יו"ר הפדרל ריזרב, קווין וורש, הצליח להרגיע את השווקים הפיננסיים והגביר את ההערכות כי הבנק המרכזי יותיר את הריבית ללא שינוי בהחלטתו הקרובה, ב-28 באוקטובר. זאת, למרות נתוני האינפלציה הגבוהים שפורסמו השבוע והגבירו את החששות מפני העלאת ריבית נוספת בארה"ב.
בדברים שנשא היום (שישי) בכנס קרן המטבע הבינלאומית בבנגקוק, נמנע וורש מלספק איתות ברור לגבי החלטת הריבית הקרובה. עם זאת, הוא הדגיש כי ההתפתחויות הכלכליות מאז החלטת הריבית הקודמת תואמות במידה רבה את התחזיות של הבנק המרכזי.
השווקים פירשו את דבריו כאיתות לכך שהפד אינו ממהר להמשיך בהעלאות הריבית וזאת בשל המדיניות של הפד מזה מספר שנים של לא להפתיע את השווקים, ככל הניתן. במסחר בחוזים על הריבית, ההסתברות להעלאת ריבית באוקטובר ירדה מכ-27% לפני הופעתו של וורש לפחות מ-15% לאחריה. מדובר בשינוי חד בציפיות המשקיעים, במיוחד לנוכח העובדה שרק יומיים קודם לכן זינקה ההסתברות להעלאה לכ-55%.
העצבנות בשווקים נובעת בעיקר ממדד המחירים לצרכן בארה"ב לחודש ספטמבר, שהצביע על אינפלציה שנתית של 3.7%, גבוהה מתחזיות ומיעדי היציבות הכלכלית. אינפלציית הליבה, שאינה כוללת את מחירי המזון והאנרגיה, עלתה ל-2.6%, לעומת 2.4% באוגוסט.
העלייה באינפלציה נובעת בין היתר מהתייקרות מחירי האנרגיה בעקבות המלחמה עם איראן, שפגעה באספקת הנפט והגז העולמית. הנתונים הגבירו את החשש שהפד ייאלץ להמשיך במדיניות מוניטרית מרסנת כדי למנוע התבססות של האינפלציה ברמות הגבוהות.
בספטמבר העלה הפד את הריבית ב-0.25%, לראשונה זה שלוש שנים, לטווח של 3.75%עד 4%. ההחלטה סימנה שינוי כיוון במדיניות המוניטרית האמריקאית, לאחר תקופה ממושכת שבה התמקד הבנק המרכזי בהפחתת הריבית ובתמיכה בפעילות הכלכלית.
וורש הדגיש כי הפד מחויב להחזיר את האינפלציה ליעד של 2%, אך הבהיר שאינו מתכוון להתחייב מראש להחלטות עתידיות. לדבריו, הבנק יבחן את נתוני הצמיחה, התעסוקה והאינפלציה לפני שיקבל החלטות נוספות.
בגולדמן זאקס מעריכים כעת שהפד יותיר את הריבית ללא שינוי באוקטובר, אך יעלה אותה בדצמבר. גם בכירים נוספים בבנק המרכזי אותתו לאחרונה שאין הכרח לפעול במהירות.
מעבר להחלטת הריבית הקרובה, וורש התייחס גם להשפעת הבינה המלאכותית על הכלכלה העולמית. לדבריו, גל ההשקעות בטכנולוגיה עשוי להגדיל את הפריון ואת פוטנציאל הצמיחה, אך השלכותיו על שוק העבודה עדיין אינן ברורות.
עבור המשקיעים, המשמעות היא שהמאבק באינפלציה רחוק מסיום, אולם הפד עשוי לבחור בהמתנה נוספת לפני העלאת הריבית הבאה. ההחלטה באוקטובר תהיה מבחן משמעותי ליכולתו של וורש לאזן בין יציבות המחירים לבין הסיכון לפגיעה בצמיחה האמריקאית.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
