עלות היפגעות ילדים בתאונות: 3.57 מיליארד שקלים בשנה

מחקר חדש חושף את העלויות מאשפוז ועד קצבאות • "אפשר להוריד משמעותית את מספר הילדים הנפגעים - המדינה חייבת להשקיע בזה"

30 ילדים נהרגו בתאונות עם מעורבות אופניים ב-8 השנים האחרונות // צילום ארכיון: דודו גרינשפן // 30 ילדים נהרגו בתאונות עם מעורבות אופניים ב-8 השנים האחרונות // צילום ארכיון: דודו גרינשפן. צילום: דודו גרינשפן

המספרים נחשפים: מדינת ישראל מוציאה בכל שנה כ־3.57 מיליארד שקלים על ילדים שנפגעו בתאונות בבית, בדרכים, במרחב הציבורי ובמוסדות חינוך.

העלויות כוללות הוצאות ישירות כמו מיון, אשפוז, שיקום, תשלום קצבאות נכות ומוות, והוצאות עקיפות כמו אובדן ימי עבודה של ההורים ואובדן פריון עבודה עתידי. כך עולה ממחקר חדש, ראשון מסוגו, שנערך בארגון "בטרם" לבטיחות ילדים ואשר ממצאיו הגיעו  לידי "ישראל היום". המחקר מצביע על הצורך בהקצאת משאבים כלכליים למניעת תאונות ועל גיבוש מדיניות לקידום בטיחות ילדים, אשר יחסכו בעתיד אובדן, צער, סבל, וכמובן גם כספים רבים לקופת המדינה.

משרד הבריאות, צילום: אורן בן חקון

משרד הבריאות מקצה בכל שנה 6 מיליון שקלים לתוכנית הלאומית לבטיחות ילדים, אך נראה שאין די בהם כדי לקדם ולהוציא לפועל תוכנית מניעה מקיפה שתעלה את המודעות של הציבור ותוריד את המספרים. בכל שנה מתים בישראל בתאונות כאלה ואחרות יותר מ־100 ילדים. כבר עכשיו ניכרת עלייה משמעותית בתמותת ילדים כתוצאה מתאונות בשנת 2024. 21 ילדים מתו בתאונות ברבעון הראשון של 2024, בעוד בתקופה מקבילה אשתקד מתו 15.

אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים, מציעה להסתכל על התמונה הכוללת ולחשוב לטווח הרחוק: "צריך לעשות סדרי עדיפויות ולהגדיל את התקציב של התוכנית. אלה לא מספרים שהמדינה לא יכולה לעמוד בהם".

אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים,

מהמחקר עולה כי מדובר בבעיה מהותית למשק בכל שכבות הגיל ובקרב כל האשכולות החברתיים־כלכליים, אך הנטל הכלכלי עולה ככל שההכנסה יורדת. נתון מעניין שעולה מהמחקר הוא כי עלות היפגעות ילדים בגילים 4-0 בתאונות עומדת על 1.85 מיליארד שקלים המהווים 52% מעלויות ההיפגעות הכוללות, זאת בעוד חלקם באוכלוסיית הילדים עומד על 31%. כלומר, עלות ההיפגעות של ילדים בגילים אלה גדולה פי 1.7 מחלקם היחסי באוכלוסייה.

עוד עולה מהמחקר כי ככל שהרמה הסוציו־אקונומית שאליה משתייכים ילדים שנפגעו בתאונות נמוכה יותר, כך העלות למדינה גבוהה יותר. העלות של היפגעות ילדים באשכולות חברתיים־כלכליים נמוכים (אשכולות 3-1) עומדת על 1.74 מיליארד שקלים, המהווה 49% מעלויות ההיפגעות הכוללות, וזאת כשילדים מאשכולות אלה מהווים רק 25% מאוכלוסיית הילדים בישראל.

תרופות. תקלה במשרד הבריאות: חולים קיבלו מרשמי תרופות של חולים אחרים. (אילוסטרציה), צילום: Getty Images

נתון מעניין נוסף נוגע לסך ההטבות והסיוע שמשלמת המדינה עבור כל ילד שהוכר עם 50% נכות - 361 מיליון שקל לכל חייו. כך, למשל, העלות המצטברת המחושבת של הילדים שהפכו בשנת 2019 לנכים לכל ימי חייהם עומדת על 1.3 מיליארד שקלים.

לדברי סילבינגר, פגיעות של ילדים מתאונות מגדילות את הסיכוי של המשפחות, שלפני כן היו קרובות לקו העוני, לרדת מתחת לו. המשמעות הכלכלית הגבוהה למדינה ברורה. "מניעה בכל תחום היא אפקטיבית ועולה פחות מהטיפול. אנחנו אומרים למקבלי ההחלטות: לתאונות ילדים יש עלויות משמעותיות למשק בכל שנה, ולכן כדאי להשקיע כסף במניעה. מניסיון העבר, אפשר להוריד משמעותית את ההיפגעות, הנכות והתמותה מתאונות ביתיות ותאונות דרכים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר