הכינו את עצמכם: החקיקה שתשפיע על שוק הקריפטו

מאחורי דלתיים סגורות התקיימה השבוע פגישה קריטית בין בכירים מהבנקים לגבי עתיד שוק המטבעות הדיגיטליים בארה״ב • אם עיכובים יימשכו והשוק יישאר תקוע באי־ודאות רגולטורית - הדבר יגרום להמשך בחוסר יציבות

מאחורי דלתיים סגורות התקיימה השבוע פגישה קריטית בין בכירים מהבנקים לבין חברות קריפטו על עתיד שוק הקריפטו בארה״ב. הבית הלבן רוצה להגיע לנוסח פשרה עד סוף פברואר 2026, לחקיקת חוק מבנה בנוגע למטבעות היציבים (stable coins),כאשר הסוגיה המרכזית שחוסמת את החוק כרגע היא תשואה על מטבעות יציבים (Stablecoin Yield).

בית הנבחרים כבר אישר את חוק CLARITY ב־17 ביולי 2025. מאז, החוק תקוע משום שהסנאט אינו מצליח להסכים על שאלה אחת בלבד: האם למחזיקי מטבעות יציבים מותר להרוויח תשואה?

מטבעות קריפטוגרפיים, צילום: רויטרס

המאבק המרכזי: תשואה על מטבעות יציבים

הבנקים רואים במטבעות יציבים נושאי תשואה איום ישיר על פיקדונות. איגודי הבנקים הזהירו כי עד 6.6 טריליון דולר מפיקדונות של בנקים קהילתיים עלולים להיות בסיכון אם פרצת התשואה תישאר פתוחה. ההיגיון שלהם פשוט: חשבונות בנק משלמים ריבית נמוכה מאוד. פלטפורמות קריפטו יכולות להציע 3% ויותר. לכן כסף עלול לצאת מהבנקים.

חברות הקריפטו רואות איסור על תשואה בצורה שונה לחלוטין. לטענתן, איסור כזה מגן על הבנקים ופוגע בתחרות. עבור חברות כמו Coinbase, מטבעות יציבים הם קו פעילות מרכזי.

ברבעון השלישי של 2025 בלבד הן ייצרו הכנסות של 355 מיליון דולר ממטבעות יציבים, וקצב שנתי שמטפס מעבר למיליארד דולר. זו הסיבה שבריאן ארמסטרונג, מנכ״ל Coinbase, משך תמיכה כאשר טיוטת הסנאט ניסתה להחמיר את כללי התשואה.

חוק GENIUS כבר אסר על מנפיקי מטבעות יציבים לשלם ריבית. אך המאבק האמיתי כעת הוא זה: האם בורסות ופלטפורמות עדיין יוכלו לשתף הכנסות מהעתודות באמצעות תגמולים ותמריצים?

איגודי הבנקים סימנו את הפרצה הזו כבר באוגוסט 2025, וכעת היא הפכה לחסם הגדול ביותר בפני חוק מבנה השוק המלא.

המצב החקיקתי נכון לעכשיו - בית הנבחרים אישר את חוק CLARITY ביולי 2025. ועדת הבנקאות של הסנאט פרסמה תיקון בינואר 2026, אך התהליך נתקע לאחר שנוסח התשואה השתנה ו־Coinbase התנגדה. ועדת החקלאות של הסנאט קידמה את גרסתה ב־29 בינואר 2026, אך רק לפי קווי מפלגה. בזמן שהסנאט מפולג ועדיין אין חוק אחיד הבית הלבן מנסה לכפות פשרה על ידי התמקדות אך ורק בסוגיית התשואה, קיבוע הנוסח הסופי, והנעת התהליך קדימה לפני שפוליטיקת הבחירות משתלטת על לוח הזמנים.

בלי הסכמה על תשואה - שום דבר לא מתקדם. אין דיוני ועדה, אין התקדמות בסנאט, גם אם החוק יעבור בוועדה, הוא עדיין זקוק למספיק קולות במליאת הסנאט ול־60 קולות אם הדיון ייחסם. חוק בית הנבחרים רחב יותר מגרסאות הסנאט.כך שגם אם הסנאט יעביר משהו, שני הבתים עדיין יצטרכו לאחד נוסחים ככל הנראה דרך ועדת פשרה.

חתימה על החוק היא החלק הקל. הסכמה על גרסה סופית אחת היא החלק הקשה. זו הסיבה ש-10 בפברואר אינו מפגש שגרתי.

לבית הלבן חשוב להראות שהוא פועל לטובת מי שתרם לו לנצח בבחירות ולכפות עסקה על הסוגיה היחידה שחוסמת את רגולציית הקריפטו בארה״ב.

לאחר שהפגישה הסתיימה הבית הלבן קבע מועד אחרון ל-1 במרץ לחוק CLARITY - יש ניחוחות "פשרה באוויר", אך עדיין אין עסקה‏,שני הצדדים כינו אותן "פרודוקטיביות". ‏‏נראה כי הבנקים הראו תנועה בנוגע לניסוח "פטורים" אפשריים. בעבר הם סירבו אפילו לדון בפטורים הקשורים לתגמולים מבוססי עסקאות.‏

אם נוסח פשרה יהיה מוכן עד סוף פברואר החוק יוכל להתקדם. אם לא, העיכובים יימשכו והשוק יישאר תקוע באי־ודאות רגולטורית מה שיגרום להמשך בחוסר יציבות. הכינו את עצמכם.

הכותב הוא עוסק עצמאי בתחום המטבעות הדיגיטליים. הכתוב אינו בגדר המלצה להשקעה במטבע זה או אחר בכלל ובתחום הקריפטו בפרט

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...