המחלוקת סביב התוספת לתקציב הביטחון ממשיכה להעסיק את הצבא ומשרד האוצר. העובדה שנכנסנו לתקופת בחירות, מסבכת את העניינים עוד יותר - ובשלב זה נראה שקשה מאוד לקבל החלטות.
ל"היום" נודע כי דיון שהיה צריך להתקיים אצל ראש הממשלה ביום חמישי נדחה לאתמול (ראשון) - אלא שגם אתמול הוא לא התקיים. הסיבה: האוצר לא מצליח להציג סכום סביר, בהינתן המשימות שהדרג המדיני מטיל על הצבא. גם המל״ל לא מצליח כרגע למצוא פתרון בר-קיימא לתוספת התקציב שדורש הצבא ולכן, כרגע לפחות, לא נקבע דיון חדש עם רה״מ, שהיה אמור "לחתוך מספרים".
בצבא טוענים כי תקציב הביטחון לשנת 2026 צריך לעמוד על כ-183 מיליארד שקל ללא רכיב התעצמות, אלא שהמספר הזה כולל בתוכו רק רכיבי תחזוקה שוטפת של הצבא ועמידה במשימות שהוגדרו על ידי הדרג המדיני. נכון להיום, תקציב הביטחון עומד על כ-143 מיליארד שקל - כלומר, פער של כ-40 מיליארד שקל ביחס לתקציב הרצוי.
באוצר מסבירים שלא ניתן לקיים כלכלה יציבה וברת-קיימא עם תקציב ביטחון של 183 מיליארד שקל - ולכן הצבא צריך למצוא את הכסף בתוך התקציב הקיים. לדברי האוצר, הצבא לא מנהל את התקציב שלו כמו שצריך ויש לו זליגה אינסופית של כסף, בעיקר על ימי מילואים שלא מנוצלים כראוי ויוצרים חורים בתקציב.
מנגד, בצבא מסבירים כי כמות ימי המילואים ירדה בחצי בהשוואה לשיא שנרשם בימי מבצע "שאגת הארי", אבל לא יכולה לרדת יותר בהתחשב בתחזוקה של רצועת הביטחון בעזה ובלבנון. גורם צבאי בכיר טוען כי זה מתכתב היטב עם הדברים של הרמטכ״ל אייל זמיר, שטען ש"בקצב הזה הצבא יקרוס לתוך עצמו".
עוד נודע ל"היום" כי במסגרת שיחות שניהל משרד האוצר עם המל״ל וגורמים מדיניים נוספים, הוא מוכן לשחרר לצבא 13 מיליארד שקל שנמצאים כעת בתוך הרזרבה התקציבית שמיועדת הן לצרכים אזרחיים והן לצרכים צבאיים למקרה שתהיה התלקחות צבאית נוספת. הסכום הזה לא יביא לפריצה תקציבית, לא יגדיל את הגירעון ולא יפרוץ את המספרים שעברו בתחילת השנה.
גורם צבאי בכיר אמר ל״היום״ כי המספר שמדברים עליו באוצר, מעולם לא הועבר לצבא ולא הוצג בפניו - ולכן לא התקיים עליו דיון. בכל מקרה, הצבא לא יכול לנהל מו״מ על תקצוב משימות שהוגדרו לו על ידי הדרג המדיני, ואת זה יש לעשות מול הדרג המדיני. כאן, נזכיר, הישיבה שהייתה אמורה להתקיים אתמול אצל רה״מ ובה היו אמורות להתקבל החלטות, בוטלה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
