החטופה לשעבר רומי גונן חשפה כי במהלך תקופת שביה ברצועת עזה, מדינת ישראל שללה את רישיון הנהיגה שלה. השלילה בוצעה לאחר שגונן לא התייצבה לקורס נהיגה מונעת שהיה קבוע לה ל-8 באוקטובר 2023 - יממה בלבד לאחר שנחטפה מהמסיבה ברעים. מעבר לכך, גונן גילתה עם חזרתה כי נמחקה כליל מהרשומות הרשמיות של המדינה, דבר שאילץ אותה להנפיק מחדש תעודות בסיסיות כמו תעודת זהות ותעודת לידה.
בסרטון שפרסמה, תיארה גונן את השלשלת הבירוקרטית שהובילה למצב הקיים. לפני שביה נצברו לחובתה 26 נקודות תעבורה, והיא זומנה לקורס נהיגה מונעת בימים שלאחר השבעה באוקטובר. בשל חטיפתה לעזה, לא התייצבה לקורס. במקום לבצע הצלבת נתונים בסיסית לגבי היעדרותה של האזרחית, המערכת הממשלתית פעלה באופן אוטומטי ושללה את רישיונה מבלי לברר את נסיבות המקרה.
@v1.israel רומי מארחת את רומי רביץ ומספרת על הרגע ששללו לה את הרישיון כשהייתה בשבי בעזה, המחיקה מהרשומות ולמה נאלצה להוציא תעודת לידה כשחזרה🤭💛
♬ original sound - V1 israel
מחיקה גורפת מרשומות המדינה
גונן הסבירה כי שלילת הרישיון היא חלק ממהלך רחב יותר של רשויות המדינה. לדבריה, המדינה בחרה למחוק את פרטיהם של חטופים מהמרשם הרשמי כדי למנוע משלוח אוטומטי של הודעות, מכתבים והתראות למשפחותיהם בנוגע ליקיריהן שנמצאים בעזה.
כתוצאה מהמחיקה הגורפת הזו, המערכת התייחסה לגונן כמי שאינה קיימת עוד מבחינה חוקית בזמן שהותה בשבי. עם שחרורה וחזרתה לישראל, היא נאלצה להתמודד עם הצורך להוכיח את זהותה מחדש מול משרדי הממשלה השונים.
בירוקרטיה של חזרה מהשבי
ההשלכות של ההחלטה הממשלתית פגעו בגונן ישירות בניסיונותיה לשוב לניהול שגרה מינימלית. היא נדרשה לבצע הליכים להנפקת מסמכי זיהוי בסיסיים מאפס, בהם תעודת זהות, רישיון נהיגה ואף תעודת לידה חדשה, בשל העובדה שזהותה הקודמת פשוט נמחקה כלא הייתה מהמערכת הממוחשבת.
העדות של גונן מציפה כשל מבני בהתנהלות המנגנון הממשלתי מול נפגעי המלחמה והחטופים. במקום לייצר סנכרון ותיאום בין זרועות הממשל והמערכות האוטומטיות בזמן חירום, המדינה בחרה בפתרון טכני קשיח שמחק את אזרחיה מהרישומים, וגלגל אליהם את נטל ההוכחה וההסדרה הבירוקרטית עם חזרתם מהשבי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו