החקלאות הישראלית נכנסה למשבר כוח האדם הגדול ביותר שידעה, צה"ל נחלץ לסייע

מחסור של כ-30,000 עובדים בעקבות רבים שגויסו לשירות מילואים, עובדים זרים שביקשו לשוב למדינות מוצאם, וכן עובדים משטחי הרשות הפלשתינית שעליהם מוטל סגר • משרד החקלאות בשיתוף אגף החינוך של צה"ל, מחבר בין חיילים לא קרביים, אשר לא נמצאים במשימות ביטחון שוטף או משימות אחרות לבין חקלאים שזקוקים לסיוע

שטח חקלאי בבארי (ארכיון). צילום: דביר קהר

לנוכח מלחמת "חרבות ברזל", החקלאות בישראל נכנסה למשבר כוח האדם הגדול ביותר שידעה מאז קום המדינה, זאת בשל עובדים רבים שגויסו לשירות מילואים, עובדים זרים שביקשו לשוב למדינות מוצאם, וכן עובדים משטחי הרשות הפלשתינית שעליהם מוטל סגר. כעת, כפתרון למשבר, צה"ל מחבר חיילים לסיוע לחקלאות. 

ראש המועצה האזורית רמת הנגב מבקש מהציבור לרכוש תוצרת חקלאית ישראלית (ארכיון) \\

לפי נתוני משרד החקלאות, טרום מלחמת "חרבות ברזל" עבדו 29,900 עובדים זרים בחקלאות שרובם מתאילנד. מתחילת הלחימה עזבו כ-10,000 עובדים חזרה לארץ המקור, וזאת לצד כ20-10 אלף עובדים משטחי הרשות הפלשתינית (תלוי בעונה), עליהם מוטל סגר ואינם יכולים להגיע לעבודתם. כלומר, החקלאות הישראלית נמצאת כעת במחסור של לפחות 30,000 עובדים.

כפתרון למחסור בידיים עובדות, משרד החקלאות ופיתוח הכפר, בשיתוף אגף החינוך של צה"ל, מחברים בין חיילים לא קרביים, אשר לא נמצאים במשימות ביטחון שוטף או משימות אחרות לבין חקלאים שזקוקים לסיוע. במסגרת זו, הסיוע לחקלאים בשטח יהיה לתקופת זמן ארוכה יותר, וכך יוכלו החיילים להתמקצע בעבודה הנדרשת.

פועלים להרחבת מערך המתנדבים, צילום: משרד החקלאות

במסגרת הפרויקט מגיעים מדי יום כ-500 חיילים לחקלאים באזור המרכז ודרום הארץ. במשרד החקלאות פועלים להרחבת מערך המתנדבים, בשיתוף פעולה עם משרד ההתיישבות והמשימות הלאומיות, שיכלול בין היתר, את מערך השירות הלאומי, מכינות הקדם צבאיות, בני ישיבות, אולפנות ועוד.

כזכור, בשבוע הראשון למלחמה, פרסם המשרד נוהל תמיכה לעמותות מתנדבים למימון עלויות לוגיסטיות הכרוכות בהבאת מתנדבים לעבודה חקלאית, ביניהן: הסעות, לינה ומזון למתנדבים, וזאת בכדי למלא את הוואקום בידיים עובדות שנוצר במשקים עד להבאת עובדים קבועים. ביום ראשון הרחיב המשרד את התמיכה הן לעמותות ללא ניסיון קודם בהתנדבות בחקלאות, לצד 20 עמותות שכבר מקבלות את התמיכה המדוברת.

למרות ההיענות הרבה של אזרחי ישראל וההירתמות לסיוע, במשרד החקלאות מציינים כי יש צורך בפתרון קבוע, שכן המתנדבים המתחלפים לא יכולים לסייע בעבודות שטח שדורשות הכשרה ומיומנות. לפיכך, הקצאת החיילים והחיילות תאפשר לחקלאים להכשירם, כפתרון קבוע יותר וארוך טווח בשטח עד אשר יתמלא המחסור בעובדים. יתר על כן, בימים האחרונים פרסם המשרד כי מכינות קדם צבאיות גם הצטרפו לעזרה לחקלאים בתקופה כה קשה.

תקופה קשה לחקלאים. קיבוץ בארי, צילום: יח"צ

במקביל לפתרונות אלו, המשרד פועל לקליטת מידית של עובדים קבועים בחקלאות. הממשלה אישרה לא מכבר את כניסתם של 5,000 עובדים זרים לחקלאות. לצד זאת, המשרד ממשיך לתת תמריצים של אלפי שקלים בחודש עבור עובדים ישראלים חדשים. המשרד אף מתמרץ כספית את העובדים הזרים שבוחרים להישאר ולעבוד בעוטף עזה, ומסייע בניודם של העובדים הזרים שמעוניינים להתרחק מקו האש תוך המשך עבודתם.

אורן לביא, מנכ"ל משרד החקלאות: "אני שמח על שיתוף הפעולה הפורה עם אגף החינוך של צה"ל להבאת כוח עבודה כה איכותי וחשוב בתקופה קשה לחקלאות הישראלית. העבודה החקלאית מהווה נדבך ברוח הציונות על בסיסה מושרשת מדינת ישראל. תודה מיוחדת לחיל החינוך מאגף כוח אדם, שלולא סיועו ומעורבותו המהלך לא היה מבשיל".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר