במסגרת חגיגת האיור הגדולה "אאוטליין" - איור ומילים בירושלים - המתקיימת בימים אלה זו השנה השמינית ביוזמת עיריית ירושלים - מפנים זרקור לאחד הנושאים החשובים שיש: אלימות כלפי נשים ואלימות במשפחה.
במהלך האירועים בעיר עלו עשרות תערוכות, פעילויות וסדנאות במרחבים שונים; בגלריות, במבנים ייחודיים ובמרחב הציבורי ברחבי העיר תחת הנושא "הלא נודע" - המרחב שבו הדמיון פורץ את גבולות המציאות, בין חוסר ודאות לפוטנציאל, בו כל דבר יכול לקרות.
שלוש תערוכות דגל מוקדשות השנה לאלימות כלפי נשים ואלימות במשפחה: ברחבי כיכר ספרא מוצגת אסופת כרזות המאגדת תמרורי אזהרה המעידים על זוגיות אלימה ומסוכנת; מקבץ סרטי האנימציה, "הרעש השקט", המוצג במשנות מרכז נעמת לשוויון מגדרי, חושף את השפעת האלימות על ילדים וילדות; והתערוכה "בין המסכות", המוצגת בביתא מרכז לאמנות ועיצוב, שחושפת את קולן של נשים שחוו אלימות במערכת זוגית.
התערוכה "אל תחכי לפרח הזה" של סטודיו רה-לבנט (אמנון אילוז) מציגה כרזות ענק עם איורי פרחים יפים - תמרורי אזהרה שמעלים מודעות והכרה בסימנים המוקדמים של אלימות במערכות יחסים, בעזרת משפטים שנפוצים בקרב בני זוג אלימים, תחת הבקשה לא לחכות לפרח שמגיע ברגע ההתנצלות לאחר מעשה ולפעמים מגיע מאוחר מדי.
אילוז, בנה של רבקה שקד ז״ל, הממונה לשעבר על קידום נשים בשירות הציבורי ומי שעמדה מאחורי העמדתם לדין של הנשיא קצב והשר לשעבר איציק מרדכי, גדל על המאבק כנגד אלימות נגד נשים ואימץ את ההזמנה לפרויקט ב"אאוטליין" השנה להעלאת מודעות לנושא שממשיך לגבות קורבנות.
"אני לא יכול להפריז בחשיבות הדבר עבורי - החיבור של כיכר העיר ירושלים בה גדלתי, הנושא הכה חשוב והקשר האישי של אמא שלי שהקימה את מערך הממונות על קידום נשים בשירות המדינה ובכלל זה גם בעירייה, הכל יחד", אומר אילוז. "הכניסה פנימה, לחומרים הלא פשוטים שהגיעו אליי, הובילה להבנה שכשאנו שומעים.ות על אלימות בקשר זוגי, אנו מיד חושבים על אלימות פיזית, או חלילה רצח.
"אך לפני שמגיעים לשם, לרוב בדרך יש סימנים מוקדמים שניתנים לזיהוי. ולכן בעבודה שלנו אנחנו בחרנו לשים דגש בדיוק על אותם הסימנים, הדברים הקטנים והגדולים, שהם כשלעצמם אלימות ועתידים להוביל לגרוע מכל".
בשנה האחרונה מספר הפניות לקבלת עזרה ירד בכ-20 אחוז, ככל הנראה מחשש לביצוע מהלכים משמעותיים בזמן מלחמה, פגיעה בתחושת הביטחון ואי ודאות כלכלית. בעזרת האמנות מקווים יוצרי התערוכות להעלות את הנושא לתודעה הציבורית ולהדהד את חשיבותו.
"אלימות כלפי נשים היא תופעה חברתית רחבה, חוצת מגזרים, גילים ומעמדות. אלימות זו יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון דרכים: מילולית, כלכלית, דיגיטלית, נפשית ופיזית. כל אחת מהצורות הללו משאירה חותם עמוק על חייהן של הנשים הנפגעות, משפיעה על בריאותן הנפשית והגופנית, ופוגעת בהזדמנויות שלהן לחיים טובים ומלאים. זוהי מחובתינו לפעול באופן נחרץ נגד אלימות כלפי נשים ולהבטיח שכל אישה תוכל לחיות ללא פחד או איום.
"על החברה כולה, כולל מערכות החוק, החינוך והבריאות, לקחת אחריות על ההתמודדות עם הבעיה ולפעול במשותף לצמצום התופעה. חינוך למניעת אלימות, תמיכה במי שסובלות מאלימות והענקת אמצעים משפטיים ופסיכולוגיים שיכולים להגן על הנשים ולהחזיר להן את הביטחון הם צעדים הכרחיים בדרך למיגור התופעה. הפרויקט 'אל תחכי לפרח הזה' על סך רבדיו, נועד כדי לעורר דיון ציבורי וליצור שינוי בתודעה החברתית.
"התערוכה 'בין המסכות' מבוססת על שיחות שערכתי עם נשים שיצאו ממעגל האלימות. במהלך שיחות אלו נחשפו סיפוריהן האישיים, תחושותיהן והאתגרים שמלווים את מסען לשיקום ולהתמודדות עם ההשלכות הרגשיות והפיזיות של האלימות. על כולנו לקחת אחריות, הן כפרטים והן כחברה, להקשיב, להאמין ולתמוך בנשים שסובלות מאלימות, ולפעול יחד למען שינוי אמיתי", אומרת ליטל מרקוס מורין, המנהלת האמנותית.
"בנוסף מציג באירועים גם מקבץ סרטי האנימציה 'הרעש השקט' שחושף את השפעת האלימות על ילדים וילדות, את הסערה המתחוללת בעולמם הפנימי, את חוסר האונים, את ההתמודדות עם הטראומה, ואת הכאב הבלתי נראה. אלימות כלפי נשים אינה פוגעת רק בנשים עצמן. השפעותיה מהדהדות גם אל המעגלים הרחוקים והקרובים, על בני ובנות הבית ובעיקר על ילדים וילדות החיים בצל אלימות זו", היא מוסיפה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו