לדרג המקצועי באוצר חיכתה היום (שישי) "חצי הפתעה" בתקציב המדינה לשנת 2026 שאושר בממשלה. בשעה האחרונה של ישיבת הממשלה כשהבינו הכל שלא ניתן לרבע את המעגל של התקציב, זינק יעד הגירעון ל-3.9% וזאת אחרי שהתחלנו את ישיבת הממשלה אתמול עם 3.2% ואחרי ההסכמות עם הצבא היעד הזה טיפס ל-3.6%.
כשתקציב המדינה הולך ותופח יש כלים מאוד פשוטים לטפל בו וזה אומר או לקצץ בתקציב או להטיל מיסים או ללוות כסף כדי לממן את ההתנפחות הזו. כדי לקבל את אמון השווקים אחרי ששוק ההון והציבור "פתחו את הארנק" ומימנו את המלחמה במחירים סבירים, הרי שהייתה צריכה להתקבל הבטחה שמיד לאחר המלחמה, החוב הזה יתחיל להיפרע.
כשלכ היה ברור שתקציב הביטחון יהיה גבוה מ-90 מיליארד שקל שתיקצב האוצר הרי שיעד הגירעון קפץ ל-3.6% וכאן כבר כולם התחילו לזוז בחוסר נחת על הכיסאות, אבל יכלו לחיות עם זה.
היום כאמור, בשעה האחרונה של ישיבת הממשלה, באה הדרמה האמיתית והיא העלאה של יעד הגירעון ל-3.9% וזה אומר שבסבירות הרבה יותר מגבוהה. החוב שנלקח כדי לממן את המלחמה, לא ייפרע השנה כפי שהובטח בשווקים.

המשמעות - החל משנה הבאה 80 מיליארד שקל מתקציב המדינה יילך לתשלום חובות ובשנת 2027, ללא צעדים אולטרה-אגרסיביים, הסכום הזה יגדל אפילו ל-90 מיליארד שקל ונזכיר לכולם - תקציב הביטחון עומד על 112 מיליארד שקל וזה אומר שכמעט כל תקציב הביטחון הולך לתשלום חובות הרח"ל (רשות החירום הלאומית) מ-2026.
גורם בכיר במשרד האוצר סיכם את הדברים: ״השנים הבאות הולכות להיות קשות מאוד לציבור הישראלי״. עם זאת, יש מי שגם אומר בדרג המקצועי: "הזהרנו, אבל המצב הרבה יותר טוב ממה שחששנו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
