תחרות אירוויזיון 2025, שנערכה החודש בבאזל שבשווייץ, רשמה את נתוני הצפייה הגבוהים ביותר שלה מאז 2004, והפכה רשמית לאחד מאירועי התרבות הגדולים בעולם. 166 מיליון צופים מ-37 מדינות עקבו אחרי התחרות, עלייה של 3 מיליון לעומת השנה שעברה – זאת בניגוד מוחלט לקריאות להחרים את האירוע בשל השתתפותה של ישראל.
שידור הגמר הגדול רשם נתח צפייה חסר תקדים של 47.7% – הנתון הגבוה ביותר מאז 2004, ויותר מכפול מהממוצע הרגיל של הערוצים הציבוריים באירופה. בקרב צעירים בני 15 עד 24 נרשם רייטינג שיא של 60.4%, המעיד על התחזקות הקשר של הדור הצעיר עם התחרות. בסך הכול צפו בגמר 166 מיליון איש – שיא שנשבר גם בזכות עלייה חדה במספר הצופים במדינות מפתח כמו גרמניה (9.1 מיליון צופים), פולין (4 מיליון), וצרפת, שם נרשם נתח צפייה של 40% – הגבוה בתולדות המדינה באירוויזיון.
גם בזירה הדיגיטלית נרשמו שיאים חדשים: שידור הגמר בערוץ היוטיוב הרשמי של האירוויזיון נצפה בזמן אמת ובשבוע שלאחר מכן מעל 12 מיליון פעמים – עלייה של 8% לעומת השנה הקודמת. בסך הכול נרשמו במהלך חודש מאי כ-370 מיליון צפיות בתכני התחרות ביוטיוב, עם יותר מ-60 מיליון צופים ייחודיים מ-232 מדינות וטריטוריות. באינסטגרם נרשמו 969 מיליון צפיות ו-30 מיליון אינטראקציות – כפול מהשנה שעברה, וטיקטוק המשיך להתחזק עם 748 מיליון צפיות לסרטונים הקשורים לאירוויזיון, בעיקר בקרב קהל צעיר בגילי 18–24.
ההשפעה המוזיקלית של אירוויזיון 2025 לא הסתיימה על הבמה – והשירים שהתחרו השנה כבשו את שירותי הסטרימינג והמצעדים ברחבי העולם. השיר הזוכה, Wasted Love, הצליח להיכנס למצעדי אפל מיוזיק ב-38 מדינות, הגיע לעשירייה הפותחת ב-20 מהן ואף כבש את המקום הראשון באוסטריה, שווייץ ולוקסמבורג. בסך הכול נרשמו מעל 3,000 הופעות של שירי התחרות במצעדים השונים של אפל מיוזיק, ושלושה שירים נכנסו ל־Spotify Global Top 50 – בהם לראשונה גם שיר בשוודית מלאה (Bara Bada Bastu), שהפך לשיר השוודי הראשון מזה 27 שנים – מאז 1998 – שעושה זאת. לעומת זאת, השיר הישראלי שזכה בטלווט – ההצבעה העממית – לא הצליח לשחזר את ההצלחה גם בפלטפורמות המוזיקליות. במדינות רבות, ביניהן שוודיה, נרשמה היענות נמוכה יחסית, והוא לא הצליח להיכנס למיקומים משמעותיים במצעדים המובילים.
אחד ההיבטים הבולטים השנה היה גם ההשתתפות הערה של קהל ממדינות שאינן לוקחות חלק בתחרות. לפי נתוני איגוד השידור האירופי, הצבעות נרשמו מ-146 מדינות וטריטוריות – הרבה מעבר ל-37 המדינות המתחרות. את מספר ההצבעות הגבוה ביותר מחוץ לאירופה סיפקו צופים מארצות הברית, קנדה, מקסיקו, טורקיה, איחוד האמירויות ודרום אפריקה. הקולות מאותן מדינות אוחדו ל"מדינה וירטואלית" שהשפיעה על תוצאות שני חצאי הגמר והגמר הגדול – תוספת שהולכת ומבססת את האירוויזיון כמותג תרבותי עולמי, ולא רק אירופי.
ההשפעה של האירוויזיון הורגשה היטב גם בשטח – ובמיוחד בעיר המארחת. לפי נתוני המארגנים, יותר מחצי מיליון מבקרים פקדו את באזל במהלך שבוע התחרות, ויצרו ביקוש חסר תקדים למקומות לינה, מסעדות ואירועי חוצות. תפוסת המלונות בעיר טיפסה ל-95% – עלייה חדה לעומת הממוצע בעונה זו – ובין האתרים הפופולריים במיוחד נרשמו מתחם Eurovision Village, כיכר Eurovision Square ומועדון EuroClub. אלפי צופים נוספים מילאו את איצטדיון סנט-יאקובס פארק בצפייה משותפת בגמר, ורשויות התיירות בעיר כבר מגדירות את האירוויזיון כאחד מאירועי השיא ההיסטוריים של באזל.
מלבד המסכים והבמות – גם הפלטפורמות הדיגיטליות הרשמיות של האירוע שברו שיאים. האפליקציה הרשמית של האירוויזיון משכה 1.8 מיליון משתמשים בחודש שלפני התחרות, ו-1.1 מיליון מהם השתמשו בה ביום הגמר – עם עלייה ניכרת במשך זמן השימוש הממוצע. הפודקאסט הרשמי רשם למעלה מ־1.5 מיליון האזנות, עלייה של 25% לעומת השנה הקודמת, ואילו האתר Eurovision.tv משך 17 מיליון צפיות מ-5.4 מיליון משתמשים פעילים – מספרים שמעמידים את האירוויזיון כמותג מדיה עצמאי ומוביל.
הפלטפורמה האינטראקטיבית My Eurovision Party, שנפתחה בשיתוף Roblox, משכה למעלה מ־1.2 מיליון ביקורים מ-183 מדינות – רובם מבני נוער. השהות הממוצעת של המשתמשים ביום עמדה על 11.5 דקות, נתון חריג שמעיד על מעורבות גבוהה במיוחד. גם בזירת האזנה “חמה”, אפליקציית שזאם, נרשמו שיאים: השיר RÓA של איסלנד דורג כשיר שחיפשו הכי הרבה לצורך זיהוי בזמן אמת – מה שמעיד על עניין יוצא דופן מצד הצופים. בסך הכול, ארבעה שירים מהתחרות דורגו בטבלת הרדיו של ESNS Radar – מה שמעיד על המשך השפעתם גם לאחר התחרות.
השיר RÓA (לחתור) של נציגי איסלנד היה השיר שזכה למספר החיפושים הגבוה ביותר באפליקציית שזאם בזמן השידור החי – כלומר, השיר שהכי הרבה צופים ניסו לזהות במהלך ההופעה. האם ההתעניינות החריגה קשורה רק ללחן הקצבי, או אולי גם לרעש התקשורתי סביבו? נזכיר כי זמן קצר לאחר פרסום השיר, עלו ברשתות החברתיות טענות לדמיון מובהק בינו לבין “חתונת השנה” של אייל גולן ואיתי לוי – שיר שכתב היוצר אופיר כהן. אף שה־EBU לא פסל את השיר, באיסלנד עצרו את תשלומי התמלוגים ליוצריו עד לבירור נוסף.
בסופו של דבר, הנתונים מדברים בעד עצמם: תחרות אירוויזיון 2025 לא רק שלא נפגעה מהקריאות להחרים אותה – אלא חיזקה את מעמדה כמותג תרבותי עולמי. עם שיאי צפייה, זינוק במעורבות הדיגיטלית, ועניין חסר תקדים בקרב קהלים צעירים, קשה להתעלם מהמסקנה – הניסיון להרתיע את הציבור נכשל, והצופים בחרו במוזיקה
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו