מה זו עסקת ריפו?

הבנקים, קרנות הפנסיה, חברות הביטוח וגופים פיננסיים אחרים משיגים נזילות במהירות • השיטה הזו נשארת מחוץ להישג ידם של המשקיעים הפרטיים בשל דרישות הון גבוהות והיקפי עסקאות עצומים

בנקים (אילוסטרציה). צילום: יהושע יוסף

עסקת REPO היא שיטת הלוואה ייחודית שבה גוף פיננסי מוכר נייר ערך, כמו אגרת חוב ממשלתית, ומתחייב לרכוש אותו מחדש תוך זמן קצר. כך ניתן להשיג נזילות במהירות ובבטחה.

איך זה עובד?

במקום לקחת הלוואה רגילה, בנקים וגופים מוסדיים מוכרים אגרות חוב ממשלתיות ומתחייבים לרכוש אותן מחדש במחיר גבוה במעט. זה מאפשר להם גישה מהירה לכסף מזומן, ללא צורך בערבויות נוספות. בשל יציבותן של אגרות החוב הממשלתיות, ניתן לקבוע מראש את סכום ההחזר המדויק.

מי משתמש בזה ולמה?

עסקאות ריפו משמשות גופים גדולים כמו בנקים, קרנות פנסיה, קופות גמל ובנק ישראל. משקיעים פרטיים אינם יכולים להשתמש בשיטה זו, משום שהיא משתלמת רק עבור עסקאות בהיקפים גדולים מאוד. הרווח על כל עסקה הוא מזערי – שברי אחוזים בלבד – ולכן היא כדאית רק כאשר מבצעים עסקאות במיליוני שקלים.

למה זה חשוב?

עסקאות ריפו מאפשרות לשוק ההון לפעול בצורה יציבה ולקיים נזילות גבוהה. הן גם משמשות את הבנקים המרכזיים כדי לווסת את כמות הכסף במשק, להשפיע על הריבית ולשמור על יציבות פיננסית.

דוגמה פשוטה

נניח שגוף מוסדי מוכר אגרת חוב בשווי 100 מיליון שקל, עם התחייבות לקנות אותה חזרה תוך שבוע ב-100.1 מיליון שקל. המשמעות היא שהגוף שהלווה את הכסף הרוויח 100 אלף שקל בעסקה. לכאורה זהו סכום קטן, אך כאשר מבצעים עסקאות כאלו בתדירות גבוהה ובהיקפים עצומים, הרווחים יכולים להיות משמעותיים.

כך פועלת אחת העסקאות החשובות בעולם הפיננסים – שקטה, יעילה ומחוץ להישג ידם של רובנו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר