בצל המכסים של טראמפ: בנק ישראל השאיר היום (שני) את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5% והוריד את תחזיות הצמיחה של ישראל לשנה הקרובה ל-3.5% ולשנה הבאה ל-4%. נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, המתין עם ההחלטה הקריטית הנוגעת למדיניות המוניטרית בשל חוסר הוודאות בו נמצאת ישראל.
טראמפ מכריז על הטלת מכסים על סחורות מכל העולם // CSPAN
נזכיר כי בשבוע שעבר הטיל הנשיא טראמפ מכסים של 17% על הכלכלה הישראלית, מה שמחייב את בנק ישראל להמתין לראות את התתפתחויות הנוגעות לחלק הזה של הדברים. אולם גם המשבר בפוליטי אליו נקלעה ישראל וההתנגשות של נתניהו עם מערכת אכיפת החוק לא אפשרה לנגיד לעשות פעולות חדות, שכן התהליך מגביר משמעותית את חוסר הוודאות בישראל.
פרופ' ירון כינס היום מסיבת עיתונאים בה יתייחס לראשונה למשבר הפוליטי המעמיק ולהששלכות שלו על הכלכלה הישראלית. הנגיד יתייחס גם למכסים שהטיל הנשיא טראמפ על ישראל.
לפי ההודעה על החלטת הריבית, "הכרזת תכנית המכסים של הממשל האמריקני בשבוע שעבר הובילה לירידות חדות בשווקים, לעדכון כלפי מטה של תחזיות הצמיחה העולמית והסחר העולמי, ולעלייה בציפיות האינפלציה בארה"ב". תחזית חטיבת המחקר, נכתב בהודעה, היא ש"מדיניות המכסים החדשה שעליה הכריז הממשל בארה"ב צפויה למתן את היקף הסחר העולמי והיצוא הישראלי".
הנגיד אמר כי "להתפתחויות בעקבות המכסים שהטיל טראמפ יש השפעות על החלטת בנק ישראל להותיר את הריבית ללא שינוי. הכלכלה הישראלית מתאוששת באופן מתון. למרות זאת, האינפלציה מעל היעד ופרמיית הסיכון של ישראל עלתה באופן ניכר בגלל אי הוודאות והתהליכים הכלכליים ובראשם המכסים של ארה"ב".
"ברור שהכלכלה העולמית נתונה לטלטלה שלא ראינו שנים", אמר הנגיד בראיון. "קשה לאמוד את סדרי הגודל ואת ההשלכות. מבחינת ישראל, ברור שיש לזה השפעה על ישראל ויחד עם זה אנחנו מעיריכם שההשפעה של ישראל תהיה מתונה יותר. לישראל יש לאורך השנים ניסיון עם התאמות לזעזועים אבל יש כאן אירוע שמשפיע".
לדבריו, "האבטלה צפוייה לעלות לפי התחזית שלנו. לגבי מה לעשות עם הפנסיות והמערכות הפיננסיות. חשוב לזכור שהפנסיה נועדה להשקעות לטווח ארוך. התנודתיות בטווח הקצר תשפיע על שווי הנכסים אבל לא הייתי מודד את הפנסיה לאורך יום אחד. צריך לראות שב-5 השנים האחרונות עדיין התשואה היא גבוהה. כנגיד לא אכנס להמלצות השקעה אבל חשוב לסכור שבתקופות כאלה לשקול את ההחלטות עם גורמים מקצועיים ולא לנהוג בפזיזות".
לגבי תחזית הגירעון, אמר: "היא טובה יותר ביחס למה שהערכנו קודם, זה נובע משיפור מסויים בגביית המסים. אנחנו בשנה הבאה מתכללים את עסקת וויז אבל מתכללים גם את נושא ההוצאות של ועדת נגל. זה בבסיס. לגבי המכסים, ברור שככל ששיעור המכס של האמריקאים ירד זה ימתן את ההשפעה על ישראל. חלק ניכר מההשפעה על ישראל יהיה מהירידה בסחר העולמי ולא רק מהשפעה ישירה על ישראל".
"צריך להבין שיש תכלול מלא של כל השיווי משקל הגלובלי של המכסים ולכן כשאנחנו מנתחים את ההשפעות, אנחנו מתכללים את היקף הסחר העולמי ולוקחים בחשבון את היקפי הסחר של ישראל באופן ישיר", הוסיף. "אבל חשוב מאוד להבין מה יהיה היקף המכס הכולל על העולם ומזה תיגזר ההשפעה על ישראל".
בנק ישראל העריך שהמלחמה תתעצם במהלך הרבעון השני של השנה, כלומר עד לחודש יוני אולם הוא אינו מניח שהמגבלות המשמעותיות על העורף יחזרו, מה שיאפשר להמשיך לעבוד ולפגוע, ככל שמדובר במלחמה, במינימום האפשרי בכלכלה המקומית. בנק ישראל העריך בתגובה ראשונה למכסים של הנשיא טראמפ, כי המכסים הללו יפגעו באופן משמעותי בייצוא הישראלי.
הפגיעה במשקי הבית, בשל העלאות המסים של הממשלה שנכנסו לתוקף בתחילת השנה, יתחילו לחלחל למשקי הבית כבר בתקופה הקרובה מה שיביא לירידה בצריכה הפרטית. בנק ישראל מעריך שיהיו שתי הורדות ריבית בלבד עד לסוף חודש מרץ 2026. בנק ישראל מזהיר עוד כי התרחבות של המלחמה בעציות גבוהה וגיוס מילואים בקנה מידה רחב, יביאו לפגיעה של 0.5% בתוצר השנה.
בנק ישראל מזהיר עוד שכפי שראינו את הדולר מתחזק בשנת 2023, לפני המלחמה כשהחלה החקיקה המשפטית, הרי שיש חשש תהליך כזה יקרה גם השנה וכל עוד המחלוקות הפנימיות בישראל הולכות וגוברות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו