר משה קפטן מנכ"ל הפסטיבל. "כדי שהחוויה התיאטרלית תהיה אמיתית, משמעותית ובטוחה עבור הצופים - במיוחד ילדים - חשוב לנו להתאים את הזמן והתנאים. אני רוצה שכל ילד ומשפחה שיגיעו ירגישו את השמחה, ההתרגשות והאנרגיה במלואם, ויוכלו ליהנות מכל רגע".
הכל התבטל
"פורים ופסח הם תמיד תקופה סוערת בתחום שלנו, וכל מה שבנינו בעבודה מאומצת לתקופה הזאת התבטל, הכל הלך", מוסיף רונן גולפרב, שחקן ומנהל אמנותי של "התיאטרון שלנו", "עכשיו אנחנו רצים ממקלט למקלט לשמח ילדים, שלפחות בזה יהיה חלקנו. זו הנחמה שלנו. הילדים חווים את הפחדים של ההורים, רואים את החדשות, את הריצה למקלטים. ילדים חווים מתח, והתפקיד שלי ושלנו זה להפיג ולו במעט את התחושה הקשה הזאת".
גם מחזות הזמר המצליחים לכל המשפחה "אנני" מבית תיאטרון טומיקס, ו"ספר הג'ונגל", בבימויו של חנוך רוזן בהפקת טופ 10, היו צפויים לחזור לבמות בפסח, וגם זה לא קורה בחג. "המחזמר האהוב אנני מבית תיאטרון טומיקס תוכנן לעלות בתאריכים 2–3 באפריל, עם קאסט מרשים הכולל את טלי אורן, יחזקאל לזרוב, מיי פיינגולד, רועי וינברג ומיטל נוטיק, ובתפקיד אנני לוהקו לסירוגין יעל לוי וליה צמח. מדובר בהפקה מושקעת, צבעונית ומלאת השראה, שהיתה אמורה להוות רגע שיא עבור הילדים והמשפחות במהלך ימי החג. עם זאת, בעקבות המצב וההנחיות, ההצגות לא התקיימו במועדן - אך צפויות להתקיים במועד חדש שיתואם בהמשך, נעשה הכל כדי שהקהל יוכל ליהנות מהחוויה התיאטרלית המיוחדת בזמן מתאים ובטוח יותר", אומרת מנכ"לית תיאטרון טומיקס עדי בארי.
עד שיעלה האור על הבמה, אין ספק שהמסך הופך לספק התרבות העיקרי לילדים. "מה שנשאר לילדים עכשיו זה בעיקר טלוויזיה ומחשב", אומר הבמאי והתסריטאי רועי שגב, חבר הנהלת אסיטז' (האיגוד הבינלאומי של תיאטרוני הילדים) שלצד בימוי הפסטיגל והצגות שונות, הוא גם הבמאי והתסריטאי של הלהיט התורן "כראמל" ב"כאן חינוכית", שיותר מ־40 אלף ילדים צפו בשני פרקי הסיום שלה בבתי הקולנוע בסוף השבוע.
"אין להם את החוויה של יציאה מהבית וכניסה לאולם, את ההתרגשות שיש כשהאור יורד, ואני שמח שלפחות בהקרנות של כראמל בבתי הקולנוע התאפשר מפגש נדיר של ילדים, אחרי חודש שבקושי מתראים זה עם זה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
