חולבים אותנו: בדקנו כמה עולים מוצרי חלב בחו"ל - והפערים לא פרופורציונליים

פערים לא פרופורציונליים בעליל: חג השבועות כבר בפתח, אבל הצרכן הישראלי שוב יצטרך לשלם הרבה יותר עבור המוצרים האהובים • הסיבה: מוצרי החלב בפיקוח התייקרו בתחילת מאי וחלק מהמוצרים שאינם בפיקוח עלו גם כן • משרד החקלאות: "בישראל יש עלויות ייצור גבוהות משמעותית בהשוואה למדינות בעולם"

מוצרי חלב בסופר. (ארכיון). צילום: לירון מולדובן

שוב הציבור הישראלי משלם יותר: מאז ומעולם מוצרי החלב נחשבים לפופולריים בישראל ונצרכים בכמויות בכל ימות השנה.

המוצר המבוקש ביותר הינו קרטון חלב, וכמובן יש ביקוש למגוון גדול של מוצרים כדוגמת גבינה צהובה, גבינה לבנה, קוטג', יוגורטים, חמאה, ועוד. ממש בקרוב נחגוג בארץ את חג השבועות, וצרכנים רבים ישימו לב שהחג השנה יהיה, איך לא, יקר הרבה יותר.

מוצרי חלב (ארכיון), צילום: יונתן זינדל

הסיבה היא שלאחר שמוצרי החלב בפיקוח התייקרו בתחילת מאי, חלק מהמוצרים שאינם בפיקוח כבר התייקרו וחלקם יתייקרו אחרי חג השבועות. עליית מחירים זו רק תחדד את הפער שממילא קיים בישראל לעומת מחירי מוצרי החלב בעולם. פער זה יכול להגיע אף ל־83% כאשר מדובר בחלב טרי.

נזכיר כי תנובה העלתה את מחירי מוצרי המחלבה בשיעור של 1.41%, למעט חמאה שהתייקרה בשיעור גבוה יותר: 4.45%. המחירון המעודכן של המוצרים הלא מפוקחים נכנס לתוקפו ב־11 במאי.

מוצרי חלב ׁ(אילוסטרציה), צילום: GettyImages

חברת שטראוס הודיעה על עדכון המחירון בשיעור של עד 1.5%. העדכון ייכנס לתוקף אחרי חג השבועות, החל מ־3 ביוני. בחברת טרה העלו את מחירי המוצרים הלא מפוקחים בשיעור ממוצע של 2.7% ועד 3.5% והוא ייכנס לתוקפו ב־18 במאי.

עליות המחירים האחרונות, וחג השבועות שכבר ממש בפתח ואשר יוצר אפקט צריכה מוגבר של צריכת מוצרי חלב, מהווים הזדמנות לכוון זרקור למחירי המוצרים בישראל לעומת כל מה שמתרחש בעולם.

כך למשל מחיר חלב 3% שומן 1 ליטר בישראל, שהינו מוצר מפוקח, עומד על 7.28 שקלים. מחיר ליטר בבריטניה הוא 1.06 ליש"ט, כלומר 4.98 שקלים - פער עצום של 46%. ליטר חלב בארה"ב עולה כ־1.47 דולר, כלומר 5.2 שקלים - פער של 40%. המחיר בצרפת עומד על 1 אירו, כלומר 3.96 שקלים - פער של 83%.

השוואה בין מחירי החלב בישראל לשאר העולם,

מחיר חמאה בישראל הוא 9.6 שקלים ל־200 גרם. בארה"ב המחיר כ־2.2 דולרים, כלומר 7.8 שקלים - פער של 23%. המחיר בבריטניה הוא 1.59 ליש"ט (7.48 שקלים) - פער של 28.3%. בצרפת המחיר הוא 2.04 אירו (8.07 שקלים) - פער של 18.9%. מחיר קוטג' בישראל עומד על 6.7 שקלים, והמחיר בבריטניה הוא 5.08 שקלים - פער של 31%. בארה"ב המחיר הוא 1.23 דולר (4.37 שקלים) - פער של 53%. המחיר בצרפת דווקא יקר מבישראל ב־76% ועומד על 2.98 אירו, כלומר 11.8 שקלים.

מחיר ליטר שוקו בישראל הוא כ־12 שקלים, בעוד בארה"ב הוא 1 דולר לליטר (כ־3.54 שקלים) - פער של יותר מפי שלושה בישראל.  בבריטניה המחיר 4.07 שקלים, שוב - הפער מגיע כמעט לפי שלושה בישראל. בצרפת מחיר ליטר שוקו הוא 2.05 אירו (8.11 שקלים) - פער של 47%.

יש לציין כי ישנן כמה סיבות לפערים בין ישראל למדינות אחרות, ועדיין פערי המחירים גדולים מאוד. כך, למשל, חלק מהאריזות בחו"ל גדולות יותר, ומגוון המוצרים, כולל מגוון המותגים הפרטיים, רחב יותר. 

בנוסף, סוגיה משמעותית מאוד היא המע"מ, שעומד בישראל על 18%, שיעור גבוה מאוד. בספרד למשל המע"מ הוא 4%, בצרפת 5.5%, בגרמניה 7%, ביוון 13%, וגם במדינות אחרות הוא נמוך משמעותית מבישראל.

"המחירים תואמים"

ממשרד החקלאות נמסר: "ענף החלב בישראל הינו מהיעילים בעולם. יחד עם זאת, בישראל ישנן עלויות ייצור רבות הגבוהות משמעותית בהשוואה לעולם. לדוגמה: במדינות רבות הפרות רועות במרעה וישנם משקעים רבים (כמו במדינות אירופה), דבר המוזיל את עלויות הגידול.

בישראל הפרות ניזונות ממספוא, דבר שמייקר משמעותית את העלות למגדלים. בישראל מחיר החלב מפוקח ויציב, ופחות מושפע ממחירי שוק בינלאומיים, מה שמביא לתנודתיות נמוכה יותר במחירים בהשוואה לעולם. בנוסף, בשנים האחרונות נפתח שוק החלב ליבוא ובוטלו המכסים על חמאה, יוגורט וגבינה לבנה, ואלו הביאו להגברת היבוא. כמו כן, ישנו היקף נרחב של מכסות פטורות ממכס על גבינות קשות".

רפת,

ממועצת החלב נמסר: "החלב הישראלי הוא הטוב בעולם ומחירו תואם את התנאים הייחודיים של ישראל: מע"מ מלא של 18% לעומת פטור או הפחתה ברוב מדינות העולם, היעדר תמיכה ממשלתית ישירה ברפתנים כפי שנהוג באירופה, ודרישות כשרות המחייבות ייצור בשלושה קווי פיקוח שונים (רבנות, מהדרין, בד"ץ). כפועל יוצא מכל אותם הדברים פעילות המחלבות היא רק בימי חול ללא שבתות וחגים, לעומת שבעה ימי עבודה בעולם".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר