ב-20 השנים האחרונות היתה השחקנית והבמאית דליה שימקו אחת הנשים המובילות בעולם הפרינג' בישראל, עם אנסמבל "אספמיה" שהקימה ומגוון יצירות שעלו במה שנקרא "תיאטרון אחר". כעת היא מגשימה חלום, ואולי מקבלת את אחת החותמות הכי נחשבות בעולם הזה - ניהול אמנותי של פסטיבל עכו הבינלאומי לתיאטרון אחר 2022, שחוגג את שנתו ה-43.
"פסטיבל עכו הוא מהיחידים בארץ שיש בהם קדנציה ברורה של ארבע שנים מקסימום, וזה אחד הדברים הכי נפלאים בו. אני באמת לא מוצאת מילים לתאר מה אני מרגישה. זו גם התגשמות של חלום וגם איזו הרגשה של סיפוק, אפילו סוג של ניצחון פרטי כי אני עושה את דרכי בעולם הפרינג' באופן מאוד עצמאי, בתור מישהי שהקדישה באמת את חייה לזה ב-20 השנים האחרונות. זה אושר גדול".
מה את מביאה איתך לפסטיבל?
"אני מביאה אג'נדה חברתית לפסטיבל, אבל לא רק בתכנים של ההצגות. חשוב לי שהקהילה בעכו תהיה גם היא חלק מהפסטיבל. בעכו מאוד בלט הפער בין המקום שבו מתרחש הפסטיבל לעיר עצמה, והדבר הראשון שעשינו זה להכניס הרבה פעילויות של אנשי עכו - מצעדים, עבודה עם נשות עכו ערביות ויהודיות יחד, הצגה שבה פרפורמרים מתנדבים מתושבי עכו נמצאים בתוכה ועוד.
"נוסף על כך, הזמנתי אצל הדר גלרון עבודה עם שחקנים עיוורים שהיא הצגה אורחת בפסטיבל, שבה הקהל יישב עם כיסוי עיניים ויחווה את העולם דרך הקול. אלו דברים שיתופיים יותר של קהילה בתוך הפסטיבל. כמו כן, פיתחתי נישה שנקראת 'החממה', ובה שש הצגות קצרות שמשודכות יחד בזוגות, שמיועדות ליוצרים צעירים שעשו עד שלוש הפקות מקצועיות בחוץ, ככה שהפסטיבל קצת משנה את פניו".
בתקופה האחרונה בפורום יוצרות התיאטרון פועלות בעוצמה לקדם שוויון בין נשים לגברים בתפקידי בימוי, כתיבה, יצירה וניהול. את חושבת שהמינוי שלך הוא עוד צעד בדרך למהפכה?
"כן, וכשישבתי וראיתי פרזנטציות עם הוועד האמנותי שלי ראיתי בפירוש את ההבדלים בין הגברים לנשים באופן שבו הסתכלנו על תכנים. חלק מהיצירות נכנסו לא כי הן של נשים, אבל אין לי ספק שהתחברתי אליהן ממקום נשי. גם אני וגם אסתי זקהיים שבוועדה האמנותית שלי ראינו איך אנחנו מנהלות עם הגברים בוועד שיח כדי לפקוח את עיניהם ולגרום להם להבין חשיבות של נושאים - טיפולי פוריות למשל, שעומדים במרכז ההפקה של נטלי צוקרמן הנפלאה. יש משמעות לעובדה שאני אישה ויש את הראייה הנשית כלפי החומרים, ואני חושבת שצריך להמשיך את המסורת הזאת. פעם גבר ופעם אישה, וככה בעצם לאזן את התכנים".
בעולם הפרינג' התקציבים נמוכים. מאיפה הכוח שלך לא להישבר?
"עשיית האמנות לשמה היא סוג של שליחות שמתקיימת בתוך האדם עצמו. אתה חייב לעשות את זה כדי להתקיים. אני לא בוחרת לעשות את זה, אלא חייבת לעשות את זה. כרגע התקציבים שלנו מגוחכים, חסר לנו כסף. באופן כללי, יש לי הרבה ביקורת על התקצוב ועל האפליה בין תיאטראות שקוראים להם רפרטואריים לבין תיאטראות לכל דבר שנקראים פרינג'".
פסטיבל עכו הבינלאומי לתיאטרון אחר ייערך במהלך חול המועד סוכות בתאריכים 14-11 באוקטובר. בפסטיבל ישתתפו מאות שחקנים ופרפורמרים, שיעלו עשרות מופעי תיאטרון, הצגות רחוב ומופעים חדשים, ובהם שמונה בכורות שייקחו חלק בתחרות הפסטיבל, שש הצגות חממה, ארבעה מופעים בינלאומיים ועוד.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו