פסטיבל הקולנוע ה-42 ירושלים ייפתח בעוד קצת יותר משבועיים, וכהרגלו יציע תוכנית ענפה ומגוונת של סרטים ישראלים ובינלאומיים.
הפסטיבל ייצא לדרך ב-17 ביולי עם הקרנה חגיגית של "ערך סנטימנטלי", דרמה קומית חדשה ומהוללת של הבמאי הנורבגי יואכים טרייר, שקטפה את הפרס השני בחשיבותו בפסטיבל קאן האחרון. כמיטב המסורת, הסרט יוקרן בבריכת הסולטן, וילווה בטקס שבמהלכו יוענק פרס לכוכבת העל הישראלית גל גדות.
עלילתו של "ערך סנטימנטלי" מספרת על שתי אחיות שנאלצות להתמודד עם אביהן המנוכר, שהיה בעברו במאי בעל שם. את האחיות מגלמות רנטה ריינסווה (שכיכבה גם בסרטו הקודם של טרייר, "האדם הגרוע בעולם") ואינגה איבסדוטר לילאס, סטלאן סקארסגארד מגלם את אביהן, ומשתתפים נוספים כוללים את אל פנינג ואת קורי מייקל סמית'.
התחרות הישראלית העלילתית של הפסטיבל תכלול השנה שמונה סרטים, כאשר באופן חסר תקדים לא פחות מחמישה מהסרטים הנ"ל מבויימים בידי נשים (ושניים נוספים מתוכם מבויימים בידי צמדים הכוללים גבר ואישה). שישה סרטים ייקחו חלק בתחרות התיעודית, והסכום הכולל של הפרסים שיחולקו בתחרויות הישראליות והבינלאומיות השנה יעמוד על כמיליון שקלים.
סרטי התחרות העלילתית הם "נאנדאורי", סרט הביכורים של אתי ציקו, שבמרכזו אישה מסתורית שמגיעה לכפר נידח ושכוח אל בהרי גיאורגיה; "חמצן", של נטעלי בראון, על מורה חובבת שירה שיוצאת למסע כדי להשיב את בנה החייל הביתה; "שפה זרה", של מיכל ברזיס ועודד בן נון, שמרחיב את סרטם הקצר "איה" לאורך של פיצ'ר (ושכבר ערך פרמיירה בינלאומית מוצלחת מאוד בפסטיבל טרייבקה לפני מספר שבועות); ו-"מאמא", סרטה הראשון של אור סיני, שמתחקה אחר עובדת זרה שחוזרת לבקר בכפר הפולני העני שממנו באה (ושהוקרן בבכורה בפסטיבל קאן האחרון).
את הרשימה משלימים "בלה", סרטם הראשון של זהר שחר וג'מאל ח'לאילה, שמתאר מסע כאוטי בגדה המערבית בחיפוש אחר יונה יקרת ערך; "הים", של שי כרמלי פולק ("בילעין חביבתי"), שבמרכזו ילד בן 12 מכפר ליד רמאללה שנוסע לים במסגרת טיול כיתתי, אך אינו מורשה לעבור את המחסום; "כי את מכוערת", סרט הביכורים של שרון אנגלהרט, שמספר על חיילת חסרת ביטחון שחוזרת לביתה הדחוס בירושלים במטרה לאבד את הבתולין לפני שהסופ"ש נגמר; ו-"בתים", סרטה הראשון של ורוניקה ניקול טטלבאום, שמתחקה אחר אדם א-בינארי שחוזר לכל הבתים שבהם התגורר בעיר ילדותו, צפת (ושערך את הפרמיירה העולמית שלו בפסטיבל ברלין).
מסיבות לא ברורות, הסרט הישראלי המדובר ביותר של השנה – "כן", של התסריטאי-במאי נדב לפיד – יוקרן מחוץ לתחרות הרשמית, וההקרנה גם תלווה בשיחה בין לפיד לבין הבמאי ארי פולמן ("ואלס עם בשיר"). הקרנת הבכורה הבינלאומית של "כן" התקיימה בפסטיבל קאן לפני כמה שבועות ועוררה תגובות סוערות, לשני הכיוונים.
במרכז הסרט הפרובוקטיבי, שמתרחש לאחר ה-7 באוקטובר: מוזיקאי ג'אז קשה יום שמתבקש לחבר המנון לאומי חדש למדינת ישראל. משתתפים: אריאל ברונז, אפרת דור ונעמה פרייס.
סרט עלילתי נוסף שיוקרן מחוץ לתחרות הוא "האחד והיחיד שלי", יצירת הביכורים של דוד טאובר, שמספר על בעלת תשובה צעירה שמשתכנעת שבעלה הוחלף בכפיל.
סרטי התחרות התיעודית הם "מלאכי", של עדו בהט ונעם דמסקי, שעוסק בהורים צעירים שנטשו את בנם לאחר לידתו בעקבות תסמונת נדירה שאובחנה אצלו; "קרח דק", של אודי קלינסקי ועירית הוד, שמגולל את סיפורה של הקהילה הדרוזית ברמת הגולן מכמה נקודות מבט; "בעל החלומות", של קובי פרג, מוריס בן-מיור ועומר שילוח, שמשרטט דיוקן של השחקן הישראלי האגדי יוסף שילוח; "איפה ידידה", של ישראלה שאער מעודד, שמנסה להתחקות אחר עקבות דודתה האבודה של הבמאית, שהייתה אחת מלמעלה מאלף תינוקות מתימן, מהמזרח ומהבלקן שנעלמו; "רחוב אחד בסילוואן", של ביסאן טיבי, שמביא את סיפורו של רחוב אחד בסילוואן שבמזרח ירושלים; ו-"אביב משוגע", של חן שלח, על אמא שנחושה להשיב את התשוקה לחיים לבנה, שמתמודד עם מחלת נפש.
במהלך הפסטיבל – שיימשך עד ה-26 לחודש - גם תתקיימנה תחרויות לקולנוע קצר, לקולנוע ניסיוני וליצירה צעירה. בנוסף, תיערך הקרנה מיוחדת של "הגלולה" – סרט הפולחן המוזיקלי של הבמאי דוד פרלוב ("יומן") מ-1972, בכיכובו של יוסי בנאי - שיוצג בעותק חדש ומשוחזר.
התוכנית הבינלאומית המלאה של הפסטיבל צפויה להתפרסם בימים הקרובים.
