אטרקציות הקיץ מגבילות את הפטור מתור: הורים לבעלי זכאות זועמים

כל מבקר זכאי יוכל לעלות פעם אחת ללא תור בכל מתקן, ובהמשך רק לפי התור הרגיל • הורים לילדים עם מוגבלות מזהירים: "זה פוגע בדיוק במהות של הנגישות" • "מקפחים את הזכאים לפטור מתור"

ילד בכיסא גלגלים. צילום: GettyImages

פעם אחת וזהו: האטרקציות הפופולאריות לילדים נערכות לשינוי בהסדרי הפטור מפטור לילדים אשר זכאים לפטור מתור. הקיץ מתקרב ועימו ביקושי השיא לאטרקציות השונות ביניהן פארקי המים הפופולאריים, פארקי השעשועים השונים ועוד.

אחד הנושאים איתם יתמודדו הן המפעילים והן המבקרים הוא התורים הארוכים, בעיקר כאשר מדובר במתקנים מבוקשים.

עד כה האטרקציות איפשרו לכל בעל זכאות לפטור מתור, לעלות על המתקנים השונים כאוות נפשם. מצב זה יצר עימותים , עד לכדי אלימות פיזית בין מבלים, אשר הלינו על כך שבעלי פטור מתור משתמשים בכל אטרקציה מספר רב של פעמים, בעוד שהאחרים נאלצו להמתין זמן רב בתור ולעיתים הספיקו להשתמש רק פעם אחת.

הבריכה בריזורט "Grande Mirage" (להמחשה), צילום: מתוך אתר המלון

בענף סיפרו כי גם היו מקרים שביקשו ללוות את אותו בעל פטור מתור יותר מאדם אחד, מה שגם הקשה על ההתנהלות.

בעקבות כך הוציאו התאחדות האטרקציות בישראל באיגוד לשכות המסחר, נוהל חדש לפטור מתור,
בהתייעצות עם נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.
במסגרת ההסדר החדש, יתאפשר לכל מבקר הזכאי לפטור מתור להשתמש במתקנים בכללותם בהתאם למספר הפעמים הממוצע למשתמש בזמני עומס באתר וזאת ללא המתנה בתור הרגיל. ככל ובעל הפטור יבקש להשתמש במתקנים פעמים נוספות, יהיה זה במסגרת התור הרגיל. ההסדרה היא על בסיס ממוצע העומס שימדד בכל אתר לאטרקציה. בשורה התחתונה, לכל בעל פטור תתאפשר כניסה אחת לפחות עם פטור מתור לכל מתקן, כאשר אם האטרקציה היא פחות עמוסה, המקום עצמו יוכל לאפשר יותר כניסות לאותו בעל פטור מתור.

יש לציין כי הנוהל הוא נוהל מנחה, כאשר הוא ממליץ לאטרקציית לנהוג לפיו בשביל להפחית את החשיפה שלהם מפני תלונות בנושא. עם זאת, יש להעריך שהאטרקציות יאמצו את הנחיות אלה, שכן באטרקציות השונות סיפרו לנו כי הן מתקשות להתמודד עם הנושא. האטרקציות לומדת אותו ונערכות לקראת הקיץ.

מג'יק קאס, צילום: דניאל סטרבו

בנוהל פטור מתור לאטרקציות לשנת 2025 נכתב
"תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, מאפשרות לאדם עם מוגבלות לקבל קדימות בתור בבואו לצרוך שירות. תכלית התקנה בנושא פטור מתור היא לאפשר לאדם עם מוגבלות הזכאי לכך להשתמש בשירות תוך התאמה לצרכיו, ובאופן שוויוני ליתר הציבור. בעקבות מקרים רבים בהם עסקי אטרקציות, כדוגמת פארקי שעשועים או פארקי מים, נתקלו בעימותים בנושא זה בין הזכאים לפטור לבין הציבור הכללי, בבואו של בעל הפטור לקבל פטור מעמידה בתור למתקן ספציפי בפארק , חלקם אף הגיע לעימות פיזי ממש, מבקשים עסקי האטרקציות, באמצעות התאחדות האטרקציות בישראל, להסדיר בהתייעצות עם נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. רוב העימותים נוצרים בשעות עומס במתקני אתר האטרקציות, כאשר מבקרים ללא פטור מתור, נאלצים לעמוד בתור למתקן זמן ממושך, בשעה שהם רואים את הזכאים לפטור חולפים על פניהם בתור מספר פעמים. במצב דברים זה נוצרות לעיתים מחלוקות בין הלקוחות שאינם זכאים לפטור לבין הזכאים, כאשר הזעם מופנה לעובדים שמפעילים את המתקן, אשר שלא ברור כיצד עליהם לנהוג, והאם אכן מצופה מהם לאפשר לזכאי לפטור קדימות על פני יתר הלקוחות שוב ושוב ללא מגבלה.

מבלים בלונה פארק (אילוסטרציה), צילום: גדעון מרקוביץ'

מטרת נוהל זה ליצור איזון ראוי בין הזכות של הזכאי לפטור לקבל קדימות בתור באופן מכובד ונגיש, במקום המשמש לבילוי ופנאי שאינו דומה במהותו לתור במשרד ממשלתי או בסופר למשל, לבין האפשרות לתפעל את המקום באופן סביר וכן לדאוג להנאתם של כלל המבקרים.

ד״ר עו״ד אופיר מילר, צילום: אלבום פרטי

עו"ד ד"ר אופיר מילר, יו"ר התאחדות האטרקציות בישראל באיגוד לשכות המסחר, בעלים של חברת תיירות שמפעילה אטרקציות בגני יהושע בתל אביב אמר לישראל היום "השקענו בנוהל החדש הרבה מאמצים ועבדנו בשיתוף עם נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות.
עו"ד מילר הסביר " נוצר מצב בעיקר בפארקי מים שאנשים מחכים בתורם למגלשה או באטרקציות כמו לונה ארק, לפעמים שעה. הם עומדים בתור בחום שעה ואז מגיעים ילדים עם פטור מתור, שזה מוצדק ואיו טענות בנושא הזה. הם מציגים את התעודה ולפעמים הם עולים וחוזרים שוב ושוב, כך שזה לא שימוש חד פעמי אלא אינסופי. נוצר מצב שילדים מחכים בתור והם רואים ילדים עולים חמש פעמים על אותו המתקן. נוצרה דילמה איך להתנהל במצב הזה כי היו מצבים של אלימות . אמנם זה נועד ליצור שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, אבל נוצר אי שוויון מול השאר. היה דיון מול הנציבות והם היו קשובים מאד ומפה נולד הנוהל.

"לא שימוש חד פעמי, אלא אינסופי"

הנוהל הזה מנסה לאזן מצד אחד בין אותם בעלי צרכים מיוחדים ולאפשר להם לא לחכות בתור ומצד שני שההנאה לגבי השימוש במתקן לא תיפגע לגבי השאר.
לפי הנוהל כל הנהלת אטרקציה אשר יודעת מה העומסים שלה צריכה לקבוע כמה פעמים יוכלו להיכנס בעלי הפטור מתור לאותו מתקן. למשל אם בפארק מים, המגלשה עם האבובים היא הכי נחשבים ובממוצע עולים עלה פעמיים, אז בעל הפטור מתור יוכל לעלות עליה פעמיים".

בין בעלי הפטור מתור, יש ילדים על הרצף האוטיסטי אשר "נתפסים" לאותו מתקן ולכן הם רוצים לחזור אליו שוב ושוב. הפטור מתור נועד להקל על הקשיים שלהם.

כיצד ההורים יתמודדו עם זה?

"מומלץ לבוא מתי שאין שעות עומס, למשל לקראת סוף היום או ממש מוקדם כשאין עומס. אפשר למשל לתאם מראש עם אותו פארק. אפשר להתקשר מבעוד מועד לפארק ולהסביר שהילד הוא ילד בעל צרכים מיוחדים ושהוא נתפס למתקנים מסוימים ולשאול מתי הכי נוח להגיע. כשמתכננים את זה מבעוד מועד אפשר למנוע אי נעימות. זה מאידך מלחיץ שכולם צועקים על אותו ילד שעולה שוב ושוב.יש לקונה בתקנות של הפטור מתור. כשאת קוראת את התקנות של פטור מתור מדובר בכניסה חד פעמית. התקנות לא מתייחסות לנושא של חזרתיות ולחזרה לאותו מתקן. עצם העובדה שזה היה מגיע לאלימות בחלק מהמקומות, היה צריך להסדיר את זה"

לי קולמן, אמא לנועה  בת 8.5, שהינה על הרצף האוטיסטי מתנגדת מאד לשינוי הנוהל.

לדברי קולמן " המטרה של הפטור מתור היא לא "לפנק" אלא לאפשר השתתפות שווה וחוויה חיובית לילדים שמתקשים לחכות בתור.

לי קולמן ובתה נועה, צילום: ללא קרדיט

אם ילד רוצה רק מתקן אחד? זה לא לעקוף את המערכת, אלא בדיוק בשביל זה יש את ההקלות בעצם. כל ילד עם צרכים מיוחדים הוא שונה. יש כאלה שירצו לגוון, יש כאלה שזקוקים לחזרתיות הקבועה. הגבלה גורפת מונעת התאמה אישית וזה ההיפך מהמהות של נגישות בעצם.
אני יודעת שבאופן אישי לבת שלי תהיה בעיה עם זה. היא תאהב מתקן אחד או שניים מתוך 20 מתקנים. את כל המתקנים האלה מפעילים בני נוער חסרי ניסיון. גם אם הם ילדים מאד טובים עם כוונות טובות, לא תמיד מבינים את המשמעות של ההתמודדות שלנו כהורים עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים. זה יכול להוביל בדיוק לחוסר רגישות, לחוסר הבנה ואולי לפחד מלטעות. לכן אני חושבת שצריך לחשוב טוב על זה ולבטל את השינוי הזה. יש ילדים שצריכים את הפטור מתור בגלל שקשה להם או בגלל נגישות. לא הכל שחור או לבן, זה צריך להיות גמיש ולכן צריך להפעיל שיקול דעת. אמירה לא במקום או סירוב לא מוצדק, יכול להרוס לילד ולמשפחה את כל הביקור וזו בעיני אחריות אדירה".

וכיצד נערכות האטרקציות לקיץ?

תומר מור יוסף, סמנכ"ל חברת קאס גרופ, בעלת פארק השעשועים מג'יק קאס סיפר ל"ישראל היום": "יש לנו מעל 26 אטרקציות במקום. השיח של פטור מתור, עולה כשהפארקים עמוסים. אני חושב שהנוהל החדש הינו מבורך. עבור למשל אותה קבוצה שעולה ויורדת מאותו מתקן שוב ושוב, נוצר אנטגוניזם מאנשים שמחכים בתור. באופן כללי אם ילדים צריכים לחכות 10 דקות ואז עוד 5 דקות, נפגעת להם החוויה. כמובן שאפשר לנצל את הפטור מתור פעם אחת בכל מתקן. לנו זה יתן יותר שקט ותהיה פחות התלהמות, לבעלי הפטור מתור לא יופנו חיצים. אנחנו נתונים תחת רגולציה ואני שמח שהנושא הזה צף ושיש בעיה".

 מה תעשו במקרה שלילד יהיה מאד קשה והוא ירצה לחזור שוב לאותו מתקן?

"החבר'ה שלנו שמתפעלים את המתקנים הם מאד מנוסים. אנחנו פארק עם נגישות טריפל A . יש לנו שבילים מסומנים, הנגשה קולית בקופות וחלק מהמתקנים מונגשים לבעלי מוגבלויות. אם תהיה נקודה מאד רגישה , ניקח את זה בחשבון ונפעיל שיקול דעת. ביקר אצלמו ילד עם מוגבלות לא פשוטה ולקח זמן להושיב אותו. הילד היה כל כך מאושר, שכולם שמעו את האושר שלו והוא עלה 6 פעמים רצוף . הדברים הם דינמיים וכאמור העובדים שלנו מנוסים. אתה לא יכול להחליט באופן גורף שתהיה פעם אחת פטור ואם תהיה סיטואציה מסוימת, להגיד תחזור לסוף התור. אוי ואבוי לנו כחברה אם נתנהל כך. יש ילדים שלא יכולים לחכות אפילו דקה ובזמן הזה המפעיל מעסיק אותו. יש הרבה סיטאציות, למשל גם יכולים להיות מספר ילדים שיש להם זכאות של פטור מתור. אני מקווה שהנוהל החדש יעבור חלק. עד היום ידענו להתמודד עם זה והלקוחות מצביעים ברגליים".

גם השנה, הזכאים לפטור מתור מקבלים בפארק המים שפיים צמיד ייעודי, שמאפשר גלישה ללא תור פעם אחת בכל מתקן, ובשניים ממסלולי הגלישה בפארק, יש גם תור נפרד לבעלי הצמידים.

פארק המים שפיים, צילום: Modern Talking

לדברי מעוז קרמר, מנכ"ל פארק המים שפיים: "כבר בעונה הקודמת גיבשנו נוהל פטור מתור בהתאם לתקנות ובאופן, שמאזן בין הצרכים השונים של הקהל המגוון שלנו. עיקריו מופיעים כעת במסמך המדובר. נבקש להזכיר, שיש מוגבלויות נסתרות מן העין; סבלנות, סובלנות ולב פתוח יכולים לעשות הבדל גדול עבור מישהו אחר. אנחנו ממליצים לציבור להקדים ולהגיע אלינו כבר בחודשים מאי ויוני: מזג האוויר מושלם, התורים קצרים וגם המחיר מופחת ביחס לשיא העונה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר