החברה למידע עסקי דן אנד ברדסטריט מפרסמת את מדדי הסיכון לרבעון הראשון של 2025, החושפים תמונת מצב מדאיגה של העסקים הקטנים והבינוניים במשק ובפרט של העצמאים. לפי הדו"ח, נרשמה ברבעון האחרון עלייה של כ-83% בכמות העסקים שדירוג הסיכון שלהם שיקף אינדיקציה לקשיים תזרימיים, כאשר בקרב העצמאים, עוסקים מורשים בעיקר, מדובר בזינוק דרמטי של כ-217%.
הנתונים מצביעים על כך שענפי המשק היציבים ביותר כיום הם הביטוח, פיתוח תוכנה והרפואה, ואילו ענף המסעדנות ממשיך להיחשב למסוכן במיוחד, בשל סגירות רבות של עסקים – על רקע השפעות המלחמה, יוקר המחיה והמחסור בעובדים.
תחום המסעדות ובתי הקפה קיבל את הציון 27 - זאת על פי דירוג דן אנד ברדסטריט שנע בין 1-100, כאשר ככל שהציון נמוך יותר הוא מציין את הסיכון שיש בענף. כך למשל תחום הביטוח קיבל את הציון 42, תחום תוכנות פיתוח מחשבים קיבל את הציון 38 ומשרדים ומרפאות של רופאים - 37.
לצד העלייה בסיכון התזרימי, נרשמה גם עלייה של 10% במספר החשבונות המוגבלים במשק, כאשר בקרב העצמאים בלבד מדובר בעלייה של כ-26%. כמו כן, מוסר התשלומים השתפר מעט – כאשר כ-12% מהתשלומים אינם מתבצעים במועד , אך החשש הוא שבהמשך השנה, בשל עומס תזרימי, המצב יורע.
למרות כל זאת, דן אנד ברדסטריט מצביעה על תופעה מעניינת: קצב הכניסות לכשל פיננסי דווקא ירד במהלך 2024 ותחילת 2025. ברבעון הראשון של 2025 מדובר ב-2,100 עסקים אשר נקלעו לכשל פיננסי, זאת לעומת 2,400 ברבעון האחרון של 2024.
הירידה מיוחסת בין היתר בזכות הקלות רגולטוריות, פריסות תשלומים, וסולידריות מצד ספקים ובנקים. עם זאת, ייתכן שמדובר ב"חמצן זמני" שדוחה את הגל הבא של חדלות פירעון, אך לא מונע אותו , במיוחד בקרב עסקים קטנים ובינוניים הנמצאים תחת לחץ תזרימי גובר.
התחזית היא שב-2025, 3,800 עסקים וחברות יקלעו לחדלות פירעון, לעומת 5,700 ב-2024. כלומר על פי הקצב הנוכחי התחזית היא לירידה, אבל הדבר כמובן תלוי במה יהיה מצב המשק ועד כמה ימשיכו להזרים אשראי.
בנוסף, נרשמה האצה בגידול האשראי העסקי – בעיקר בתחום הבינוי והנדל"ן ובתחום השירותים הפיננסיים, עם עלייה של 8% ביתרת ההלוואות הבנקאיות למגזר העסקי, שהגיעה ל-777 מיליארד שקלים מתוך סך כולל של 1.4 טריליון שקלים, חוב עסקי במשק.
לדברי רוני אלפרן, סמנכ"ל דאטה, אנליזה ומוצרים בדן אנד ברדסטריט: "המשק הישראלי ממשיך להפגין עמידות, אך מתחת לפני השטח ניכרת שחיקה גוברת, בעיקר בקרב העסקים הקטנים והעצמאים. העלייה החדה באינדיקציות לקשיים תזרימיים ברבעון הראשון של 2025 מדאיגה במיוחד: נרשמה עלייה של כ־83% בכלל המשק, אך בקרב העצמאים בלבד מדובר בזינוק של לא פחות מ־217% , קפיצה שמעידה על לחץ עמוק ומתמשך.
"מנגד, שיעור הכניסות לכשל פיננסי נותר נמוך יחסית , תוצאה של פריסות תשלומים והקלות אשראי, אך אי אפשר לבנות על כך לאורך זמן. ייתכן שאנו בעיצומה של תקופת חסד זמנית , שתהפוך בהמשך לשורת אתגרים תזרימיים עמוקים יותר. דווקא עכשיו, חיוני לקבל החלטות עסקיות שמבוססות על נתונים ולא על תחושת בטן."
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו