חשש: חיטה, אורז ושמנים יאזלו מהמדפים

הפקק בנמלים ואי היכולת לגייס עובדים חדשים, מעמידים בספק את יכולות המשק להמשיך לתפקד כאשר האומיקרון יגיע לשיאו • יו"ר איגוד תעשיות המזון, דודי מנביץ': "אין חשש שהמדפים יהיו ריקים ושלא יהיה מה לאכול, אבל המגוון עלול להיפגע"

מוצרים בסופר, ארכיון, צילום: יהושע יוסף

התחזיות המדאיגות שפורסמו בימים האחרונים בנוגע למיליוני אנשים מבודדים ולפגיעה משמעותית בכוח העבודה מטילות ספק בנוגע ליכולת המשק להמשיך לתפקד כאשר גל האומיקרון יגיע לשיאו. רמת אי הוודאות גוברת ככל שמתקרבים לשיא התחלואה, ונשאלת השאלה אם עלול להיווצר מחסור במוצרים מסוימים.

"ב־CNN הראו בשבוע שעבר את רשתות השיווק עם מדפים ריקים, והבעיה המרכזית שם היא שרשרת האספקה. כשעובד ייצור נכנס לבידוד, אז אפשר למצוא מחליף, להעביר עובדים מקו אחד לאחר, אבל כשנהג נכנס לבידוד - הוא משבית כבר את המשאית. נושא שרשרת האספקה הוא קריטי", אומר בשיחה עם "ישראל היום" דודי מנביץ', יו"ר איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים.

פרופ' אש: "קשה לחזות לאיזה שיא נגיע, גם הדלתא מתפשט שוב" // צילום: לע"מ

לדברי מנביץ', "קיים חשש שיהיו חוסרים במוצרים מסוימים. אין חשש שהמדפים יהיו ריקים כמו בחלק מהמקומות בארה"ב ושלא יהיה מה לאכול, אבל המגוון עלול להיפגע". מנביץ' ציין כי בחלק מהמקרים מדובר בחומרי גלם הכרחיים - למשל, חיטה המשמשת לייצור קמח, אורז, שמנים שונים ועוד.

נמל חיפה. חשש לפגיעה בשרשרת האספקה,

לתפיסת מנביץ', עניין הפגיעה בשרשרת האספקה בישראל יכול לקרות, אך מדובר בתרחיש פחות סביר, היות שישראל היא מדינה שבה המרחקים ממקום למקום קטנים. "אנחנו בתעשיית המזון נתנו הנחיות לנסות להעביר כמה שיותר סחורה למחסנים של יחידות השיווק בנקודות הקצה, כדי שאם באמת נגיע למצב שבו כולם חולים בתוך עשרה ימים עד שבועיים - תהיה רמת מלאי גבוהה".

איפה כן עלולה להיווצר בעיה? יו"ר איגוד תעשיות המזון מזהיר מפני התופעה שאינה חדשה אך שעלולה להפוך לקריטית בימים הקרובים - הפקקים בנמלים. בשני הנמלים המרכזיים של ישראל קיים תור של עשרות אוניות עם סחורה שממתינות לפריקה. בשל מאבקי כוחות בין העובדים לבין ההנהלה על רקע הרפורמה בנמלים, התור של האוניות הולך ומתארך. בשל ההפרטה, להנהלה יכולת מצומצמת לגייס עובדים חדשים. מעבר לכך, מכת הבידודים ההמוניים מגיעה בימים אלה גם לנמלים, ובהיעדר עובדים חדשים, המצב הופך למדאיג.

עם זאת, חשוב לציין כי לכל יצרני המזון קיימים מלאים, וגם המדינה מנהלת מחסני חירום באמצעות פיקוד העורף ומשרד הכלכלה אשר מכילים מלאי של המוצרים החיוניים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר