"אין מזרק? אל תאכלו במסעדה"

השף והיועץ הקולינרי דניאל שליט מבקש להפסיק לחפש אשמים ולהתחיל לחלוק באחריות • "אם אתם אלרגים תסמכו רק על עצמכם, אל תעזו לצאת בלי" • דעה

שף דניאל שליט // צילום: באדיבות המצולם // שף דניאל שליט

"באותה מידה יכלתי לכתוב את המילים הללו מתא כלא, אחרי שגרמתי למוות מיותר"

אתחיל מהשורה התחתונה: אם אתם אלרגים ברמה מסכנת חיים ויצאתם מהבית בלי מזרק אפיפן - אל תאכלו במסעדה. ככה פשוט, אל תסמכו על משגיח הכשרות, אל תסמכו על הטבח שבדיוק רב עם חברה שלו ודעתו מוסחת, אל תסמכו על המלצרית שטרודה במבחנים.

בדיוק כמו שאתם מסתכלים ימינה ושמאלה לפני מעבר חציה ולא סומכים על הנהגים שיקיימו את החוק ויעצרו - תסמכו רק על עצמכם.

עוד בנושא:

"בא לי למות": השיחה האחרונה של אושר דרעי

הצעת חוק: מסעדות יחויבו להחזיק מזרק אפיפן

אושר צעקה: "תעזרי לי, אני הולכת למות"

בעקבות מותה המצער והמיותר של אושר, נזכרתי במקרה שקרה לי לפני כמה שנים. היה זה סרוויס "שישי ערב" ראשון במסעדה שעשיתי לה הקמה לפני כמה שנים. אין לי מספיק טבחים ואין מספיק מלצרים, אנחנו עוצרים כניסות אבל בכל זאת הבלגן חוגג ואת הטירוף והבלגן שהולך במסעדה (רובו מאחורי הקלעים אגב, הלקוחות לא מרגישים), רק מי שהיה בסיטואציה כזו מכיר.

תוך כדי הטירוף הזה באה מלצרית ושואלת: ״אני יודעת שבקינוח שוקולד אין אגוזים (הזכרנו בהדרכת צוות את חשיבות הכרת אלרגנים) אבל רק מוודאת״. עכשיו, בעודי נתון תחת לחץ הזמנות מטורף, אני משחזר בראש את מרכיבי המנה ועונה -״אין אגוזים״.

הקינוח יוצא ללקוחה ולאחר חמש דקות המלצרית חוזרת מודאגת: ״אתה בטוח שאין בקינוח אגוזים? כי הלקוחה אומרת שמרגישה נימול בשפתיים ושואלת אם להזריק אפיפן שיש לה, כי היא אלרגית בסכנת מוות מאגוזים״. מה שלא ידעתי הוא שלפני אותה משמרת ערב, הבראוניז הקבועים שאנחנו מכינים לקינוח הספציפי הזה נגמרו והסו-שף קנה על דעת עצמו בראוניז אחרים מקונדיטוריה שכנה - עם אגוזים. 

מיד צעקתי: ״תגידי לה שתזריק דחוף אפיפן״. המחשבות מתחילות להשתולל, זיעה קרה שוטפת אותי ואיבדתי לגמרי את הסרוויס. יצאתי החוצה ובדקתי מה עם הלקוחה, למזל שנינו היה לה מזרק אפיפן והיא הזריקה אחרי ביס אחד.

באותה מידה יכלתי לכתוב את המילים הללו מתא כלא, אחרי שגרמתי למוות מיותר, למזלי זה לא קרה והאירוע הסתיים ללא נפגעים.

תבינו משהו, לא מדובר פה בהסרת האחריות מהמסעדה - ברור שאנחנו אחראים ונכון, אתם צודקים שזה לא פייר ולא צודק אבל אין אדם שלא טעה ולא יטעה, הן בתור מנהל אחראי והן בתור עובד זוטר. אם אתם אלרגיים למשהו שיכול לגרום למוות, תסמכו רק על עצמכם ואל תעזו לצאת מהבית בלי מזרק. אם אין לכם מזרק, פשוט ותרו על הארוחה.

השיח שנוצר בעקבות המקרה מטיל אשמה מצד לצד. במקום לנסות להיות צודקים, בואו כולנו ננסה להיות אחראים יותר כדי שאם יקרו טעויות (ויקרו), נוכל לעבור אותן ביחד.

דניאל שליט הוא שף, טבח ובעלים של חברת "Punkt" לייעוץ קולינרי

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר