משפיענית עזתית עם 1.4 מיליון עוקבים נחסמה בטיקטוק

ברק הרשקוביץ, לשעבר בכיר בטיקטוק ישראל, פרסם ציוץ ניצחון על חסימת ביסאן עודה, המשפיענית העזתית שהיתה אחת הסיבות להתפטרותו לפני שנה • הרשקוביץ קושר את החסימה לחשיפותיו שהובילו לשימועי סנאט, חקיקה ומכירת טיקטוק בארה"ב

טיקטוק. צילום: רויטרס

ברק הרשקוביץ, לשעבר בכיר בטיקטוק ישראל שהיה אחראי על שותפויות ממשלתיות, פרסם אתמול (חמישי) בחשבון ה-X שלו (טוויטר לשעבר) ציוץ ניצחון.

"לפני כמעט שנה כתבתי לכם על ביסאן עודה, המשפיענית העזתית שזוכה לתמיכה רחבה מקטאר, מפיצה דיסאינפורמציה אנטישמית ושקרים נגד ישראל בעולם והייתה אחת הסיבות שהבנתי שיש הטיה חמורה בטיקטוק, והנה היום - מסתבר שביסאן נחסמה בטיקטוק. תם עידן. מתחיל התיקון".

הציוץ מגיע כאמור כשנה לאחר התפטרותו במחאה על אנטישמיות בפלטפורמה. הרשקוביץ, כיום עיתונאי עצמאי המתמקד בהטיות רשתות חברתיות, קושר את חסימתה של עודה ישירות לחשיפותיו שהובילו לשימועי סנאט, חקיקה ומכירת טיקטוק בארה"ב לידיים פרו מערביות.

נקודת השבירה: התפטרות והאשמות

הרשקוביץ, שבעברו היה גם יועצו לשעבר של נפתלי בנט, ניהל בטיקטוק את הקשרים עם לשכת הפרסום הממשלתית. בינואר 2024 התפטר בטענה כי הפלטפורמה מקדמת תעמולה אנטישמית ושקרית תוך דחיית תכנים פרו-ישראליים. "התפטרתי מטיקטוק", צייץ אז והוסיף: "אנחנו חיים בתקופה שבה עצם הקיום שלנו כיהודים וישראלים מותקף ובסכנה. בעידן כזה לא יציב, סדרי העדיפויות של אנשים מתחדדים. עם ישראל חי".

אתמול בציוצו חזר על הסתירה: "בעוד אני נשלחתי למשפחות החטופים לומר להן שלא יוכלו להריץ קמפיינים כי 'זה פוליטי', טיקטוק אפשרה ואפילו אישרה מראש קמפיינים במימון אדיר שהראו סבל של ילדים פלסטינים, רעב והפצצות, כל זה עוד לפני שחייל ישראלי אחד בכלל נכנס לעזה".

במרכז הציוץ, אז ועכשיו, עומדת עודה (25), "עיתונאית" עזתית בשיתוף אל-ג'זירה שזכתה למימון קטארי ופרס אמי ב-2024 על סדרת "זו ביסאן מעזה ואני עדיין בחיים". בסדרה הופיעו דיווחים מבית החולים שיפא דרך AJ+ (זרוע של אל-ג'זירה).

דרישה לפסול אותה הגיעה מארגון פרו-ישראלי בהוליווד Creative Community for Peace בהובלת חיים סבן, דברה מסינג ושרי לנסינג, שטענו לקשריה עם החזית העממית (המוגדרת כארגון טרור על פי הממשל האמריקאי) על סמך תמונות ועצרות ישנות, אך האקדמיה דחתה את הטענות בנימוק להיעדר הוכחות.

אל ג'זירה הצהירה כי היא מגבה אותה על רקע "הניסיונות להשתיק את הדיווחים שלה מעזה", ובטקס שיבחו את עודה כאישה עם "אייפון אחד ששרדה הפצצות" תחת קריאות "עיתונות אינה פשע".

הרשקוביץ מכנה אותה בציניות בציוציו "ביסאן המקסימה" ומדגיש שוב שתכניה, אחריהם עקבו 1.4 מיליון איש, היו אלה שחשפו בפניו את ההטיה: תכנים חד-צדדיים על הרס, רעב והפצצות, רבים שקריים לדבריו. מאז ה-7.10 היא המשיכה להאשים את ישראל בפשעים, שירתה נרטיב פרו-פלסטיני והפכה לפנים שלו בטיקטוק. השבוע עדכנה עודה על חסימת חשבונה אחרי ארבע שנים ומיליוני צפיות.

     

הצגת פוסט זה באינסטגרם

           

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎AJ+‎‏ (@‏‎ajplus‎‏)‎‏

החסימה ותחילת התיקון

"החשיפות שלי על טיקטוק גררו את מנכ"ל טיקטוק לשימוע בסנאט, מיד לאחר מכן עלה החוק שאילץ את טיקטוק להימכר מידי הסינים ועבר ברוב מוחץ", שיתף אתמול הרשקוביץ בציוץ שהעלה. העסקה העבירה את השליטה בפעילות טיקטוק בארה"ב לקונסורציום אמריקני בראשות אדם פרסר, כולל השתתפות אורקל (של לארי אליסון, תומך מובהק של ישראל). החברה הסינית ByteDance, הבעלים המקוריים של טיקטוק, שמרה רק על 20% מהמניות. במקביל, טיקטוק עדכנה את מדיניות השנאה שלה: שימוש במילה "ציוני" כתחליף לשנאה יהודית יוגדר כהפרה.

"אפול כל חומה וכל קיר ואשמיע את קולי"

חשבון הטיקטוק של עודה אכן נחסם זמנית אך כעת שב לפעולה, כפי שעדכנה רשת AJ PLUS עבורה היא מדווחת.

"מאז תחילת רצח העם של הישראלים", כך נכתב בטקסט שליווה את הסטורי שפרסמה הרשת בשיתוף חשבון האינסטגרם של עודה, "עודה משתפת את המציאות הפלסטינית בשטח בעזה לקהל של מיליונים. ב-29 בינואר, ימים ספורים אחרי שטיקטוק עברה לשליטת קונסורציום אמריקני משותף, חשבונה של ביסאן נחסם בפלטפורמה. לאחר ששלושה ארגונים לא ממשלתיים הפעילו לחץ על החברה, החשבון חזר לפעילות אך היא קיבלה הודעה שרבים מסרטוניה לא יהיו זכאים להמלצות והיא תוגבל".

"הנרטיב הפלסטיני והאמת נמצאים עכשיו בכל מקום, בכל בית, בכל בית ספר. בכל דיון", הוסיפה ואמרה עודה בסרטון ששותף באינסטגרם עם מיליוני עוקביה. "זו הסיבה שעלינו להיות גאים אפילו כשאנחנו מושתקים, מצונזרים ומובטלים. אם לא הייתה לנו השפעה לא היו מבטלים אותנו או מגבילים אותנו. אנחנו גרמנו למשהו להתעורר. טיקטוק מאוד נפוצה, יותר מאינסטגרם אפילו, בעיקר בקרב קהל צעיר. לנו יש את הכוח ועלינו להשתמש בו".

"הקולות הצעירים הם העתיד. הם היסודות למערכות. אם הם לא יבינו דברים הם ינוצלו", המשיכה ואמרה כשהיא מפרטת על מה שהיא מכנה "76 שנים של רצח העם הפלסטיני". "התעמולה הישראלית, הנרטיב הישראלי וההסברה שהם מממנים במיליוני דולרים הצליחו 'להאכיל' את האנשים ברחבי העולם בנרטיב הישראלי. עכשיו כשמתחילים לראות את רצח העם, אנשים מתחילים לאבד אמונה בתקשורת המסורתית ומקבלים את המידע שלהם על פלסטין מהרשת. זו לא אופציה לא להשמיע את האמת, לא להתנגד, לא להילחם חזרה על הזכויות והחיים שלנו. אני אמשיך להפיץ תוכן ולדבר בכל פלטפורמה ומקום שאוכל", הבטיחה לסיום. "לא תשתיקו אותי. אני אפול כל חומה וכל קיר".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר