הבורסה שוברת שיאים - אך בשווקים נערכים לשני תרחישים

ביום חמישי בלבד הסתכמו המחזורים ב-6.1 מיליארד שקל - זאת לאחר שבחודש מרץ המחזור היומי הממוצע עמד על 5.94 מיליארד שקל • למחזורי המסחר יש משמעות גדולה במיוחד: הם מעידים כי העליות האחרונות אינן נחלתם של מספר שחקנים מצומצם, אלא משקפות כניסה של כסף גדול לשוק

הבורסה. צילום: אי.אף.פי

שבוע המסחר המקוצר (והמאוד קצר) בשבוע שעבר דחף את הבורסה לשיאים חדשים. לראשונה, היו אלה מחזורי המסחר ששברו שיא: ביום חמישי בלבד הסתכמו המחזורים ב-6.1 מיליארד שקל - זאת לאחר שבחודש מרץ המחזור היומי הממוצע עמד על 5.94 מיליארד שקל.

למחזורי המסחר יש משמעות גדולה במיוחד: הם מעידים כי העליות האחרונות אינן נחלתם של מספר שחקנים מצומצם, אלא משקפות כניסה של כסף גדול לשוק. המשמעות היא שהציבור נמצא עמוק בתוך המשחק - וזה נתון חשוב מאוד.

בסיכום שבועי, מדד ת"א 125 עלה בכמעט 6%, צילום: יהושע יוסף

בסיכום שבועי, מדד ת"א 125 עלה בכמעט 6%. מתחילת החודש הוא התחזק בכמעט 8%, ומתחילת השנה רשם עלייה של כ-18%.

אז לאן ממשיכים מכאן? התשובה תלויה בהתפתחויות בזירה הביטחונית, ובעיקר במלחמה מול איראן. הקונצנזוס בשווקים מתכנס לשני תרחישים מרכזיים: הראשון - סיום המלחמה בהסכם דיפלומטי, תרחיש שצפוי לתמוך בהמשך עליות. השני - חזרה ללחימה, שתוביל את השווקים מחדש אל אזור אי-הוודאות, תוך התמקדות במחירי הנפט, בשער הדולר ובמשתנים מאקרו-כלכליים נוספים.

האנליסטים מעריכים כי הסיכון הגלובלי לא נעלם, אלא פחת. לכן, נדרש תמחור מחודש של ההשקעות. סנדיפ ראו, אנליסט ב-Leverage Shares, מזהה שינוי עמוק באופן שבו השוק מתמחר את המצב: לדבריו, השווקים אינם מתמחרים פתרון, אלא מצב של "אי-פתרון". פרמיית הסיכון לא נעלמה, אלא הפכה לעלות תפעולית - בעיקר דרך מנגנוני "אגרות מעבר" על הנפט. התוצאה: הנפט חוזר לעלות, עם צפי לחציית רף ה-100 דולר, לצד לחץ מחודש על האינפלציה ועל ציפיות הריבית.

ראו מציין כי גם בשוקי האג"ח נרשמת התאמה: תשואות אג"ח ל-10 שנים מטפסות לכיוון 4.3%, מה שמאותת על דחייה אפשרית בהורדות הריבית - ואף חשש מהידוק נוסף. בשוקי המניות, לדבריו, התמונה מעורבת: העליות החדות לאחר הפסקת האש התחלפו במהירות בירידות, בעיקר על רקע אי-ודאות סביב יציבות ההסכם והמשך הלחימה בלבנון.

חטיבת ביסל"ח בלבנון, צילום: דובר צה"ל

מנגד, סילביה יבלונסקי, מנהלת השקעות ראשית ב-Defiance, מציגה תמונה אופטימית יותר בטווח הקצר. לדבריה, השווקים כבר מתמחרים תרחיש של רגיעה - גם אם לא שלום מלא. הדבר מתבטא בהתנהגות המניות: העליות מתרחבות מעבר לענקיות הטכנולוגיה, עם כניסה של סקטורים מחזוריים, תעשייה ואף מניות קטנות. זו תופעה שמאפיינת שלבי התאוששות אמיתיים - ולא רק ראלי טכני.

בנוסף, התנודתיות ירדה באופן משמעותי ומרווחי האשראי לא התרחבו - סימן לכך שהמערכת הפיננסית לא נכנסה ללחץ עמוק גם בשיא המתיחות. יבלונסקי מדגישה כי הסיכון המרכזי כעת אינו קריסה נוספת, אלא מעבר לשלב של "עיכול" - כלומר רוטציה בין סקטורים ושינוי בהובלת השוק.

דרור קרני, מנכ"ל קרני פמילי אופיס, מדגיש כי המצב עדיין נזיל ושביר. לדבריו, שוק האג"ח האמריקאי הגיב בתחילה להפסקת האש בראלי הקלה, שהתבטא בירידת תשואות חדה בעקבות הסרת פרמיית הסיכון הגיאופוליטית המיידית. עם זאת, התמחור הנוכחי משדר זהירות מחודשת.

מנכ"ל פמילי אופיס, דרור קרני, צילום: צילום: יח"צ

השוק, לדבריו, מבין כי הפסקת האש במתכונתה הנוכחית נתפסת יותר כוויתור טקטי אמריקאי מאשר כשינוי אסטרטגי במאזן הכוחות. "עקומת התשואות משקפת כעת ספקנות: היעדר שינוי מהותי במצב במצרי הורמוז מותיר את סיכוני האינפלציה, דרך ערוץ האנרגיה, על השולחן. לכן, האופטימיות הראשונית התחלפה בתמחור של ‘ישיבה על הגדר’ והמתנה להוכחות בשטח, כאשר כל סימן לעיכוב במשא ומתן דוחף את התשואות חזרה מעלה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר