אחרי חודשיים של עליות מחירים קלות, מחירי הדירות בישראל שוב יורדים. מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי בחודשים יולי-אוגוסט נרשמה ירידה של 0.6% במחירי הדירות, לאחר עליות של 0.1% בחודשים מאי ויוני.
פילוח הנתונים לפי מחוזות מצביע על פערים משמעותיים: במחוז הצפון נרשמה הירידה החדה ביותר, בשיעור של 1.5%, ובתל אביב ירדו המחירים ב-0.9%. במחוז המרכז נרשמה ירידה של 0.7%, בירושלים של 0.3% ובדרום של 0.1%. חיפה הייתה המחוז היחיד שבו נרשמה עלייה, בשיעור של 0.4%.
לירידות במחירי הדירות כמה גורמים, ובראשם הריבית שעדיין נחשבת גבוהה ומקשה על רוכשים לקבל משכנתאות. לצד זאת, גם המלחמה הרחיקה חלק מהציבור משוק הנדל"ן, בין היתר לאחר תקופות מילואים ממושכות שפגעו בתחושת הוודאות הכלכלית של משקי בית רבים.
הריבית עדיין מכבידה
בבנק ישראל מודעים לחשיבותו של שוק הנדל"ן לכלכלה ולשוק העבודה, ובין היתר למספר הרב של המועסקים בו. מצבו של הענף היה אחד הגורמים שנשקלו במסגרת הורדת הריבית האחרונה, למרות שבחלקים מהעולם מגמת הריבית דווקא הפוכה.
גם המערכת הבנקאית מגלה בתקופה האחרונה גמישות רבה יותר מול הקבלנים. הבנקים מוכנים במקרים מסוימים לפתוח מחדש הסכמי ליווי ולרווח את לוחות התשלומים, כדי להותיר לקבלנים "מרווח נשימה" ולאפשר להם להתאים את קצב ההוצאות לקצב המכירות.
המטרה היא למנוע הידרדרות רחבה יותר של ענף הנדל"ן, בתקופה שבה השילוב בין ריבית גבוהה, האטה במכירות וחוסר ודאות ממשיך להכביד על השוק.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
