מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ התפרסם היום (שלישי) ועלה ב-0.5%. בשל חוסר הוודאות בשווקים, התחזיות טרם פרסום המדד נעו בטווח של בין 0.25% ל-0.45%. מדובר בהערכות למדד גבוה. בשוק ההון מתומחרת אינפלציה של 0.25%, אולם ממוצע הכלכלנים מדבר על 0.3%.
עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי: הלבשה והנעלה שעלה ב-2.2%, תרבות ובידור שעלה ב-1.5%, פירות טריים שעלו ב-1.3% ושירותי דיור בבעלות הדיירים שעלה ב-1.2%. בשכר הדירה החודשי, עבור השוכרים אשר חידשו חוזה, נרשמה עליה של 2.8% ועבור השוכרים החדשים (דירות במדגם בהן הייתה תחלופת שוכר) נרשמה עלייה של 3.7%.
עלייה חדה נרשמה במחירי תשומות הבניה שעלו במרץ ב-0.4% כך שהקצב השנתי עלה ב-3.4%.
ב-12 החודשים האחרונים זינקו תשומות הבניה ב-6.1%. מדובר במכה משמעותית לרוכשי הדירות ולקבלנים שמכרו דירות במבצעי ה-20:80. נציין כי העלייה החדה בתשומות הבניה מסבירה מדוע בנק ישראל נקט במדיניות אגריסיבת של איסור על מבצעי קבלן.
מחירי הדירות עלו עלו ב-0.9% כשמחירי הדירות החדשות עלו ב-1%. ירושלים ואזור הצפון מובילות את עליית המחירים. בתל אביב חזרו המחירים לזנק והם עלו ב-1.5%. במונחים שנתיים זינקו מחירי הדירות ב-7.5%, עלייה חדה מאוד.
בצפון עלו המחירים ב-12% ובתל אביב זינקו מחירי הדירות במונחים שנתיים ב-10%.
בטרם פרסום המדד, מודי שפריר, אסטרטג השווקים בחדר המסחר של בנק הפועלים, העריך כי המדד יהיה גבוה יותר וינוע סביב ה-0.45%. בנוסף, שפריר מעריך שחוסר הוודאות שהביא לעלייה מחודשת של הדולר ימשוך את מחירי הטיסות לחו"ל ומחירי המוצרים המיובאים מה שיקרין באופן שלילי על המדד.
עליית מחירים צפויה לאורכה ולרוחבה של הכלכלה הישראלית ובשל ההסתערות של הציבור על מרכזי הקניות הרי שמדד חודש אפריל שיפורסם בחודש הבא יהיה גבוה עוד יותר וינוע סביב ה-0.75%.
הנחת העבודה בשווקים היא שהאינפלציה לטווח של שנה קדימה תהיה 2.4% מה שיאפשר לנגיד בנק ישראל להוריד את הריבית פעמיים בטווח של שנה כך שהיא תעמוד בעוד שנה על 4% "בלבד".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו