תחזיק חזק את הארנק: המחירים משתוללים - והישראלי הממוצע נותר לבד במערכה

האינפלציה של 3.3% היא רק מספר רשמי שלא משקף את המציאות האמיתית בסופרים ובשוק הדיור • הריבית הגבוהה חונקת משקי בית אך לא בולמת מחירים • וגם אם בנק ישראל יודע את האמת, אין לו כלים אמיתיים להילחם במשבר

סופרמרקט. אילוסטרציה. צילום: GettyImages

אם הסתובבת בסופר הקרוב למקום מגוריכם, אם הייתם בקניון המועדף עליכם או אם ניסיתם להשיג כרטיס טיסה לחופשה, לא הופתעתם ממדד המחירים לצרכן שפורסם היום (שלישי). המחירים לא רק עולים, אלא מזנקים - ולנו אין בשורות טובות. הם לא הולכים לעצור.

קניון שבעת הכוכבים בהרצליה (ארכיון), צילום: קוקו

נתחיל מהמספרים. מדד המחירים לצרכן עלה בחודש מרץ ב-0.5%. אם סחרתם בבורסה גילמתם מדד של 0.25%, ואם אתם מקשיבים לכלכלנים בבנקים, הרי שאלה צפו עליית מחירים של 0.3%. חריג היה מודי שפריר מבנק הפועלים, שהעריך שהמדד יהיה גבוה יותר, ובשל חוסר הוודאות נקב חדר המסחר של הבנק בעלייה של 0.45%.

מלוא עוצמתה של האינפלציה

בבנק פרסמו עדכון ללקוחות לפיו המחירים לא רק שלא נרגעים אלא בחודש אפריל הם יעלו בעוד 0.75%. גם זאת תחת הסייג שאנחנו בתקופת חוסר וודאות חריגה בעוצמתה.

אז אם עוד לא הרגשתם את מלוא עוצמתה של האינפלציה, אתם עומדים להרגיש אותה בחודש הבא. כאן צריך לזכור שכל מי שיש לו משכנתא, הלוואה או כל סוג אחר של התחייבות צמודת מדד הרי שהוא במצב שרחוק מלהיות טוב. ואם אין לכם הלוואות ואתם "סתם" קונים בסופר או בקניון הקרוב למקום מגוריכם, כדאי להתחיל לחשוב פעמיים על רכישות שאין בהן צורך.

בנק ישראל (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

באופן עקרוני, הלחץ על בנק ישראל הוא להוריד ריבית, שכן הריבית הגבוהה פוגעת בכל מי שיש לו התחייבות כספית מכל סוג שהוא. אבל כשיש אינפלציה בקצב שנתי של 3.3%, לבנק ישראל אין ברירה. צריך להודות - באופן תיאורטי, הבנק היה צריך להעלות את הריבית. כמובן שזה בלתי אפשרי, ולכן כולם צריכים לחושב פעמיים לפני כל התחייבות כספית שהם לוקחים על עצמם ועל כל רכישה. לפחות נכון לכתיבת שורות אלו.

מה העלה את המחירים? חוסר הוודאות גורם לכך שאין לבעלי העסקים כל דרך לשרוד את עליית מחירי הארנונה, החשמל, המים וכן הלאה, אלא פשוט לגלגל את עליית המחירים הזו לצרכן. לזה יש להוסיף את הדולר, שמשקף יותר מכל את חוסר הוודאות הזה, והוא מסתובב סביב ה-3.7 שקלים ביום הכי טוב בשנה.

יוסטון - יש לנו בעיה

לגבי מחירי הדיור - גם כאן, יוסטון – יש בעיה. המחירים שוב יוצאים משליטה ובין אם רכשתם דירה, בין אם אתם מתכוונים לרכוש דירה או גרים בשכירות, מצבכם לא טוב.

דירה למכירה, צילום: קוקו

אם אנחנו מדברים על עליית מחירי דירות בקצב שנתי שנע סביב 8% (לרוכשים) או כ-3% אם אתם שוכרים, כדאי להתחיל לחשוב על לצמצם רכישות. חשוב מזה, כדאי לחשוב על לצמצם הלוואות ואשראים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר