בעיצומה של אחת השנים המאתגרות ביותר בתולדות מדינת ישראל, קבוצת שטראוס מקימה מפעל חדש בצפון בהשקעה של כ-300 מיליון שקל. קמפוס מיכאל, על שם מיכאל (מיקי) שטראוס ז"ל, מיועד לייצור תחליפי חלב מן הצומח ומהווה הצהרה עסקית ולאומית כאחד.
בראיון מיוחד ל"ישראל היום", מנכ"ל הקבוצה שי באב"ד מסביר את ההחלטה להשקיע בישראל למרות המלחמה, חושף את הטכנולוגיות החדשניות שמובילה החברה, ומתאר כיצד העובדים המשיכו לספק ביטחון תזונתי גם תחת אש.
שטראוס פתחו מפעל חדש בצפון בהשקעה של 300 מיליון שקל | ללא
"המקום הנכון הוא בישראל"
כאשר נשאל מדוע לא להקים את המפעל בחו"ל, שם השוק גדול יותר ואין מלחמות, באב"ד אינו מהסס: "מה שמייחד את שטראוס מיתר חברות המזון הגדולות זה שזו חברה שנשארה בבעלות ישראלית. אנחנו מחוברים למדינה הזאת בחיבור שהוא יותר חזק מכל קשר עבותות שאתה יכול לחשוב".
באב"ד מוסיף שדווקא בגלל השנתיים האחרונות, "יש לנו את ההזדמנות האדירה היום לבוא לתושבי הצפון ולהגיד להם, עם כל מה שקרה, עם כל מה שעברתם - אנחנו כאן בשבילכם לפתח את העשייה, אנחנו כאן בשבילכם לייצר את המפעלים, אנחנו כאן בשבילכם לייצר מקומות עבודה לעובדים ולעובדות, אנחנו כאן בשבילכם לדאוג שהצפון ימשיך לפרוח ולשגשג".
ייצור תחת אש
המלחמה בצפון ובדרום לא עצרה את פעילות הייצור של שטראוס. "העובדים ועובדות שלנו הוכיחו במסירות אין קץ ובאומץ לב יוצא דופן", מספר באב"ד. "גם ברגעים הקשים ביותר, בתחילת המלחמה כשהיו פה מטחי טילים בלתי נפסקים, הם המשיכו את הרציפות העסקית. הם הגיעו למפעלים ודאגו לכך שיום יום, שעה שעה, אנחנו נמשיך לייצר את כלל המוצרים שלנו, ונבטיח את הביטחון התזונתי ואת אספקת המזון לכלל אזרחי המדינה".
לדבריו, העובדים ראויים לכל הערצה והערכה, ולרגע המפעלים לא עצרו. החברה התארגנה לסיטואציות של הפסקות חשמל, קשיי הסעה, ואף הכינה אפשרויות ללינה במקום ולגנרטורים שיעזרו להמשיך את הייצור.
טכנולוגיה דיסרפטיבית מן הצומח
המפעל החדש יתמקד בתחליפי חלב, שוק שמוערך היום בכמיליארד שקל בישראל, שרובו סביב משקאות חלב. שטראוס כבר נכנסה לתחום באמצעות ייבוא ומיקור חוץ, וכעת תתחיל לייצר באופן עצמאי משקאות חלב על בסיס סויה, שקדים, שיבולת שועל ועוד, וגם מעדנים מן הצומח.
החידוש המרכזי הוא טכנולוגיית "קאו-פרי", שאותה השיקה החברה לאחרונה. "הבאנו טכנולוגיה חדשנית דיסרפטיבית שהיינו בין הראשונים בעולם להשיק - משקה חלב וגבינה שבעצם יש בהם את חלבון החלב, החלבון שמחקה באופן מלא את חלבון החלב, אבל הוא מן הצומח", מסביר באב"ד. "מה שאומר שאתה תטעם טעם של חלב וטעם של גבינה שהם בעצם פרווה, והם לא מהפרה - אין בזה כולסטרול, אין בזה רגישות ללקטוז".
אחד הטרנדים המרכזיים שמזהה באב"ד הוא שינוי דפוסי הצריכה. "אנשים כבר לא צורכים את האוכל שלהם בצורה של שלוש ארוחות סדירות. הם צורכים אותו בצורה של סנקינג", הוא אומר.
"אנשים נוטים לחשוב שסנקינג זה רק תפוצ'יפס או שוקולד, וזה הרבה מעבר לזה. כשאתה לוקח בקבוק פרו של מנה יחידה ואתה שותה אותו, או אתה מנגב מנה יחידה של חומוס, או אתה אוכל יוגורט של דנון, או מעדן של מילקי - זה גם צורת סנקינג".
לדבריו, צרכנים רוצים לצרוך מזון בצורה שהיא נוחה להם, כאן ועכשיו, ובכל נקודות המכירה. "שטראוס היא החברה היחידה בישראל שנותנת מגוון רחב בשלל קטגוריות בעולמות הסנקינג - מעולמות המחלבה לעולמות המלוחים לעולמות המתוקים לעולמות הסלטים".
ערבות הדדית ותקומה
באב"ד רואה בהשקעה בצפון חלק ממשימה לאומית רחבה יותר. "מה שאני רואה לפחות בשנתיים האחרונות הזו זה ערבות הדדית ומאמץ אזרחי יוצא דופן, שהוא חלק, אני חושב, מתהליך התקומה שלנו", לדבריו. "זה בעיניי חלק מהמשימה החשובה שלנו כשטראוס, לא פחות מאשר המשימה לייצר תחליפי חלב. דאגנו לכך שיום יום, שעה שעה, נמשיך לייצר מוצרים ונבטיח את הביטחון התזונתי ואת הספקת המזון לכלל אזרחי המדינה".
המסר מבחינתו לתושבי הצפון, הוא ברור: "אנחנו כאן איתכם, אנחנו מייצרים כאן פרנסה, אנחנו מייצרים כאן תעשייה, אנחנו מייצרים כאן חיים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו