דיוני התקציב בוועדת הכספים בוטלו הבוקר (ראשון), זאת לאחר שגם ביום חמישי הוועדה התפזרה 40 דקות בלבד לאחר פתיחתה. הדיונים בוטלו כי חסרות חוות דעת משפטיות לחלק מהכספים הקואליציוניים – החינוך החרדי והכספים להתעצמות היו"ש. המשמעות בפועל כי אישור התקציב כולו שמיועד למלחמה מתעכב בשל הכספים הקואליציוניים.
הממשלה אישרה את תקציב המדינה ל-2024-23 // ללא קרדיט
שר האוצר בצלאל סמוטריץ': "העברת התקציב בוועדת הכספים מתעכבת בגלל קשיים שמערימים פקידים ויועצים משפטיים על תקציב למרכיבי ביטחון בהתיישבות ביהודה ושומרון. לא מדובר בשקל אחד נוסף אלא ביישום החלטת הממשלה שכבר עברה ובה אושרו כלל תקציבי המלחמה. כשכל התקציבים שהוקצו בממשלה ייכנסו לתוך התקציב שאמור להיות מאושר בימים הקרובים בכנסת התקציב יעבור".
שר האוצר סמוטריץ' מתעקש לדחות את אישור התקציב לשנת 2024 לחודש מרץ, בעוד שהדרג המקצועי באוצר אומר שהתקציב יכול להיות מוכן כבר באמצע ינואר. גורמים בוועדת הכספים מסבירים כי הקואליציה מעוניינת בדחייה כדי להרוויח זמן שיאפשר למנוע קיצוצים בכספים הקואליציוניים לשנה הבאה.
לדברי מרכז האופוזיציה בוועדת הכספים, ח"כ ולדימיר בליאק (יש עתיד), "בשבוע שעבר עמד על דוכן הכנסת שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וניסה להלך אימים על האופוזיציה כי כל עיכוב באישור התקציב המתוקן יגרום לפגיעה בחיילים, במפונים, בעסקים הקטנים. זה כמובן היה שקר גס, אך מאז הקואליציה לא מפסיקה לבטל ולעכב את הדיונים. הסיבה - ניסיון נוסף להכשיר משפטית 5 מיליארד שקלים לכספים הקואליציונים, וגם לדחות לחודש מרץ את אישור התקציב החדש ל-2024".
עוד מוסיף בליאק: "ממשלת המחדל שהביאה עלינו את אסון השבת השחורה, גוררת את אזרחי ישראל לאסון כלכלי רחב מימדים. אני שוב קורא לכל חברי הקואליציה, כולל המחנה הממלכתי, לעשות הכל על מנת לעצור את התקציב הרע הזה, לבטל את הכספים הקואליציוניים, לסגור חמישה משרדים מיותרים ולהפנות כל שקל בקופת המדינה לצורכי החזית והעורף. רק כך ביחד ננצח".
ח"כ נעמה לזימי ממפלגת העבודה הסבירה ל"ישראל היום" כי "תקציב המדינה הופך למטבע עובר לסוחר בחסות שר האוצר שהחליט להפר כל נורמה בדרך. החל מתיקון חוק יסוד משק המדינה שנועד לעכב את תקציב הביזה והקיצוצים של 2024 ולמנוע את הדרישה שלנו לתקציב חדש, ועד להכשרת כספים קואליציוניים שלא משמשים למאמץ המלחמתי ובאים על חשבון שירותים חיוניים שחובה להרחיב ולתקצב באופן נדיב. חרפת התקציב היא המשך המחדל של הממשלה הזו".
בתוך כך, במשרד האוצר מעריכים כי חלק ניכר מהכספים הקואליציוניים לשנת 2023 לא ימומשו ויעברו לשנת 2024. מדובר בכ-2-3 מיליארד שקלים, סכום לא מבוטל שיכול היה לשמש להקטנת הגירעון התקציבי. המשמעות היא שהמשרדים שלא יצליחו להוציא את הכספים הקואליציוניים השנה, יקבלו בשנה הבאה גם את הכספים של שנת 2024 וגם של 2023.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
