יין ישראלי לצד הגבינות

ארוחת הגבינות של החג אינה שלמה בלי יין טוב • מסע בין יקבים נבחרים הפזורים בישראל - מהגולן ועד הנגב

צילום: לירון אלמוג // יקב לה טרה פרומסה. חגיגת יין וטאפאס

גידול הגפנים תמיד היה חלק בלתי נפרד מההיסטוריה של ארץ ישראל: שיח הגפן נפוץ באזורנו כבר בתקופת הברונזה, ולא פלא שבאזורים רבים בארץ תוכלו למצוא גיתות ששימשו לייצור יין. אגב, הכרם הראשון מיוחס בתורה לנח, שעליו נכתב "ויחל נח איש אדמה וייטע כרם ויישת מן היין וישכר" (בראשית ט', כ'). הגפן היא אחד מסמלי ארץ ישראל, משבעת המינים שנתברכה בהם הארץ, וגיתות לדריכת ענבים ולייצור יין, המעידות על כרמים גדולים, הן תגליות ארכיאולוגיות שכיחות בישראל בכל תקופה שהיא.

בתקופת ההתיישבות החדשה, לקראת סוף המאה ה־19, שימשה הגפן ענף חקלאי חשוב במושבות של הברון רוטשילד, שכבר אז הבין כי האזור שלנו טוב לגידול ענבי יין. היקבים הראשונים שפעלו בשיטות צרפתיות במושבות הברון היו בראשון לציון ובזכרון יעקב, הלוא הם יקבי כרמל. לאחר קום המדינה הוגדל השטח שהוקצה לכרמים, ועל היקבים הוותיקים ששוכללו נוספו יקבים חדשים בבנימינה, בפתח תקווה ובמקווה ישראל. כיום פועלים בארץ יותר מ־200 יקבים המייצרים יותר מ־40 מיליון בקבוקי יין בשנה. בשנתיים האחרונות ניטעו בארץ כ־11,500 דונמים של כרמי יין, כך שבשנים האחרונות היתה ותהיה עלייה משמעותית בהיקפי הייצור. נתון מעניין נוסף הוא שסך כל הצריכה הישראלית לנפש הוא כשמונה ליטרים לאדם בשנה (לא כולל האוכלוסייה הערבית וילדים מתחת לגיל 18). לשם השוואה, במדינות אירופה צרכו בעבר הלא רחוק 75 ליטרים לאדם לשנה(!). 

אספתי עבורכם מגוון יקבים בארץ, שאליהם תוכלו להגיע כחלק מטיול באזור. תוכלו לבקר במרכז המבקרים שבמקום, לטעום יינות ישראליים משובחים ולהכיר את האנשים המיוחדים המייצרים אותם. שימו לב שלרגל חג השבועות נערכת כמעט בכל יקב שתגיעו אליו פעילות מיוחדת, אז תמיד שווה להתעדכן באתר או להרים טלפון, וכמובן לסדר נהג תורן שיחזיר אתכם בשלום הביתה. נצא לדרך.

יקב צפרירים

יקב צפרירים המקסים הוקם על ידי לורי ושייקה לנדר וארבעת בניהם. השניים הכירו באוניברסיטה לפני 33 שנים, וכמי שעדיין עובדים ברשות העתיקות ומכירים היטב את ההיסטוריה של האזור שבו הם מתגוררים, החליטו להחזיר עטרה ליושנה באמצעות ייצור יינות, שאף נקראים על שם חורבות ועתיקות שבסמוך לכרמים המשפחתיים: יין תל עדולם, פתום ועוד. השניים הקימו מרכז מבקרים מקסים בחצר הבית ויארחו אתכם לטעימות בשישי ובשבת, כולל גבינות. בואו להכיר משפחה עם ערכים אמיתיים וגם לטעום יין מצוין. 

יקב צפרירים: משק לורי ושייקה לנדר במושב צפרירים. פתוח לסיורים ולטעימות בשישי ובשבת. באמצע השבוע פתוח בתיאום מראש. פרטים בטל': 052-4493042, 052-4284329.

יקב חוות נחל בוקר

משה והילדה זוהר הקימו לפני עשר שנים את חוות נחל בוקר. משה גדל באילת והוא צוחק ומספר לי שכאן זה הכי צפונה שהגיע אליו. בחווה הם נטעו כרמים על טרסות ביזנטיות עתיקות, ייסדו יקב קטן ופתחו מסעדה יפהפייה שבנויה כמו חבית יין. מארבעה קונטיינרים של אוניות הוא בנה את ביתו. שווה להגיע למקום כדי לראות, לשמוע ולטעום. אפשר ללון בצימרים המתוקים וליהנות מג'קוזי ספא המשקיף לנוף מדברי מרהיב. המקום פתוח בכל ימות השבוע מ־09:00 עד השקיעה. בשבועות (יום רביעי, 15 במאי) יתקיימו שלושה סיורים במהלך היום (סיור בכרם עם הרצאה על גידול כרמים ומשם למרתף היינות וגם טעימה של שישה יינות). 

יקב חוות נחל בוקר: משה והילדה זוהר. פרטים בטל': 052-6822930, 08-6573483. 

יקב לה טרה פרומסה

אירית, בת למשפחה מיוצאי קוצ'ין, וסנדרו פלגריני, בן למשפחת אצולה איטלקית מפרמה, הם זוג שאי אפשר להישאר אדישים אליו, והאהבה ביניהם ניכרת ביקב היפהפה שלהם, באיכות היין ובאוכל המשובח שהם מגישים. סנדרו הגיע ממש במקרה לירושלים ובישל במסעדה שבה אירית מילצרה. האהבה ניצתה במהירות, וסנדרו עזב את משפחתו שבאיטליה ועבר לישראל. שניהם הקימו את יקב לה טרה פרומסה (הארץ המובטחת) לפני 12 שנים במושב שחר, ולפני חצי שנה עברו למשכן חדש ומושקע בקיבוץ גת. 

במקום מרכז מבקרים מקסים ובו תערוכות מתחלפות ואוכל נפלא - קוצ'יני ואיטלקי. חובה לטעום את הסינטה המעושנת והכבושה, את תבשיל הבקר ביין אדום וערמונים על פולנטה, את ה"איספטי", תבשיל בקר קוצ'יני מסורתי עם אורז, את תפוחי העץ בקארי, וכמובן את קינוח הפנקוטה בקוקוס ובהל. הכל טעים להפליא. באחריות. המקום פתוח בשישי ובשבת, וכמובן בחול המועד. מומלץ להזמין מקום מראש.

יקב לה טרה פרומסה: בכניסה לקיבוץ גת. פרטים בטל': 050-5684775 ובאתר: www.itpwinery.co.il

יקב קדמא

יקב חדש, רק בן שנתיים, שהקימה לינה סלוצקי לאחר שפרשה מקריירה בתחום ההיי־טק. לינה נולדה בטביליסי שבגרוזיה, כיום גאורגיה. היא מספרת לי שלמרות מה שכולם חושבים, גאורגיה, ולא צרפת, היא מקור היינות העולמי ושעד היום מייצרים בה יין בשיטות עתיקות, בכדי חרס מיוחדים. לינה החליטה לחזור לשורשיה וערכה מסע חיפוש ארוך, שבסופו הצליחה לאתר את המקומות הבודדים בגאורגיה, שבהם עדיין עובדים כדרים בשיטות שעברו מדור לדור במשך אלפי שנים. במבצע מסובך במיוחד הצליחה לינה לייבא 20 כדים בנפח כולל של 10,000 ליטרים והם משמשים להשריה ולהתססה של היין. היין שוהה בכדים בכל השלבים, מהבציר ועד סיום התסיסה, ולאחר מכן מועבר לחביות עץ אלון צרפתי. לא סתם החליטה לינה להקים את היקב בכפר אוריה.מדובר באזור שבו ייצרו יין עוד בתקופות קדומות: באזור בכלל ובכפר אוריה בפרט נמצאו עשרות גיתות המעידות על ייצור יין. תוזמנו להגיע לכאן ולראות סרט קצר על ייצור היין, לטעום מהיינות הנפלאים (לא לוותר על יין הקינוח עז הטעם), לשמוע הרצאה מעניינת על ההיסטוריה של היינות ולטעום יינות וגבינות בעלות טעמים חזקים ומודגשים.

יקב קדמא: משק 45, כפר אוריה. פתוח בשישי ובשבת בין 11:00 ל־15:00, בשאר ימות השבוע בתיאום מראש. פרטים בטל': 054-9195156 וכמו כן באתר: www.kedma-wine.co.il

יקב פלם

כשאני יושבת בחצר המקסימה של יקב פלם, שנמצא בלב הנוף המרהיב של הרי ירושלים, ביער הקדושים אשתאול שניטע לזכר ששת מיליון הנספים בשואה, ובפתחת נחל כסלון ולוגמת מאחד היינות המצוינים שלהם, ה"פלם קלאסיקו", שהפך ליין הבית בביתי, אני מרגישה שלווה פנימית עמוקה. האהבה ליין של ישראל פלם, שהיה היינן הראשי של כרמל במשך 30 שנים, דבקה גם בילדיו וברעייתו, ש"גויסו" להקים את היקב המשפחתי לפני יותר מעשר שנים. גולן, הבן הבכור, הוא היינן הראשי, שלמד והתמחה באיטליה ובאוסטרליה. כדאי להגיע לסיור ביקב המושקע והנקי ללא רבב, לשמוע הסברים מעניינים ולטעום ולרכוש יין איכותי במחירים סבירים. משום שהיין כשר, גם שומרי הכשרות שבכם יוכלו ליהנות מהתענוג.

יקב פלם: יער אשתאול, פתוח בחודש מאי בכל שישי ב־15:00-11:00, ללא תיאום מראש. פרטים בטל': 02-9929923 ובאתר: www.flamwinery.com

יקב וילהלמה

דמיינו לכם בית לבנים עם מרפסת קסומה, רצפות מעוטרות מקוריות ותקרות גבוהות. תוכלו להגיע למקום ולשבת בפנים או בחוץ, או להצטייד בסל פיקניק (מצוין למעשנים ולמשפחות), להתנחל על דשא ירוק המשקיף אל כרם יפהפייה ולהתענג על מיני גבינות משובחות, לחמים בעבודת יד, טפנדים, עוגות וריבות נפלאות - והכל לצד היינות המשובחים המיוצרים ביקב שנמצא ממש כאן. 

סוד היינות של יקב וילהלמה בבני עטרות הוא הזמן. מוטי גולדמן וזוגתו גיל, הרוח החיה שמאחורי יקב וילהלמה, עובדים עם היינן עמרם סורסקי ופועלים לפי המשפט האלמותי שטבע הפילוסוף הצרפתי וחובב היין המושבע ז'אן־ז'אק רוסו: "הסבלנות מרה, אך פירותיה מתוקים". ולמשפחת גולדמן יש הרבה סבלנות. 

מומלץ לטעום מסידרת הדגל של היקב, הנקראת, כמה אירוני, Timeless. אפשר לבחור יינות שיושנו במשך 633, 917 או 1,243 ימים, וכמובן להתעקש לבקר ביקב ובמרתף היינות העתיק משובב הנפש. לבעלי התעוזה מומלץ גם לנסות את "אוסטה אלייאק", ברנדי ליקר מיוחד שיושן בחבית במשך חמש שנים. לא בטוח שתוכלו לקום מהכיסא. 

יקב וילהלמה: פתוח בשישי ובערבי חג בין 09:00 ל־16:00. בימי שישי יש בראנץ' במקום. פרטים בטל': 050-9712193 ובאתר: www.villawilelma.co.il

יקב אמפורה

כדי להיכנס ליקב, שנראה כמו אחוזה עתיקה בלב טוסקנה, צריכים לעבור בדלת עץ גדולה ויפהפייה, שעליה מוטבע הלוגו המוזהב של היקב - "אמפורה", כד חרס ששימש לאחסון יין בתקופות קדומות. את פניכם תקבל בחיוך ריבה, מנהלת מרכז המבקרים של היקב, ותושיב אתכם בחצר המקום המקסימה, המשקיפה אל כרמים ואל מטעים ולצידה זורם נחל קטן. ואז תוכלו להזמין מגש של גבינות נפלאות ולצידו יין מצוין של המקום. אהבתי את יין הדגל של היקב, "אמפורה ריזרב", תערובת של ענבי קברנה, (70 אחוזים), מרלו וקברנה פרנק, ומאוד מאוד התלהבתי מיין הפורט הנפלא שהם עושים כאן, שטעמו מתוק ומבושם. 

בכלל, המבנה המרשים שבו נמצא היקב מצופה אבן מקומית, והאדריכל שתיכנן אותו עשה זאת בשיתוף עם אדריכל איטלקי המומחה לבניית יקבים. תוכלו להגיע לכאן לטעימת יינות בלבד וגם לסיור של כשעה ביקב, הכולל הסבר על תהליך הכנת היין - החל בקליטת הענבים, הגדלים בכרם אמפורה שבגליל העליון ובכרמי יוסף, וכלה בביקור במרתף החביות הקריר. במקום נערכים גם אירועי סוף בציר, השקת יינות וסדנאות יין ואפילו קונצרטים. שווה להביט מדי פעם באתר היקב.

יקב אמפורה, כרם מהר"ל: מרכז המבקרים פתוח בראשון עד חמישי בין 10:00 ל־16:00, בשישי ובערבי חג בין 10:00 ל־15:00 ובשבתות ובחגים בין 10:00 ל־17:00. פרטים בטל': 04-9840702 ובאתר: www.amphorawines.com

יקב בזלת הגולן

הדרך למושב קדמת צבי שברמת הגולן מתפתלת בין שדות ירוקים ונוף אלמותי. מין דרך כמו בסרטים רומנטיים, שבה עוצרים באמצע ונושמים עמוק. ואז מגיעים ליקב בזלת הגולן ומביטים בשבכת הגפנים היפהפייה המשקיפה אל נוף מקסים, ושבה, ביום יפה, אפשר לשבת וללגום כוס יין משובח. את פנינו מקבל יואב לוי, מבעלי היקב, שאומר כי "לרמת הגולן יש את הענבים הטובים בעולם, כך שאי אפשר לעשות יין גרוע. ענבי רמת הגולן שינו את כל איכות היין שיש בישראל, כך שזה לא אני אלא הענבים". 

אתם כמובן מוזמנים להגיע לבקר כאן או במרכז מבקרים חדש שהקים היקב במתחם וואסט המתחדש, שכבר כתבתי עליו בעבר. במתחם וואסט בנו בזלת הגולן יקב וחנות יין, שבה נמכרים כל יינות יקבי רמת הגולן. מבני הבסיס הסורי הישן שהיו במקום שופצו ושונו לבלי הכר - שולבו בהם אבני בזלת, נשתלו מדשאות, ולמעשה, הפכו את המקום לפנינה תיירותית נחמדה. בואו לבקר. 

יקב בזלת הגולן: מושב קדמת צבי, רמת הגולן.  מרכז המבקרים במושבת קדמת צבי פתוח בראשון עד חמישי בין 09:00 ל־15:00, מרכז המבקרים בצומת וואסט פתוח בין 10:00 ל־17:00. פרטים בטל': 04-6965010 ובאתר: www.bazelet-hagolan.co.il

יקב דלתון

הרבה יין טוב יש ביקבים באזור צפת, והוותיק שבהם הוא יקב דלתון, שבו מרכז מבקרים מקסים עם צוות חייכן שיארח אתכם לסיור וטעימות. כשאני הגעתי לבקר במקום לפני זמן לא רב, חיים, משגיח הכשרות, הוא שהדריך את הסיור המשעשע והמקצועי. 

ביום שישי, 17 במאי, בין 10:00 ל־14:00, תיערך ביקב כחלק מפסטיבל "בשביל היין" חגיגה בלבן - חוויה שכולה יין, גבינות איכות, טפאס גליליים והשקת היינות הלבנים החדשים של יקב דלתון: כנען לבן 2012, שרדונה 2012, סוביניון בלאן רזרב 2012 ופומה בלאן 2012.

בשעה 12:00 תיערך טעימת יינות מודרכת על ידי צוות היקב. פרטים בטל': 04-6987683 ובאתר: www.daltonwinery.com 

יין של פסטיבל

חג השבועות יוצא השנה בשבוע השלישי והעמוס של פסטיבל "בשביל היין", המתקיים ברחבי הגליל הגולן והעמקים זו השנה הרביעית ברציפות. אירועי הפסטיבל כוללים מגוון רחב של אפשרויות בילוי, ובהן טיולים, סדנאות, טעימות יין, אירועי אמנות ומוסיקה ומפגש מרתק עם האנשים היוצרים את ענף היין בגליל ובארץ כולה, ואתם רק מרוויחים. 

כל הפרטים על הפסטיבל באתר הרשות לפיתוח הנגב והגליל: wine.galil.gov.il 

Yaell@israelhaom.co.ilטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר