היועץ המשפטי לממשלה על החלטת ביה"ד בהאג: "נעדר כל סמכות" // צילום: אורן בן חקון // היועץ המשפטי לממשלה על החלטת ביה"ד בהאג: "נעדר כל סמכות"

היועמ"ש על החלטת ביה"ד בהאג: "נעדר סמכות"

מנדלבליט הגיב להחלטת ביה"ד לאפשר חקירת ישראל על פשעי מלחמה: "נעדר סמכות משום שאין מדינה פלשתינית" • "השופטים בחרו להתעלם מטענות כבדות משקל"

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט פרסם הערב (שבת) את תגובתו להחלטת ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג לאפשר את חקירת ישראל על ביצוע פשעי מלחמה ביו"ש, עזה ומזרח ירושלים. 

בהודעה שפרסם שלל היועמ"ש את סמכותו של ביה"ד הבינלאומי להכריע בסוגיה זו ואמר כי הוא "נעדר כל סמכות בנושא" - שכן אין מדינה ריבונית פלשתינית. 

"אמש פרסם הרכב שופטים של בית הדין הפלילי הבין-לאומי את החלטתו בעניין היקף סמכות השיפוט הטריטוריאלית של בית הדין על נושאים הקשורים לסכסוך הישראלי-פלשתיני", נכתב מטעם היועמ"ש. כפי שפורסם בעבר, עמדת היועץ המשפטי לממשלה היא שבית הדין הפלילי הבין-לאומי נעדר כל סמכות בעניין זה, וזאת, בין היתר, משום שאין מדינה ריבונית פלשתינית, אין שטח ששייך למדינה כזו, ומשום שממילא אין לרשות הפלשתינית כל סמכות שיפוט ביחס לישראלים עמדה זו זכתה לתמיכה מצד מדינות מרכזיות ומומחים משפטיים בעלי שם, אך שופטי הרוב בהחלטתם בחרו להתעלם מרבות מהטענות המשפטיות כבדות המשקל שהועלו בהקשר זה".

הודעתה של התובעת בנסודה על פתיחת חקירה פלילית נגד ישראל

עוד הוסיף היועמ"ש בתגובתו: "מדינת ישראל היא דמוקרטיה שומרת חוק בעלת מערכת משפט עצמאית. היא מחויבת לערכי היסוד של המשפט הבין-לאומי, ויודעת לבחון באופן עצמאי טענות להפרות של הדין. גם מטעם זה אין כל מקום להתערבותו של בית הדין בעניינים המסורים לסמכותה הריבונית של מדינת ישראל. הניסיונות לגרור את בית הדין לעסוק בסכסוך הישראלי -פלשתיני מוכרים ומטופלים מזה זמן רב על-ידי הגורמים המדיניים והמשפטיים הרלוונטיים, שנערכו לכל ההתפתחויות האפשריות בזירת בית הדין. היועץ המשפטי לממשלה וצוותו ימשיכו לסייע לממשלת ישראל ולאזרחי המדינה להתמודד עם כל תרחיש אפשרי בזירת בית הדין הפלילי הבין-לאומי".

כזכור, בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הניח בשישי בערב את היסודות לחקירה פלילית נגד ישראל, וזאת לאחר שהכיר ב"פלשתין" כמדינה בעלת זכויות בבית הדין, ברוב של שני שופטים תומכים מול שופט מתנגד. בעקבות החלטה זו, יוכל בית הדין להעמיד לדין את ישראל בשל האישומים שהגישה תובעת בית הדין פאטו בנסודה בשנת 2019 נגד ישראל ביהודה ושומרון וברצועת עזה, לטענתה באשמת פשעי מלחמה. בהחלטתו, דחה בית הדין את טענות ישראל, שאין לו מקום לדון בישראל מכיוון שהיא המדינה השולטת בשטחי יהודה ושומרון, רצועת עזה ומזרח ירושלים, וכי ישראל לא חתומה על אמנת רומא – ומשכך, אין לבית הדין סמכות לדון בענייניה. בית הדין קבע כי "פלשתין", שחתמה על האמנה ואישררה אותה, נחשבת כמדינה – ולכן יש ביכולתו לדון באירועים בשטחים אלה.

על פי ההערכות, בית הדין עיכב את החלטתו בנושא חודשים ארוכים מתוך חשש לעימות עם ממשל ארצות הברית הקודם, של הנשיא טראמפ, שנחשב לתומך נחרץ של ישראל ומתנגד לבית הדין הבינלאומי, זאת לעומת הנשיא הנוכחי ג'ו ביידן, שרק אתמול הצהיר על מחויבותו לעקרונות הקהילה הבינלאומית.

נתניהו: "ביה"ד הוכיח פעם נוספת שהוא גוף פוליטי" 

ראש הממשלה בנימין נתניהו תקף אתמול את ההחלטה, וחזר על עמדת ישראל כי אין לבית הדין סמכות לדון בנושאים הנוגעים לישראל. "היום הוכיח בית הדין פעם נוספת שהוא גוף פוליטי ולא מוסד שיפוטי", אמר ראש הממשלה והוסיף, "בית הדין מתעלם מפשעי המלחמה האמיתיים ובמקום זאת רודף אחר מדינת ישראל, מדינה בעלת משטר דמוקרטי איתן, המקדשת את שלטון החוק, ואינה חברה בבית הדין. 

"בהחלטתו זו פגע בית הדין בזכותן של מדינות דמוקרטיות להגן על עצמן מפני טרור, ושיחק לידי גורמים החותרים תחת המאמצים להרחבת מעגל השלום. אנו נמשיך להגן בכל דרך על אזרחינו וחיילינו מפני רדיפה משפטית". גם שר החוץ גבי אשכנזי ביקר את ההחלטה ואף הגדיר אותה כפרס לטרור הפלשתיני. במחלקת המדינה האמריקנית הביעו "דאגה עמוקה" מהחלטת בית הדין.

בצד הפלשתיני, לעומת זאת, בירכו על ההחלטה. שר החוץ הפלשתיני ריאד אל מאליכי אמר: ״אנו מברכים על החלטת בית הדין בהאג וקוראים לפתוח בחקירה נגד בכירים ישראלים בהקדם האפשרי בגין פשעיהם נגד העם הפלשתיני״. והשר לעניינים אזרחיים ברשות, חוסיין א שייח' הוסיף: "ההחלטה להכיר ב'פלשתין' כמדינה חברה ולפתוח בחקירה על פשעי מלחמה היא ניצחון לזכויות, צדק, חופש וערכים בעולם". חבר הכנסת עופר כסיף (הרשימה המשותפת) הצטרף לדברי בכירי הרש"פ ואף עקף אותם ואמר: "ישראל אשמה בטיהור אתני, בהרג חפים מפשע, בהטלת מצור ובשלטון צבאי על העם הפלסטיני. טוב שתיחקר על כך ותעמוד לדין בביה"ד בהאג, לצד המשך מאבקנו - יהודים וערבים - כאן בישראל. חובה לפעול לסיום הכיבוש מתוך חתירה אמיתית לצדק ולשלום אמת - זהו האינטרס האמיתי של כל בני המקום, ומעבר".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...