"אין כל הוכחה כי חיסון קורונה פוגע בפוריות הגבר או האישה, ומומלץ לנשים וזוגות הנמצאים בטיפולי פוריות להתחסן" - כך ממליצים כל איגודי הרופאים המומחים בתחומי הגניקולוגיה והפוריות. לדבריהם, "ניתן לחסן נשים הרות המעוניינות בכך, בפרט אם הן בסיכון גבוה לחשיפה לנגיף ומומלץ לאפשר גם לנשים מניקות להתחסן לקורונה".
בנייר עמדה שפרסמה המועצה הלאומית לרפואת נשים, האיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה, איגוד המומחים לפוריות והחברה לרפואת האם והעובר, נקבע כי הידבקות בקורונה במהלך ההיריון עלולה לגרום למחלה חמורה יותר וללידה מוקדמת, ולכן חשוב להתחסן.
אחד המיתוסים שנקשרו לחיסון הקורונה היה כי הוא פוגע בפוריות ולנשים המתכננות היריון לא מומלץ להתחסן. המומחים מציינים כי "לא ידוע ולא תואר בספרות המדעית בסיס מנגנוני או הוכחה ואף לא טענה לאפשרות של פגיעה בפיריון נשים".
לגבי גברים צויין כי "למרות שתואר בספרות המדעית בידוד נגיפי קורונה בנוזל הזרע, אין עד היום הוכחה מבוססת שהנגיף פוגע בפיריון של גברים שחלו. קל וחומר החיסון שאין פגיעתו כמחלה אלא הוא מגן בפניה". המומחים ציינו כי מתחילת השימוש בחיסון אין עדות לעלייה בשיעור הפלות או מומים, ואין עדות לפגיעה בפוריות.
בימים האחרונים דווח על ארבעה מקרים של נשים הרות שנדבקו בקורונה והיו במצב קשה. המומחים מציינים שממחקרים עולה שנשים הרות שנדבקות בקורונה, בפרט נשים עם מחלות רקע, מצויות בסיכון מוגבר לסיבוכים נשימתיים, עד כדי צורך בהנשמה והפרעות בקרישת בדם. ממצאים ראשוניים מצביעים על כך שהידבקות בקורונה מעלה סיכון ללידות מוקדמות וצורך באשפוז היילוד.
בעלה של היולדת שחלתה בקורונה ומצבה קשה מדבר // צילום: גיל קרמר
לגבי חיסון נשים הרות - חברי המועצה מציינים כי יש לאפשר חיסון לנשים הרות, בפרט אם הן בסיכון לחשיפה לנגיף או סובלות ממחלת רקע ולאחר התייעצות עם הרופא המטפל. "אישה הרה ששומרת על כללי הריחוק, ואין לה סיכון גבוה לחשיפה לנגיף יכולה לבחור בדחייה של החיסון לשליש השני להריון או לאחר הלידה". עוד צויין כי "המועצה ממליצה להשלים את שני החיסונים לפני התחלת טיפולי פוריות ולפני הכניסה להריון".
ההמלצה להתחסן תקפה גם לנשים מניקות שמעוניינות בכך, לפי המומחים. נשים מיניקות לא נכללו במחקרים, אך מניסיון שנצבר בחיסונים אחרים והעובדה שהוא אינו מכיל חלקיקי נגיף, יש סיכוי קלוש שלאחר ההזרקה לשריר החיסון יגיע לחלב האם. לצד זאת מתן נוגדנים דרך חלב האם עשויים להגן על התינוק.
על נייר העמדה חתומים פרופ' אליעזר שלו, יו"ר המועצה הלאומית לרפואת נשים, נאונטולוגיה וגנטיקה, פרופ' רוני מימון, יו"ר האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה, פרופ׳ אדריאן שולמן, יו"ר איל"ה (האיגוד ישראלי לפוריות), פרופ׳ יואב יינון, יו״ר החברה הישראלית לרפואת אם ועובר, וד״ר רינת גבאי, חברת ועד החברה לאם ולעובר.
בתוך כך, גם פרופ' גילי רגב יוחאי, מנהלת היחידה למניעת זיהומית בשיבא, קראה לנשים הרות להתחסן: "חשוב ללכת ולהתחסן גם בהיריון ולפני היריון. המחלה קשה אנחנו רואים את זה בימים האלה. היו לנו מקרים קשים של נשים בהריון".
בהמשך לדיווחים על ריבוי מקרי קורונה קשים בקרב נשים בהריון ויולדות, מצ״ב התייחסותה של פרופ׳ גילי רגב-יוחאי, מנהלת היחידה לבקרה ומניעת זיהומים בשיבא, לגבי חיסון נשים בהריון. pic.twitter.com/pzOVrkOTpc
— Sheba Tel HaShomer City of Health (@SHEBA_) January 19, 2021
ד"ר אורטל נאמן, מנהלת היחידה לרפואת האם והעובר בביה"ח הציבורי אסותא אשדוד, התייחסה למקרים האחרונים שבהם נשים הרות חלו במצב קשה בקורונה: "לצערנו, לא ברור אם המקרים המדווחים הם מגמה או הצטברות מקרים נקודתית. עד כה נשים הרות לא היו בקבוצת סיכון לתחלואה קשה כתוצאה מהקורונה".
לדבריה, "ההמלצה היא לאפשר מתן חיסון לנשים הרות במיוחד אם הן בעלות סיכון לחשיפה או סובלות ממחלות רקע שמגבירות את הסיכון לתחלואה קשה. המידע על בטיחות החיסון בהריון הוא מוגבל לאור כך שהניסויים הקלינים החריגו נשים הרות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו