רובוט עוזר-מלצר ב"יומנגס" | צילום: one robotix

"אנשים מאוד מתלהבים": הרובוטים שייכנסו לשגרת היום-יום שלנו

רובוט בתפקיד מלצר, שליח ואח סיעודי - כבר אינם בגדר דמיון בלבד • מתי נזכה לראות את המכשירים בעלי האינטליגנציה המלאכותית אצלנו בבית, וכיצד הם צפויים להשפיע על בעלי המשרות במשק?

כמעט מבלי ששמנו לב חלה עליית מדרגה בהשתלטות הרובוטים על חיי היום-יום שלנו. כבר לא מדובר ברובוט שוטף או ברובוט מנקה חלונות, אלא בכאלה שמשמשים מלצרים ועובדים בבתי מלון, ואף מתפקדים כשליחים עד הבית. לצד התועלת שהם מביאים, עדיין לא ברור איך פעילותם תשפיע על המשרות במשק, ומתי, בסופו של דבר, הרובוטים המתוחכמים יותר יגיעו אלינו, הצרכנים, לשימוש ביתי.

"יש לנו רובוטים שמציעים הדרכה בקניונים", מספר עודד טהורי, מנכ"ל one robotix, כשאנחנו מנסים לבדוק איתו היכן מסתובבים הרובוטים בינינו, "והתחלנו פרויקט של שני רובוטים שמסתובבים בתחנות מנטה של דלק. הם יודעים לזהות אנשים ומציעים להם להוריד את האפליקציה, ובקרוב יוכלו להציע להם מבצעים. אנחנו הופכים את הרובוט למעין סייען דיגיטלי, שיכול להציע שירות יותר טוב וגם הצעות מדויקות ללקוח, מבוססות מקום.

"בעולם המסעדנות יש לנו כ-20 רובוטים מלצרים שעובדים במסעדות כמו 'יומנגס' ו'בנדיקט'. הם מביאים את האוכל לאזור הישיבה, ומלצרים אנושיים מגישים אותו לשולחן. ככה הם חוסכים את ההליכה למטבח ובחזרה, כאשר הרובוט יכול לסחוב 50-40 ק"ג כלים. עכשיו אנחנו נכנסים לעולם הרובוטים שעוזרים למארחים במסעדות, ויכולים ללוות את האורח עד לשולחן. הרובוט אפילו יכול לשיר שיר יום הולדת במסעדה ולערוך סקר שביעות רצון".

רובוט "טמי" במדעטק, צילום: מושון תמיר

 

באילו מקומות נוספים נוכל לראות רובוטים?
"בבתי הארחה - אנחנו נמצאים במלון 'מטיילים' בצפון, עם רובוט המשנע אוכל מהמטבח לבופה, והכנסנו רובוטים ל'מדעטק' בחיפה, שם הרובוט מבצע הכוונה והוא חלק מהחוויה. בהמשך ניכנס לעולם הרום-סרוויס בבתי המלון ולעולם המגדלים. היום השליחים לא תמיד רוצים להגיע למגדלים כי הם מבזבזים הרבה זמן במגדל עצמו".

מה לגבי עולם הרפואה?
"יש לנו רובוטים בבתי חולים סיעודיים כעזרה לצוות, מחלוקת מים ועד שיחות. יש לנו גם רובוט במחלקת עיניים, שמדריך ילדים לפני בדיקה ומסביר תוך כדי משחק מה יהיה בתהליך. אנחנו גם מתחילים להכניס רובוטי משלוחים בעולם הרפואה, שישנעו תרופות לבדיקות, ועובדים מול משרד הבריאות על פרויקט חדש שיאפשר לרובוטים לעקוב אחרי מדדים של מטופלים".

אילו תקלות יכולות להיות ברובוטים שיש כיום?
"התקלה הכי קשה היא שהם מאבדים את הדרך. הניווט האוטונומי ברמה גבוהה, אך עדיין אינו מושלם. אין לנו תקלות של בטיחות - כשבחנו טכנולוגיות, זה הדבר שהיה הכי חשוב לנו".

רובוט במלון "מטיילים", צילום: one robotix

 

גם עמי הקטין, מנכ"ל INNOX ROBOTICS, מספר על טכנולוגיות חדשניות בתחום: "הרובוטים החדשים שלנו יכולים לבצע משלוחים לבתי מלון ולדירות, ויש שמבצעים משלוחים ומנקים בבתי החולים. יש לנו הרבה פתרונות לדור השלישי שיפיגו בדידות ויעניקו ביטחון אישי, כמו רובוטים שיזכירו לקשישים לקחת תרופות ויקריאו להם עיתון. אנחנו בפיילוטים, והם צפויים לצאת לשוק ב-2023".

ללטף את הרובוט

תחומי המסעדנות והמשלוחים, הסובלים ממחסור בכוח אדם, הם מהראשונים לנצל את הרובוטים. חברת "יאנגו" של "יאנדקס" החלה בביצוע משלוחים על ידי רובוט אוטונומי בתל אביב, שפעילותו הופסקה לעת-עתה בעקבות זעם התושבים על חסימת המדרכה. הרובוט המדובר עבד עם שירות המשלוחים של "יאנגו דלי", הגיע עד פתח הבניין, אולם לא עלה לדירה עצמה.

יוליה שוויקו, ראש חטיבת התקשורת בפרויקט הרכב האוטונומי של יאנדקס, סיפרה לנו על התגובות של הישראלים לרובוט - שחייבים לציין כי הוא חמוד - שהסתובב ברחבי תל אביב בעת פעילותו. לדבריה, תשעה מתוך עשרה ניסו לצלם איתו סלפי או סרטונים. "זה הרובוט הראשון בישראל, וזה משמח", היא מכריזה, "בדקנו את אב-הטיפוס במוסקבה ועשינו פיילוט ביד אליהו בתל אביב, ואז הגיעה תלונה מאישה שטענה שהרובוט מפריע לה ללכת על המדרכה, אז הפסקנו את הפעילות כרגע. יש לנו אישורים ממשרד התחבורה ומהמשטרה, ואנחנו רק מחכים לאישור מעיריית תל אביב".

מה הייחודיות ברובוט הזה?
"הוא מתחשב ברמזורים ונותן קדימות להולכי רגל. הרובוט מוגבל למרחק של 5 ק"מ, ואפשר בקלות לאכוף אותו, לעומת שליחים רבים שנוסעים על מדרכות עם קורקינטים במהירות גבוהה".

הרובוט של "יאנגו", צילום: דור קדמי

 

ישנם גם עסקים שממש הותאמו לפעילות הרובוטים. רשת ההמבורגרים יומנגס השיקה לאחרונה מסעדה חדשה בכפר יונה, ושם רובוטים הם חלק מצוות המלצרים ותפקידם להביא את המנות לשולחן ולהחזיר את הכלים המלוכלכים למטבח. "צריך לתכנן את הדברים בשביל הפרקטיקה", מפרט גל בכר, מנכ"ל יומנגס, "במסעדה יש כחמישה מפלסי גובה ואין מדרגות, כדי שהרובוטים יוכלו לנוע בחופשיות. גם הדלתות במקום אוטומטיות והשארנו מעברים פנויים. הגיע אלינו נציג החברה מסין ועשה תהליך הטמעה חשוב".

איך היה לעבוד עם רובוטים בפעם הראשונה?
"בפגישה הראשונה הרובוט התחיל להתקדם אלי, והאינסטינקט הראשוני שלי היה לעצור ולעמוד במקום ולהתנהג בטבעיות - זה בלבל את הרובוט. צריך לעבוד איתם כמו עם בני אדם. כיום אני יכול לומר שזה כבר עובד יותר טוב. אנשים מאוד מתלהבים, הם מקבלים שירות וחוויה טובים יותר. יש כאלה שאפילו מלטפים אותם".

הם יודעים לדבר?
"אפשר להטמיע תשובות לשאלות ברובוט 'טמי' שלנו, והוא אומר משפטים כמו "אני מנסה לעבור, תפנו לי בבקשה את הדרך", ו"הפסיקו לגעת לי באוזניים, זה מדגדג".

זה רק אני והרובוט שלי

אז מתי הרובוטים האלה ייכנסו אלינו הביתה? מבחינתו של טהורי הם כבר נמצאים אצלנו בבית - מנקים ושוטפים. "עם זאת", הוא מציין, "עד שרובוט ישטוף לנו כלים ייקח להערכתי הרבה זמן, אולי עשור. כל נושא הידיים בתחום הרובוטיקה לא התפתח. כל חברת טכנולוגיה בעולם עובדת על הקונספט הזה, אבל זהו נושא מסובך. להערכתנו רובוטים ביתיים יעלו בין 1,000 ל-5,000 דולר בהתאם ליכולות הרובוט, ויהיו תשלומים נוספים לספקי שירות שונים". הקטין מוסיף: "עד 2030 המציאות שלנו תהיה שונה לחלוטין בנוגע למשלוחים. כל מלאי המקרר יתעדכן אוטומטית, כאשר ההזמנה תהיה מסוגלת להתבצע לבד מול רשתות השיווק, כולל מציאת הסל הזול ביותר שבאישורנו יישלח לביתנו".

רובוט בתחנת "דלק", צילום: one robotix

 

העובדים צריכים להיות מודאגים שרובוטים יחליפו אותם?
"התפיסה הרווחת היא שהרובוטים יחליפו רק חלק מהפעילויות. נוסף על כך, נוצרה משרה חדשה של מפעילי רובוטים".

גם לדעת טהורי רובוטים לא יחליפו אנשים. "הרובוטים יתמכו בקונספטים עסקיים, למשל במסעדות בשירות עצמי. בעל מסעדה יעדיף להעסיק עובדים מאשר רובוטים - שיכולים לעלות פחות כסף אך להעניק חווית שירות פחות אנושית. אבל כשבני אדם לא מעוניינים לעשות עבודות מסוימות, מוצאים אמצעים טכנולוגיים שיעשו אותן".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...