דור הזהב חוזר לחיים: 40 צלמות יהודיות בתערוכה חדשה

תערוכה באנו - מוזיאון העם היהודי "מפגישה" 20 צלמות חלוצות מתחילת המאה הקודמת עם 20 צלמות עכשוויות • הצלמות החלוצות הובילו את עולם הצילום בין שתי מלחמות העולם עד שהשואה טלטלה אותן • "באה לתקן עוול היסטורי שגזל מהן את ההכרה"

איווה, ללא כותרת, דימוי פרסומי לקרם, 1937' אוסף ההיסטוריה והאמנות Alamy Stock Photo Yva, Untitled, Advertising image for Creme Mouson, 1937,History and. צילום: איווה

תערוכה חדשה מציגה לראשונה מפגש בין דור הצלמות החלוצות שהובילו את עולם הצילום בין שתי מלחמות העולם לבין מיטב הצלמות הישראליות והבינלאומיות כיום.

תערוכה יוצאת דופן תיפתח השבוע באנו - מוזיאון העם היהודי, ובמרכזה צלמות יהודיות חלוצות שהובילו את עולם הצילום באירופה בין שתי מלחמות העולם והאמניות שהלכו בדרכן המקצועית. התערוכה "20&20 – עדשה משלה: צלמות חלוצות ועכשוויות" מפגישה עשרים מאותן צלמות נשכחות עם עשרים צלמות יהודיות בנות זמננו.

"התערוכה באה לתקן עוול היסטורי שנעשה למי שנסיבות חייהן והטלטלות ההיסטוריות של תקופתן גזלו מהן את ההכרה שהיו ראויות לה", מסבירה ד"ר אורית שחם-גובר, אוצרת ראשית המוזיאון.

טרודה פליישמן, ברטה ריידינגר, רקדנית, וינה, אוסטריה, 1929, באדיבות אוסף אוסטליכט, וינה, אוסטריה. Trude Fleischmann, Berta Reidinger, Dance, צילום: טרודה פליישמן

דור הזהב שנשכח

בין שתי מלחמות העולם, לרגע קצר ומיוחד בתולדות האמנות, הובילו את עולם הצילום באירופה כמה צלמות יהודיות רבות כישרון. המלחמה שהחריבה את היבשת ואת העולם היהודי טלטלה את כולן וזרקה אותן תחת גלגלי ההיסטוריה.

חלק מהצלמות החלוצות, כמו יוליה פירוט הפולנייה-צרפתייה, אחזו מצלמה ביד והסתירו אקדח בכיס כדי לקחת חלק בהתנגדות לנאצים. רובן ברחו אל מעבר לים כדי למלט את נפשן. אחרי המלחמה תקופת הזהב תמה: עולם הצילום עבר לשלטון הגברים, והצלמות שפרצו עבורם את הדרך נשכחו.

חנה אלטמן, התנשלות, 2023. Hannah Altman, Molting, 2023, צילום: חנה אלטמן

מפגש בין דורות

במסגרת הפרויקט המיוחד, כל צלמת עכשווית בחרה צלמת חלוצה וסדרת צילומים מיצירתה. הצלמות העכשוויות נחשפו לסיפורן האישי של החלוצות ובהתאמה בחרו צילומים המשקפים את החיבור בין עולמות התוכן שלהן.

"התוצרים המרתקים מוצגים בתערוכה החדשה, הצילומים של כל צמד צלמות מוצגים יחד כך שקשה להבחין איזו תמונה צולמה במאה הקודמת ואיזו בנוכחית", מציינים אוצרי התערוכה מיכל הומינר ואסף גלאי.

גרטה שטרן, חלום מס 5, בקבוק מהים, 1950 © עזבון גרטה שטרן. באדיבות גלריה חורחה מארה – לה רוש, בואנוס איירס, ארגנטינה. Grete Stern, Sueño N° 5, Bote, צילום: גרטה שטרן

התערוכה כוללת גם סרטי וידאו שהופקו במיוחד במסע חובק עולם - ארה"ב, גרמניה, בריטניה וישראל - ושבהם הצלמות העכשוויות מספרות על החלוצות שבחרו ומשתפות בתהליך היצירה.

הצלמות החלוצות לא בישרו רק על הולדתו של תחום אמנות חדש, אלא גם על בואה של "האשה החדשה" - זו שיכולה לפרנס את עצמה, לעסוק באמנות ולהתפתח עצמאית. הן עשו זאת גם לנוכח התנגדות קהילתית ותרבותית, ועוולות כמו גניבת קרדיט.

רחל פפו, ללא כותרת, תל אביב, ישראל, 2014. Rachel Papo, Untitled, Tel Aviv, Israel, 2014, צילום: רחל פפו

"בכל מקום שאני מגיעה אליו, אני מחפשת את הנשים", אמרה ג'יליאן לאוב, צלמת אמריקנית עכשווית המתעדת נשים באזורי מלחמה ואחת המשתתפות בתערוכה.

זווית חדשה על המסע היהודי

"התערוכה מציעה זווית חדשה על המסע היהודי דרך עיניהן של נשים יוצרות", מסביר עודד רביבי, מנכ"ל המוזיאון. "הצלמות בתערוכה מעניקות לנו פרספקטיבה חיונית על זהות יהודית, זיכרון והמשכיות".

דורותי בוהם, איטליה, 1968, באדיבות עזבונה של דורותי בוהם. Dorothy Bohm, Italy, 1968, Courtesy of the Estate of Dorothy Bohm, צילום: דורותי בוהם

בין הצלמות החלוצות שיוצגו: מריה אוסטריה, אנה בירמן, דורותי בוהם, לוטה יעקובי, ליזט מודל ויוליה פירוט. בין הצלמות העכשוויות: חנה אלטמן, ג'יל גרינברג, נעמי האריס, מיכל חלבין, ג'יליאן לאוב, רחל פפו ואבישג שאר-ישוב.

התערוכה תיפתח ב-5 ביוני 2025 ותימשך עד ינואר 2027. במסגרת אירועי הפתיחה יקיימו מפגשים פתוחים לקהל הצלמות הבינלאומיות ג'יל גרינברג והאלי פנסר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר