מוציאים יותר: העלאת מחירי מוצרי החלב המפוקחים גררה, כצפוי, גל העלאות מחירים במשק, כאשר ספקי מזון רבים מיהרו לקפוץ על העגלה והודיעו על העלאות מחירי מוצריהם - ובהם תנובה, שטראוס, טרה, גד, יקבי כרמל ודיפלומט. התייקרות מוצרי החלב עלולה להתגלגל גם לבתי קפה, מסעדות וגלידריות.
כך, למשל, רשת הגלידריות הגדולה בישראל, "גולדה", כבר הודיעה בשבוע שעבר על העלאת מחירים שנייה השנה בשיעור של עד 9%. גולדה, יש לומר, כבר נחשבת לאחת הגלידות היקרות בישראל עם מחיר של 100 שקלים לק"ג. הדו"ח החדש של ד"ר עדו קאליר מהקריה האקדמית אונו מצא כי הגלידה הישראלית היא אחת היקרות בעולם, ויש לכך כמה סיבות מוצדקות.

ההשוואה היא לגביע בינוני, שני טעמים, המחירים בשקלים, שער חליפין של מאי 2023 (ר' גרף משמאל).
פריז, ניו יורק ורומא הן חלק מבירות האוכל הפופולריות בעולם, ומציעות לשוהים בהן מגוון רחב ועשיר של אוכל איכותי ומוסדות פופולריים בינלאומיים. בבדיקה שנערכה בהשוואה למוסדות כמו "ברילתיון" הפריזאית ו"טיאטקי" בניו יורק - שניים ממוסדות הגלידה הפופולריים בעולם - נמצא פער של כמעט 11 שקלים בממוצע פחות מאשר מחירו של כדור גלידה בסיסי בגלידריות השונות בישראל.
אז למה הגלידה בישראל יקרה כל כך?
עפ"י בדיקה שערך קאליר יחד עם אוניברסיטה עמיתה ברומא, איטליה, אומת הגלידה, נמצאו פערים גדולים מאוד בעלות הייצור של הגלידה באיטליה מול ישראל, ובהתאם לכך גם במחיר.
עלות חומרי הגלם לגלידרייה בת"א גדולה ב־138% לעומת עלות חומרי הגלם לגלידרייה ברומא. בעל הגלידרייה משלם גם 115% יותר בדמי השכירות לעומת גלידרייה ברומא. בנוסף, בעל הגלידרייה הישראלי משלם יותר מסים פר־כדור שהוא מוכר - כ־144% יותר לעומת עמיתו האיטלקי.
בסך הכל, בעל הגלידרייה הישראלי משלם ב־94% יותר מעמיתו האיטלקי על ייצור הגלידה - 13.95 ש' מול 7.2 ש' - והוא מוכר את הגלידה בהתאם במחיר של 22 ש' מול 10.2 ש' ברומא, כ־116% יותר.
תקופה כלכלית מאתגרת
קאליר מציין בשיחה עם "ישראל היום" כי המחקר לא נעשה עבור הגלידריות, וכי השוואת המחירים נכונה לקיץ 2022: "מאז היו עליות מחירים נוספות, אבל ניתן לשער שהפערים הללו נשמרו. הסיפור הוא שאצלנו זה יקר מראש כמעט בגלל הכל, והגלידות כמשל. אי אפשר לחפש כל פעם אשם תורן. אם מישהו רוצה לגעת ביוקר המחיה, צריך לגעת בעוד דבר ובעוד דבר ולדעת שהוא בא לעבוד".
שרון בן־בסט, בעלי רשת "דלי קרים", אמר: "אנו מצויים בתקופה כלכלית מאתגרת, אבל לפני תקופה מאתגרת עוד יותר, ולכן איננו רוצים להעלות את מחירי הגלידות ולפגוע בצרכן הסופי. בשורה התחתונה, כחברה שמייצרת גלידות, חלק עיקרי מחומרי הגלם שאנו משתמשים בהם הם חלב, שמנת וחמאה. אמנם חלק מחומרי הגלם שלנו מיובאים מאירופה, אבל גם עליהם לא פסחו עליות המחירים.
"ברור שכל עלייה כזו פוגעת, יחד עם עוד גורמים, ברווחיות המוצר, אך כמו בפעמים קודמות בתקופות כאלו אנו סופגים את העליות כמה שניתן. כמות הייצור לא תיפגע, לשמחתנו. התרחבנו במספר סניפים ובפעילות המחקר, ולכן איננו מעלים מחירים ומשתדלים עד כמה שניתן להיות הוגנים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו