האם עובדים צריכים לפחד מ-AI או ללמוד לעבוד איתו?

העובדים שיצליחו יהיו אלה שידעו להשתמש ב-AI, ולא יחכו שהארגון ילמד אותם איך

בינה מלאכותית. צילום: GETTY IMAGES

עולם העבודה החדש משתנה והבינה המלאכותית משנה אותו בצורה משמעותית. השאלה הנכונה היא כבר מזמן לא האם הבינה המלאכותית תשפיע על עולם התעסוקה, אלא איך היא משנה את חוקי המשחק, ואיך עובדים ומנהלים צריכים להתאים את עצמם כדי להישאר רלוונטיים.

חברות מטמיעות את כלי ה-AI גם בפונקציות פנימיות בארגון ויותר ויותר מהן משלבות AI גם במוצרים המיועדים ללקוח הסופי.

אחת הדוגמאות הבולטות להשפעה הגלובלית של AI על עולם העבודה מגיעה מארצות הברית, לפי נתונים העולים מתוך דו״ח של חברת ההשמה Challenger, Gray&Christmas עולה תמונה דו-כיוונית: מצד אחד, כ-4,000 משרות בארה”ב הוחלפו על ידי AI רק בחודש מאי 2023, בעיקר בתחומים כמו שירות לקוחות, כתיבה ועריכת תוכן.

מצד שני, AI לא רק מחליף עובדים הוא גם משנה את אופי המשרות ודורש כישורים חדשים. מחקר משותף של אינטל ושל ארגון Jobs for the Future מעריך כי עד 2030, כ-19% מכוח העבודה בארה”ב יחווה שינוי משמעותי בכמחצית ממשימות העבודה בעקבות שילוב כלי AI.

אם בעבר החשש המרכזי היה מ”רובוטים שיחליפו בני אדם”, כיום ברור שהתמונה מורכבת יותר: תפקידים מסוימים נעלמים, אבל אחרים נולדים, והביקוש לעובדים שיודעים לעבוד עם AI רק הולך וגובר.

למרות הפוטנציאל העצום, מחקרים מצביעים על כך שהטמעת הבינה המלאכותית בארגונים בארה”ב נמצאת בהאטה. סיבה מרכזית לכך הוא החשש מצד עובדים להיתפס כ”עצלנים”. עובדים רבים משתמשים בכלי AI כדי לייעל משימות, אבל נמנעים מלהודות בכך בפני מנהליהם – מתוך פחד שהדבר יתפרש כאילו עבודתם פחות שווה.

התופעה הזו מצביעה על אתגר עמוק יותר: עד כמה ארגונים מוכנים באמת לשינוי? מצד אחד, AI חוסך זמן ומאפשר לעובדים להתמקד במשימות אסטרטגיות יותר. מצד שני, תרבות ארגונית שמדגישה “כמות עבודה” על פני יעילות ואיכות מקשה על אימוץ מלא של הכלים החכמים.

בזמן שיש מי שרואים ב-AI “איום”, המגמה הרווחת מצביעה על שינוי תפיסתי: המנצחים בעולם העבודה החדש יהיו אלה שיודעים לעבוד עם AI, לא נגדו. נוצר פער בעולם העבודה בכך שעובדים נאלצים להכשיר את עצמם, בעוד ארגונים שעדיין לא הפנימו את השינוי נשארים מאחור.

אלה שכן מבינים את המגמה, משקיעים בהטמעת כלים שמפחיתים תהליכים בירוקרטיים ויוצרים סביבת עבודה שבה עובדים לא מבזבזים זמן על משימות שגרתיות – אלא משתמשים ב-AI כדי להשתפר ובכדי לפנות זמן לפרויקטים אסטרטגיים יותר הדורשים את כישוריהם המקצועיים והאישיים.

העובדים שיצליחו יהיו אלה שידעו להשתמש ב-AI ולא יחכו שהארגון ילמד אותם איך. אלה גם יתמקדו בכישורים שלהם ויהיו בעלי חשיבה אסטרטגית ויצירתיות. גם הארגונים יצטרכו לעבור מחשיבה של “כמה שעות עבדת?” לחשיבה של “כמה ערך יצרת?”. בעולם שבו AI משנה את כללי המשחק, מי שידע לנצל את הטכנולוגיה במקום להילחם בה – יהיה זה שינצח.

גיל פקלמן הוא מנכ״ל ומייסד Atera

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר