יוצא נגד: שר האוצר לשעבר ויו"ר סיעת ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, ביקר אתמול בחריפות את תקציב המדינה לשנים 2024-2023, שהגיע השבוע לדיונים בוועדת הכספים.
"ליעד הגירעון שנקבע בתקציב, 0.8%, אין שום קשר למציאות, אין שום אפשרות לעמוד בזה. אני גם לא מבין את החבר'ה מאגף התקציבים שחתמו על התקציב הזה", הוא אומר בראיון ל"ישראל היום".
"כשאני נזכר בקמפיין הבחירות האחרון של נתניהו, הקו העיקרי שלו היה מאבק ביוקר המחיה - חינוך חינם לגילי 3-0, הורדת מחירי החשמל ומחוללי אינפלציה אחרים. וכשהסתכלתי בתקציב ראיתי שאין כסף לחינוך חינם לגילי 3-0. למה יש כסף? למוסדות החינוך החרדיים, אלו שאוסרים על הילדים ללמוד לימודי ליבה. הם מקבלים תוספת של לפחות 3.5 מיליארד שקלים. הממשלה יוזמת חוק חשמל כשר, זה יקפיץ את מחירי החשמל לכל הצרכנים - זה טרלול מוחלט", הוא אומר.
הכפלת תקציב הישיבות
ליברמן מוסיף: "מקצצים ב־80% את תוכנית מיגון הצפון שאישרתי כשר האוצר. אבל למה מוסיפים? מכפילים את תקציב הישיבות ב־1.15 מיליארד שקלים, מוסיפים 50% לקצבאות האברכים ולתקציב משרד ירושלים ומסורת. מדובר בחלוקת כסף לכל המקורבים. במקום לקחת את הכספים האלה, 6 מיליארד שקלים, ולהשקיע במדע, במו"פ ובהשכלה הגבוהה, פשוט מנציחים את הבורות והעוני.
"תוסיפו לזה את כל התמריצים השליליים לעבודה שיש בתקציב - מיליארד שקלים לחלוקת תלושי מזון, שינוי תעריף תחבורה ציבורית לטובת המגזר החרדי והטבות בתחום הנדל"ן והמשכנתאות. משקיעים בדברים שלא תורמים בכלום לתל"ג ולפריון, ובמקביל נותנים תמריצים שליליים ליציאה לעבודה".
ובכל זאת, מדובר בתקציב עם יעד גירעון מאוד שמרני של פחות מאחוז בשנתיים הקרובות.
"ליעד הגירעון שנקבע בתקציב של 0.8% אין שום קשר למציאות. הם כנראה לא למדו לימודי ליבה שם, ואני גם לא מבין את החבר'ה מאגף התקציבים שחתמו על התקציב הזה. לפי הנייר האחרון של החשב הכללי יהלי רוטנברג, הכנסות המדינה ירדו ב־4.4% מתחילת השנה לעומת התקופה המקבילה אשתקד. במקביל, הוצאות הממשלה גדלו באותו שיעור. אין שום אפשרות לעמוד ביעד גירעון 0.8%.
"נוסף על כך, סך ההשקעות הזרות בהייטק הישראלי בשנים 2022-2021 היו כ־42 מיליארד דולר. לפי הערכות של IVC, ההשקעות בהייטק הישראלי בשנים 2024-2023 יהיו כ־10 מיליארד דולר, כלומר ירידה של 75% בהשקעות בהייטק, שהוא קטר הצמיחה של המשק הישראלי. אז איך בונים על יעד גירעון של 0.8%? זה שטויות במיץ עגבניות".
פגיעה בהייטק הישראלי
"ענף ההייטק כבר נמצא בלחץ להעביר את החברות למדינות אחרות - זה מה שקראתי בתקשורת, ואני כבר לא מתייחס למה שאומרים לי ראשי ההייטק. כשחברת ריסקיפיי נותנת הוראה להוציא חצי מיליארד דולר מהארץ ומציעה רילוקיישן לעובדים ישראלים לפורטוגל, זה מדבר בעד עצמו.
"וכשמדברים על המשבר בהייטק העולמי, זה לא משבר עולמי, זה חלם ישראלי. בנאסד"ק חברות הטכנולוגיה עלו בממוצע ב־16% מתחילת השנה, ויש חברות שעלו ב־80% כמו מטא. בבורסה הישראלית כל ענף הטכנולוגיה ירד ב־6%-4%".
ליברמן מתייחס כמובן לאזהרות המדאיגות של מודי'ס מסוף השבוע האחרון. "הדבר החמור בסיפור של מודי'ס (הורדת תחזית הדירוג מחיובית ליציבה - ס"ג) זה שנתניהו וסמוטריץ' אמרו שמודי'ס לא כל כך מבינים בכלכלה הישראלית. סמוטריץ' מאוד מבין בכלכלה. מודי'ס עוסקים שנים בכלכלה הישראלית, נותנים חוות דעת, מעולם לא שמעתי את נתניהו אומר שמודי'ס לא מבינים בכלכלה הישראלית.
"יתרה מזאת, מאז קום המדינה לא היה מצב שגם ראש הממשלה וגם הנשיא מתקשרים לראשי סוכנות הדירוג ולוחצים עליהם. כשנתניהו אומר שזה לא חשוב, הוא פשוט משקר. נתניהו מבין את החשיבות של חוות דעת של מודי'ס ומנסה למכור לוקשים לציבור".
מתווה אי־גיוס
ליברמן מתנגד בתוקף למתווה אי־הגיוס המקודם בימים אלה בממשלה ואומר: "אנחנו דורשים גיוס לכולם החל מגיל 18, בלי קשר למוצא ולדת. כולם שווים, אין יותר פטורים. הציבור הכללי לא יהיה יותר פראייר. אם אתם רוצים להיות חלק מהמדינה, לקבל תקציבים - קודם כל בגיל 18 תתגייסו לצבא או שתלכו לשירות אזרחי או לעבוד. זאת מבחינתנו האלטרנטיבה היחידה".
הוא מוסיף, "מצד אחד הם (הקואליציה - ס"ג) מורידים את גיל הפטור, ומצד שני מעבירים את חוק ההשתמטות שבמסגרתו כל לומדי הישיבות לא יצטרכו אפילו להגיע ללשכת הגיוס. יש פה גם ניסיון לתת שוחד לציבור הכללי על ידי העלאת דמי קיום חודשיים לחיילים בשירות סדיר, וזאת במקביל להכשרת חוק ההשתמטות. זה יקפיץ את המחאה בצורה דרמטית בעוד כמה רמות. תהיה עוד פגיעה בחוסן הלאומי".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו