גם במרכב סטיישן. אופל אסטרה חשמלית. צילום: יצרן

ביקורת על מס הקנייה: "רכב חשמלי יהיה רק לעשירים"

החל מה-1 בינואר צפוי לעלות מס הקנייה על רכבים חשמליים • וגם בשל האיום החות'י: אלפי רכבים חשמליים יגיעו לארץ אחרי התאריך הזה ומחירם יקפוץ

בשנתיים האחרונות נכנסו לישראל מותגי רכבים חשמליים חדשים ועממיים כגון ג'ילי ו־BYD, שמציעים רכב משפחתי עם טווח נסיעה משמעותי של 300-500 ק"מ ובמחירים של 140-160 אלף שקלים. הציבור גילה עניין גדול ברכבים טובים ושקטים יותר, שמייצרים חיסכון משמעותי בדלק שמגיע אפילו ל־10,000 שקלים בשנה.

טיטי איינאו בהשקת רכב חשמלי // צילום: משה בן שמחון

עם זאת, החל מ־1 בינואר, משרד האוצר מתכוון להעלות את מס הקנייה על רכבים חשמליים מ־20% ל־35% - מה שייקר אותם בעד 10,000 שקלים.

"המתווה ירחיק את הרכב החשמלי מאוכלוסיות רבות", אומר ל"ישראל היום" מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה, איתן פרנס. "לפי נתוני משרד התחבורה, רוב הרכבים החשמליים נמצאים בעיקר בנפת תל אביב ובמרכז. אם המס יעלה - ייעשה חוסר צדק עם ציבורים שלמים שלא יוכלו לרכוש רכב חשמלי, והם יורחקו מהקדמה".

רכבים חדשים. ויקרים, צילום: ללא

"בארץ הכל הפוך - מסבסדים את הבלו על הדלק כבר יותר משנה, מה שכבר עלה לקופת המדינה 2 מיליארד שקלים, ועכשיו המס על הרכב יזנק והרכב החשמלי יהיה בסופו של דבר לעשירים בלבד".

לדברי פרנס, יבואני הרכב היו מודעים לעליית המס המתוכננת והזמינו אלפי רכבים, שנמצאים בימים אלה על אוניות בדרך מאסיה. אך נתיב התובלה הימית השתבש בשל מתקפות החות'ים, כך שהרכבים שיגיעו לארץ אחרי 1 בינואר יהיו יקרים יותר מראש.

"הציפייה היתה שרשות המסים תתייחס לרכבים הללו ככאלו שכבר נמצאים בשטח ישראל, ותאפשר להם ליהנות ממדרגת המס של 2023", הוא מסביר. "אבל באופן ביזארי, ובמקום לעזור ליבואנים ולצרכנים בשכבות החלשות יותר, המדינה נהנית מפרי הבאושים שיצרו החות'ים".

מרשות המסים נמסר כי הנושא בבדיקה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו