אילת פלוס מע"מ: מה יקרה לעיר אם הפטור יבוטל?

ה"יתרון" הגדול של אילת – המחירים האטרקטיביים – עומד על הכוונת. ומי שחושב שזה סתם עוד ניסיון שיחלוף, כדאי שיקרא שוב

החוף באילת. צילום: יהודה בן יתח

משרד האוצר מגבש בימים אלה תוכנית כלכלית רחבת היקף לשנים 2027–2032, שמטרתה לצמצם את הגירעון התופח ולפנות כסף להשקעות בתשתיות. אחד הצעדים הבולטים שנמצאים על השולחן: ביטול הפטור ממע"מ לעיר אילת, הסדר שעומד על תילו כבר ארבעה עשורים.

רחוק מהעין, קרוב לכיס

חוק אזור סחר חופשי באילת אושר בכנסת בשנת 1985, ומטרתו הייתה לסייע בפיתוח האזור, לעודד הגירה של עסקים לאילת ולהגדיל את התיירות בעיר המרוחקת ביותר משאר הארץ. המשמעות שלו מוכרת לכולם: טובין ושירותים הנמכרים בתוך אילת פטורים ממע"מ – כלומר, זולים ב-15.25% (לא טעינו. אתם מוזמנים לחשב בעצמכם) מכל מקום אחר בארץ. זה הסיבה שמשפחות ישראליות טסות לאילת לסוף שבוע של קניות, וחוזרות עם מזוודות מלאות מוצרי חשמל, בגדים ובשמים.

כמה זה עולה למדינה?

לא מעט. לפי הערכות משרד האוצר, עלות הפטור מסתכמת בכ-2.4 מיליארד שקלים בשנה – כסף שהמדינה פשוט לא גובה. כשהגירעון לוחץ ופקידי האוצר מחפשים כל דרך אפשרית למקסם הכנסות ולצמצם הוצאות, זו מטרה קלה עם מספר גדול למדי.

למה זה רעיון גרוע, במיוחד עכשיו?

ענף התיירות הישראלי כולו ספג מכה קשה בשנים האחרונות, ואילת – שתלויה בתיירות יותר מכל עיר אחרת בישראל – סופגת מכה כפולה: המלונות אינם מלאים, עסקים מתקשים, ועכשיו מציעים להסיר את הדבר היחיד שמסייע לעיר לשמור על תנועה תיירותית כלשהי: העובדה שמשתלם לקנות בה.

באיגוד המסחר כבר תקפו את כוונת האוצר לבטל את הפטור. בוועדת הכספים של הכנסת התפוצץ דיון סביב הנושא, ויו"ר הוועדה, ח"כ חנוך מילביצקי, יצא במתקפה חריפה נגד שר האוצר לאחר שנציגי האוצר פשוט לא הגיעו לדיון.

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', מיהר להתכחש לצעדים שמציע משרדו – אך בכל אופן לא מדובר בצעדים שיקרו מחר, אלא במעין תוכנית עבודה, שבאגף התקציבים מקווים שתיכנס לחוק ההסדרים הבא. באוצר מבטיחים שהחיסכון יופנה להשקעות בתשתיות כמו נמל תעופה חדש, חיבור אילת ברכבת, מחלפים חדשים ובינה מלאכותית.

אבל לתושבי אילת ולבעלי המלונות שמחכה לתיירים – ההבטחות הגדולות לעתיד מרגישות רחוקות, ואילו ביטול הפטור נראה קונקרטי, מיידי והרסני.

עוד חוזר האיום

הדיון על ביטול הפטור הוא צעד שנידון בממשלות רבות בעבר. בכל פעם שנושא ביטול החוק עלה לכותרות, ראש עיריית אילת נאלץ לצאת למגננה ולמסע שכנועים בכנסת על מנת להעביר את רוע הגזירה. קברניטי העיר הוציאו מאות אלפי שקלים על קמפיינים בכל פעם שהנושא עלה. הפעם, עם גירעון גדול וממשלה שרואה בחירות בפתח, הלחץ גדול במיוחד.

ההטבה האילתית נולדה כדי לוודא שהעיר הדרומית תוכל להתקיים – כי חופי ים סוף והנוף המדברי לא מספיקים כדי להחזיק אותה. אם הפטור יבוטל, אילת תהפוך לעיר תיירות נידחת ויקרה שמציעה מעט מדי תמורה תמורת יותר מדי כסף ומאמץ הגעה. לפני שמחליטים, כדאי לשאול: מה בדיוק יישאר שם?

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר