הישראלי הממוצע צורך כ-18 ק"ג דגים בשנה - ואיפה שברנו שיא עולמי? כל הנתונים על מאכלי החג

ישראל היא שיאנית העולם בצריכת בשר עוף ולקראת ראש השנה, הצריכה עולה בכ-57% • הישראלי הממוצע צורך כ-5.4 ק"ג רימונים לנפש בשנה, בשבוע לפני ערב החג נמכרים כ-15% מהכמות הנמכרת במהלך השנה כולה • בשנת 2021, צרך הישראלי הממוצע כ-14.9 ק"ג תפוחים בשבוע הקניות לחג צורכים כ-76% יותר תפוחים משבוע ממוצע במהלך ימות השנה

עלייה בקניית מזון לקראת החג, צילום: דודו גרינשפן

ראש השנה מתקרב ואיתו העלייה בביקוש של מוצרים שונים בהם מאכלים המזוהים איתו. לקראת החג משרד החקלאות מפרסם את נתוני הצריכה של המאכלים הפופולאריים.

דגים

משרד החקלאות מפרסמים לקראת ראש השנה וחגי תשרי נתונים על ענף הדגים: בשבוע ממוצע צורך הישראלי כ-345 גרם דגים, כאשר כ-25% מכמות זו היא של דגים טריים, ואילו במהלך שבוע הקניות לחג נוסקת הצריכה לכ-563 גרם לנפש.

לקראת ראש השנה בשבוע הקניות לחג (7 ימים לפני ערב החג) צופים במשרד החקלאות גידול של כ-71% בכמות צריכת כלל הדגים לעומת שבוע ממוצע בימות השנה. צריכת הדגים הטריים בשבוע הקניות לחג מהווה כ-29% מסך התצרוכת של דגים בכלל (טריים וקפואים), לעומת כ-25% בממוצע על פני כל השנה. הדגים המובילים במכירות ברשתות השיווק בתקופת החג הם האמנון והסלמון  עם כ-36% מסך מכירות הדגים לכל אחד מהם, אחריהם במקום השלישי דניס עם כ- 5% ובמקום הרביעי קרפיון עם כ- 4% מסך צריכת הדגים בשבוע הקניות לחג.

בשבוע ממוצע צורך הישראלי כ-345 גרם דגים, צילום: הרצי שפירא

בשנת 2020, נצרכו כ-166,400 טונות דגים (במונחי דג שלם), רוב הדגים הנצרכים בישראל מיובאים (כ-90%), 150,900 טונות מיבוא (רובו של דגים קפואים) וכ-15,500 טונות מייצור מקומי. הייצור המקומי של דגים נחלק לשלושה מקורות: בריכות הדגים כ-11,100 טונות, חקלאות ימית כ-3,500 טונות ודיג בים התיכון ובכנרת כ-900 טונות. משרד החקלאות ופיתוח הכפר מעודד את ציבור הצרכנים לצרוך דג טרי בריא ישראלי בתקופת החג.

בשר

מנתוני משרד החקלאות עולה כי האספקה הממוצעת לנפש בשנת 2021  עמדה על כ-19.6 ק"ג בשר בקר (טרי וקפוא). בשנת 2021 נאמד היצע הבשר בכ-182 אלף טון בשר. את הבשר הטרי שנצרך בישראל ניתן לחלק לשלוש קטגוריות עיקריות: בשר טרי שנשחט בישראל (40%), בשר מצונן מייבוא (14%) ובשר קפוא מייבוא (46%), שני האחרונים מגיעים לישראל לאחר שחיטה בחו"ל.

האספקה הממוצעת לנפש בשנת 2021 עמדה על קרוב ל-20 ק"ג בשר, צילום: גדעון מרקוביץ

בשבוע הקניות לקראת ראש השנה, נצפית עלייה בביקוש ובצריכה של כ-84% בהשוואה לממוצע כמות הבשר הנמכרת ברשתות השיווק בשאר ימות השנה.

עוף

הצריכה המקומית של עוף היא הגבוהה בעולם ועומדת על כ-64.9 ק"ג לנפש בשנה, בעוד הצריכה במדינות ה-oecd נאמדת בכ-31.8 ק"ג לנפש בשנה, בארה"ב המדורגת במקום השני כ-50.8 ק"ג לנפש בשנה. הממוצע העולמי נאמד בכ-14.9 ק"ג לנפש בלבד. כיום, בענף העוף המקומי (פטם) פועלים כ-500 מגדלים. לקראת ראש השנה, בשבוע הקניות לחג הצריכה עולה בכ-57% (לפי ניתוח נתוני מכירות ברשתות השיווק בשנת 2021).

רימונים

על פי נתוני משרד החקלאות, ההערכה היא שייבול הרימונים בעונת 2023/2022, יעמוד על כ-45,000 טונות, בדומה לעונה הקודמת. במשך שנים רבות התרכז ענף הרימונים בעיקר בשיווק רימונים שלמים בתקופת חגי תשרי, והיקפו היה מצומצם ועמד על כ-3,500 דונם. 

הישראלי הממוצע צורך כ-5.4 ק"ג רימונים לנפש בשנה, צילום: אורן בן חקון

ניתן לראות גידול משמעותי במכירת הרימונים ברשתות השיווק בשבוע לפני ערב החג. הכמות הנמכרת של רימונים בשבוע זה מהווה כ-15% מהכמות הנמכרת במהלך השנה כולה. הישראלי הממוצע צורך כ-5.4 ק"ג רימונים לנפש בשנה, לרבות תוצרי רימון (כגון: מיץ רימונים).

תפוחי עץ

על פי נתוני משרד החקלאות, בישראל כ- 25,000 דונם מטעי תפוחים נושאי פרי. היבול של  שנת 2021/20 עמד על כ-105 אלף טונות, והערכת יבול לעונת 2022 עומדת על כ 110 אלף טונות. הישראלי הממוצע אוכל בשנה כ-14.9  ק"ג תפוחים. בשבוע הקניות לחג צורכים כ-76%  יותר תפוחים משבוע ממוצע במהלך ימות השנה. הזנים העיקריים הם: "גרניסמיט" (ירוק), "זהוב" (צהוב), "סטרקינג" (אדום), "פינק קריספי" (ורוד- ירוק) ו"גאלה" (אדום).

ייבוא התפוחים לישראל בשנת 2020 עמד על כ-39.8 אלף טונות, צילום: אורן בן חקון

הייצור השנתי העולמי של תפוחים לעונת 2021/22 מוערך ב 81.6 מיליון טונות. המדינות העיקריות המגדלות תפוחים הן: סין (45 מיליון טונות לשנה), אירופה (11.9 מיליון טונות לשנה), ארה"ב (4.3 מיליון טונות לשנה) וטורקיה (4.3 מיליון טונות לשנה). ככלל, תפוחים אוהבים קור, לכן ישראל נמצאת בשולי האזורים המתאימים לגידול תפוחים. הרוב המכריע, כ-90%, של התפוחים בישראל מגודל באזור הצפון, בהרי הגליל והגולן בגבהים של לפחות 600 מטר.

ישראל אינה מייצאת תפוחים, ואף יצוא התפוחים מיישובי הדרוזים בגולן לסוריה הופסק עקב המצב הביטחוני בסוריה. ייבוא התפוחים לישראל בשנת 2020 עמד על כ-39.8 אלף טונות בעיקר מארה"ב, איטליה, צרפת וספרד.

יין

מניתוח החטיבה למחקר, אסטרטגיה וכלכלה עולה כי הישראלי הממוצע צורך כ-5.6 ליטרים של יין בשנה. זהו נתון נמוך בהשוואה למדינות העולם, בפרט מדינות אירופה וארה"ב. לשם השוואה, בצרפת צריכת היין עומדת על כ-46 ליטרים בשנה. בפורטוגל, שיאנית העולם בצריכת יין לנפש, עומד הנתון על כ-51 ליטרים (!!). לפי נתוני סטורנקסט, נמכרו בישראל כ-31.6 מיליון ליטרים של יין בשנת 2020, מדובר בעלייה של כ-36% במכירות היין בישראל בין השנים 2010 ל-2020. המחיר הממוצע לליטר יין בישראל עמד על 36.6 ₪ בשנת 2020. לצרכן הישראלי אין העדפה מובהקת בין יין אדום ללבן, כאשר יין אדום עומד על קצת מעל ל-50% מסך המכירות בישראל. אולם, במרוצת השנים ניתן להבחין במגמת עלייה בצריכת יין לבן בישראל. בנוסף, נרשמה מגמת עלייה בצריכת יינות מבעבעים התואמת את המגמה העולמית.

בישראל מגדלים כ-50 אלף טונות של ענבי יין בשנה על שטח של כ-63 אלף דונם. ייצור היין הישראלי עומד על כ-40 מיליון בקבוקי יין בשנה (כ-30 מיליון ליטר). ב-70% מהכרמים בישראל נטועים זני ענבים אדומים, כאשר הפופולריים ביותר הם קברנה סוביניון, קריניאן ומרלו.

היין הישראלי אינו רק נאה בעינינו אלא גם בעיני אחרים: בעשור האחרון גדל הייצוא של יין ישראלי למדינות העולם והסתכם נכון לשנת 2020 בכ-170 מיליון שקלים. ארה"ב היא יעד הייצוא הגדול ביותר בענף זה, כ-60% מכלל היין המיוצא מגיע לארה"ב, לפי הערכות מדובר בסך של כ-3 מיליון ליטר יין בשנה. בין היתר, ישראל מייצאת יין לצרפת (10%), בריטניה (5%), קנדה (5%) וגרמניה (3%).

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר