הוצאות ללא הרף: המלחמה מגיעה ליום ה־600, ויש לה עלות כלכלית לא מבוטלת.
את התחשיב הכולל והמהימן ביותר של גובה ההוצאות ערך בנק ישראל, והוא מעדכן את החישובים כל הזמן. מאחר שהוא משוחרר מלחצים, הוא יכול לנפק את המספרים המעודכנים ביותר והאמינים ביותר.
בכדי להעריך את גובה וכמות העלויות, בוועדת הכספים של הכנסת עלו בשבוע האחרון לא מעט מספרים על כמה צפויה עלות ימי המילואים בעצימות משתנה. גם בדיון סגור שנערך עם ראש הממשלה נתניהו עלו מספרים וחישובים שונים על עלות גיוס מילואים נרחב.
תכלול האירוע בהסתמך על נתונים רבים שנאספו ממשרד האוצר, בנק ישראל ועוד, מוביל למספרים עצומים עבור קופת המדינה.
במהלך השנה האחרונה בנק ישראל אמד את עלות המלחמה עד לסוף 2025 ב־250 מיליארד שקלים. עלויות אלו כוללות את ימי המילואים, חימושים, דלקים וכיו"ב.
המחיר העקיף של המלחמה - שכולל טיפול בעורף, טיפול בחיילי מילואים נפגעים, טיפול בסוגים שונים של הלומי קרב - הוא משימה ארוכת טווח עם עלויות בלתי נתפסות לכלכלה המקומית. אך כרגע מדובר רק בעלויות המלחמה ובעלויות התחזוקה של עזה כפי שהיא כיום, ללא מלחמה עצימה.
יש לציין כי המספרים האלו הם הערכה מושכלת המתבססת על ניתוח שבוצע בקרב גורמים בכירים בכלכלה הישראלית, אבל עדיין זהו אומדן שעשוי להשתנות.
נכון לימים אלה עלות המלחמה הכוללת זינקה מעבר ל־300 מיליארד שקלים. זה אומר שבתרחישים שונים שבוצעו בהערכה הכספית הזו אנו נמצאים בתרחיש הפחות טוב.
משמעות הדברים היא שיום מלחמה בעצימות כפי שראינו בשלושת השבועות האחרונים עולה למשלם המיסים הישראלי כ־425 מיליון שקלים.
כדי להבין את משמעות הדברים כדאי לבחון אותם מעבר לעלות הבלתי אפשרית של גיוס מילואים נרחב (העלות המשקית שנחשפה בוועדת הכספים של הכנסת מלמדת כי עלות יום מילואים ממוצע של חייל מילואים עומדת על 1,612 שקלים, ובסך הכל עלות של 50 אלף שקלים בחודש). עלות יירוט טיל חות'י נעה בטווחים של 6-2 מיליון שקלים, בהתאם לסוג החימוש שעשו בו שימוש והאם הטיל יורט בפעם הראשונה ולא היה צורך בשיגור של מיירטים נוספים ל"מקצה שיפורים".
ועכשיו לשאלה הגדולה: כמה עולה למשלם המיסים הישראלי להחזיק יום לחימה בעזה כפי שהיא מתרחשת כיום. כלומר, בעצימות לחימה נמוכה עד בינונית (סוג של בט"ש מורחב) ובתלות בהיקף האספקה ההומניטרית שנכנסת לעזה.
המספרים מדהימים: יום תחזוקה של עזה עולה למשלם המיסים 42 מיליון שקלים, ואם השליטה הישראלית על רצועת עזה תתרחב המחיר יעלה, שכן השטח שידרוש טיפול ישראלי שוטף (חיילים, דאגה למים ולמזון בסיסי שלא במסגרת הסיוע ההומניטרי הגדול) הולך וגדל.
נכון לעכשיו, עלות המלחמה העצימה שהחלה בשבועות האחרונים, אם אכן תסתיים בתוך שלושה חודשים, פירושה תוספת עלות של יותר מ־30 מיליארד שקלים שכוללים את עלות הלחימה ועלות תחזוקת עזה ל־3 חודשים.
יש לסייג ולומר כי בכירים בכלכלה הישראלית אומרים כי אם אכן מדינת ישראל וצה"ל נכנסים בימים הקרובים להפסקת אש שתוביל אף לשחרור חטופים הרי שעלות המלחמה תרד פלאים ואנחנו נישאר עם תחזוקה אקטיבית של רצועת עזה שצפויה לעלות גם היא לא מעט כספים לממשלה.
בשורה התחתונה, מלחמה שנמשכת כבר 600 ימים מהווה בור כלכלי עצום עבור מדינת ישראל שאת השפעותיה נרגיש כולנו בכיס בעתיד לבוא.אך ללא תוכנית ברורה של "היום שאחרי", ישראל תבוסס בהוצאה יומית של 42 מיליון שקלים שיוצאו רק על תחזוקה ברצועה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו