החל מינואר 2028: שיטת סימון חדשה על מוצרי מזון תוכנס לשימוש. השינוי העיקרי בשיטה החדשה: יודגשו רכיבים אלרגניים וחומרים הגורמים לאי-סבילות, וכן סימון גלוטן ופול. זאת כחלק מרפורמת המזון שיזם משרד הבריאות, בהתאם לאימוץ תקינה אירופית.
נוכחות מכוונת של אלרגן או חומר הגורם לאי סבילות במוצר מזון, תסומן בהדגשת שמו בתוך רשימת הרכיבים באופן שיבדל אותו מכיתוב יתר הרכיבים שבמזון, ותוך שימוש אחיד.
למרות שהחובה תיכנס לתוקף רק ב-1 בינואר 2028, יכולים כבר עתה חלק מהעוסקים במזון העומדים בתנאים מסוימים, לבחור להקדים ולסמן לפי הדרישות החדשות.
לא היה נוהל מחייב
יש לציין כי עד לכניסת רפורמת המזון לתוקף, סימון אלרגנים על מוצרי מזון לא היה מחייב, אולם רוב יצרני ויבואני מזון שבחרו לסמן את נוכחות האלרגנים במוצר, נהגו לעשות זאת בצורה מרוכזת, בדרך כלל באמצעות פירוט שמות האלרגן/ים בתוך תיבת מידע שהופיעה מיד לאחר רשימת הרכיבים.
לגבי סימון נוכחות מכוונת של גלוטן או רכיב המכיל גלוטן במזון, זאת תצוין בהדגשת שם הדגן שמכיל גלוטן בלבד, בתוך רשימת הרכיבים: חיטה, שעורה, שיפון או שיבולת שועל, ולא כפי שהיה נהוג לפי שיטת הסימון הישנה בה נוכחות הגלוטן צוינה ברשימת הרכיבים - בשם הדגן המכיל אותו, ומיד לאחריו המילים "מכיל גלוטן".
בנוגע למוצרים שמכילים פול ומוצריו, יופיע הסימון החדש בנוסח הבא: "מכיל פול - אינו מיועד לסובלים מחוסר באנזים G6PD. הסימון יתווסף מיד לאחר רשימת הרכיבים, ובהיעדרה בצמוד לשם המזון.
סנונית ראשונה על המדפים
מוצרים ראשונים ובודדים המסומנים לפי הדרישות החדשות כבר נראים בשוק, בעוד שיתר המוצרים יכולים להמשיך ולהיות מסומנים לפי השיטה הישנה, עד לסוף 2027, וישווקו גם לאחר מכן, עד תום חיי המדף שלהם.
יש לציין כי הסימון "עלול להכיל" בתוספת שם האלרגן, שמטרתו להזהיר את הצרכנים האלרגיים או בעלי אי הסבילות מפני הימצאות אפשרית ובלתי מכוונת של אלרגן במוצר יישאר ללא שינוי, שכן הוא אינו מוסדר בתקנות הסימון האירופיות המאומצות.
מנהלת מערך רגולציה, מזון ותמרוקים במשרד הבריאות, פנינה אורן שנידור, אמרה: "הרפורמה במזון נועדה לייצר מחדש את מדיניות הפיקוח על מזון במדינת ישראל. הרפורמה שיצרנו נועדה להבטיח לציבור במדינת ישראל מזון בטוח, איכותי ונגיש ובמקביל להציב את מדינת ישראל בשורה אחת עם מדינות המובילות בעולם בתחום בטיחות המזון.
"הרפורמה נולדה מתוך הבנה עמוקה שהעולם השתנה וכתוצר מכך אנחנו גם חייבים לעבור מהגיון של פיקוח מוקדם לניהול סיכונים, אמון ואחריות משותפת.
מאות אלפים מאובחנים עם רגישויות
בישראל יש מאות אלפי אנשים שחיים עם אלרגיה למזון, עם צליאק או עם רגישות לפול. עבורם השינוי של סימון המוצרי המזון, הוא בעל משמעות מאוד גדולה. שיטת הסימון החדשה מבטיחה שהקבוצות הללו יוכלו לזהות את החומרים המסוכנים עבורם במהירות ובבהירות, מבלי לחפש טקסט מוסתר או לא אחיד בין מוצרי המזון השונים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו