מספר דורשי העבודה בחודש מרץ רשם ירידה קלה של 0.4% ועמד במרץ על 159.2 אלף בלבד - המספר הנמוך ביותר מאז פרוץ המלחמה, כך עולה מדוח דופק שוק העבודה של שירות התעסוקה.
לאחר ניכוי עונתיות, מדובר ב-159.5 אלף, דורשי עבודה, עם ירידה של 0.7% בהשוואה לפברואר, אז עמד מספרם על 160.5 אלף. מדובר כאמור בנתון הנמוך ביותר מאז פרוץ המלחמה, הקרוב מאוד בהיקפו לנתונים שקדמו למלחמה. עובדה זו מעידה על חוסנו של שוק העבודה הישראלי והתאוששותו, לפחות נכון לעכשיו, מהשפעות המאקרו של המלחמה.
בנוסף, מספר תובעי קצבת הבטחת הכנסה ירד ל-40.8 אלף, עם ירידה של כ-2.8% בהשוואה לפברואר. מדובר בנתון הנמוך ביותר שנרשם אי פעם. לעומת זאת, בקרב תובעי האבטלה נרשמה עלייה קלה של כ-0.5% בהשוואה לפברואר מ-112.8 אלף ל-112.8 אלף החודש.
בחינת הנתונים לפי התפלגויות סוציו-אקונומיות מלמדת על שינוי בתמהיל דורשי העבודה לפיו הירידות נרשמו בעיקר בקרב "החלשים", בעוד שבקרב "החזקים" נרשמו דווקא עליות.
בראשית המלחמה, על רקע הגיוס הנרחב למילואים, פינוי תושבים וצמצום פעילות חינוכית ומשקית, נרשמה עלייה במספר דורשי העבודה בעלי מיומנויות גבוהות, שרובם המוחלט יהודים שאינם חרדים.
הנתונים מלמדים שהעליות נרשמו בעיקר במשלחי יד הדורשים מיומנויות גבוהות, כדוג' עובדי הייטק, משפט ורפואה, וכן בקרב חלק ממשלחי היד בתחומי השיווק והפיתוח וכן האדמיניסטרציה.
כך, בתחום המשפט חלה עלייה של 24.5%, בתחום מפתחי התכנה ומנתחי היישומים של 6.5%, בתחום בעלי משלח יד בתחום מסדי הנתונים ובתחום הרשתות של 5.7%, בקרב הרופאים חלה עלייה של 5.2% ובקרב האחיות של 5.2%.
מאז דצמבר 2024 חלה עלייה של 1.5% בשיעור שהיוו החודש האשכולות הגבוהים מכלל דורשי העבודה ובהשוואה למרץ 2023 מדובר בעלייה של 3.5 אחוזים.
שיעור מרוויחי השכר הגבוה ,עם שכר של יותר מ-14,000 שקלים, מכלל דורשי העבודה עולה בעקביות מאז 2020 והוא עומד כעת על 27.1%. מספרם כעת גבוה ב-81.1% ממספרם ב-2019. בדומה מספרם של מרוויחי השכר הבינוני-גבוה של בין 11,000-14,000 שקלים כעת גבוה ב-51% ממספרם ב-2019.
הערים בהן נרשמו העליות המשמעותיות ביותר היו ערים חזקות מהמרכז כדוגמת כתל אביב ורמת השרון, כאשר הבולטת ביותר נרשמה בגבעתיים עם עלייה של 7.6%.
מחאת ההייטקיסטים
גם החודש, כמו בכל השנתיים שחלפו, את ראש הרשימה הובילו אום אל פחם ורהט עם שיעור דורשי עבודה זהה של 6.1% ו-5.9%, בהתאמה. גם החודש הערים בעלות שיעורי דורשי העבודה הגבוהים ביותר הן מהפריפריה החברתית כלכלית.
בקרב הערבים והחרדים נרשמו ירידות, הן במספר דורשי העבודה והן בשיעורם מכלל דורשי העבודה, ואילו בקרב היהודים שאינם חרדים נרשמה עלייה מספרית קלה שהשתקפה גם בעלייה של 0.9% בשיעורם בהשוואה לזה שנרשם בפברואר. עלייה זו ממשיכה מגמה עקבית, למשל שיעורם החודש גבוה ב-1.8% משיעורם בדצמבר 2024. בשורה התחתונה 65.1% מכלל דורשי העבודה היו יהודים שאינם חרדים, 28.1% ערבים ו-6.8% חרדים.
השוואת ההתפלגות המגזרית שנרשמה החודש לזו שנרשמה במרץ 2023, קודם לפרוץ המלחמה, מראה כי מחירה התעסוקתי הכבד הושת בעיקר על כתפי היהודים שאינם חרדים – שיעורם החודש גבוה, כאמור, ב-3.9 % משיעורם במרץ 2023, בעוד שיעורי הערבים והחרדים שנרשמו החודש נמוכים ב-3.8 ו-0.2 אחוזים בהתאמה, משיעוריהם במרץ 2023.
למרות הירידה המזערית במספרם הכולל של דורשי העבודה, נרשמה עלייה של כ-5% במספר הנרשמים החדשים בשירות התעסוקה כדורשי עבודה. מספר זה עמד החודש על 26 אלף לעומת 24.8 אלף בחודש פברואר.
את דעיכת השפעת המלחמה על שוק העבודה הישראלי, אומרים בשירות התעסוקה, ניתן לחלק לשתי תקופות עיקריות – הראשונה היא מינואר 2024, אז החלה הירידה במספר דורשי העבודה (שהגיע לשיאו בדצמבר 2023), ועד ליוני 2024 שבה נרשמה ירידה כוללת של 160.4 אלף דורשי עבודה; השנייה, מיוני 2024 ועד פברואר 2025, תקופה שבמהלכה נמשכה מגמת ההתאוששות אך במתינות. בסך הכל ירד מספר דורשי העבודה הכולל ביותר מ-25 אלף, כאשר בחציון האחרון המספרים נעו בטווח שבין 164 ל-159.2 החודש. זו עדות לכך שההתאוששות של שוק העבודה הישראלי הפכה לעובדה קיימת ויציבה, לפחות ברמת המאקרו. עם זאת, מסייגים בשירות התעסוקה, תפנית במספר דורשי העבודה עלולה להתרחש במהלך 2025, בין היתר ואולי בעיקר נוכח כיווניות התפתחות המלחמה, ככל שזו אכן תימשך.
לדברי עו"ד, מנכ"לית שירות התעסוקה: ״חודשים ספורים מפרוץ המלחמה החל שוק העבודה להתאושש ומספר דורשי העבודה ירד בעקביות. נתונים אלו, ובפרט נתוני ששת החודשים האחרונים, הם עדות מובהקת לחוסנו ועמידותו של השוק הישראלי שלא רק אפשרה שגרה בצל חירום אלא גם לייצב את אותה השגרה. יחד עם זאת, לא ניתן להתעלם מתופעה עקבית שמתקיימת במקביל ליציבות זו, בה אנו עדים להיחלשות החזקים.
"נוכחנו לה בענף ההייטק בחודש הקודם, ואנחנו מקבלים לכך עוד ועוד אינדיקציות גם כעת. לצד החיזוק הכללי של שוק העבודה הישראלי עלינו להשקיע גם במשלחי היד החזקים, בקרב בעלי המשכורות הגבוהות ובעיקר בהייטק. שירות התעסוקה ער למגמות ומוביל שורת יוזמות אל מול ההתפתחויות בתמהיל דורשי העבודה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו