ממשלת האחדות לא תקיים גם השבוע את ישיבתה השבועית, אך באופן חריג הסיבה אינה עימות בין הליכוד לכחול לבן, אלא סירוב שרי הליכוד לתמוך בהחלטה שיזם רה"מ בנימין נתניהו בסוגיית הסדרת ההתיישבות הצעירה.
המשבר החל בישיבת הממשלה ביום שלישי. נתניהו העלה לדיון את הצעת ההחלטה להסדיר שלושה יישובים בדואיים לא חוקיים בנגב - רחמה, עבדה וחשם זנה. ביישובים אלה מתגוררים 1,700 בתי אב במרחב של 11,500 דונם. ההערכה היא שנתניהו קידם את ההחלטה כחלק מהסכם פוליטי עם השר עמיר פרץ וח"כ מנסור עבאס.
עם זאת, תוך כדי ישיבת הממשלה התחוללה סערה. רבים משרי הליכוד מחו על כך שנתניהו מסדיר את ההתיישבות הבדואית הבלתי חוקית, ובה בעת דוחה את דרישת ראשי ההתיישבות ביהודה ושומרון להסדיר את המאחזים שם. ה"מרד" נולד בעקבות מסע לחצים כבדים שהפעילו ראשי ההתיישבות הצעירה על השרים, תוך כדי ישיבת הממשלה. בעקבות התנגדות שרי הליכוד הוריד נתניהו את ההצעה מסדר היום.
בימים האחרונים התברר כי נתניהו מתכוון להעלות לממשלה החלטה רזה מאוד לעומת המקור. על פי הצעה המקורית, שגיבשו לפני כמה שבועות שר ההתיישבות צחי הנגבי והשר במשרד הביטחון מיכאל ביטון, 46 מאחזים אמורים היו להיות מוסדרים. עם זאת, על פי ההצעה שנתניהו מגבש כעת, רק שלוש נקודות יוסדרו. מדובר על המאחזים עשהאל ואביגיל, בדרום הר חברון, ואבנת, באזור ים המלח. ביישובים אלה מתגוררים 170 בתי אב ושטחם הכולל עומד על 151 דונמים בלבד.
בליכוד מנסים לגלגל על גנץ את האשמה של קיצוץ הרשימה. הנגבי כתב ביום שישי: "אני דורש מהשר גנץ להסיר מייד את הווטו על החלטת מרקם חיים (להסדרת ההתיישבות, א"כ). לא שלושה, לא ארבעה ולא חמישה יישובים במסגרת 'דיל הבדואים'".
מנגד, בכחול לבן דוחים בתוקף את ההאשמה כי הם האחראים להקטנת מספר היישובים שיוסדרו, מ־46 לשלושה. מלשכת שר הביטחון נמסר כי הוא תומך בחיזוק המינהל האזרחי, כדי שיהיה אפשר להוציא לפועל את תהליכי ההסדרה. בפורום ההתיישבות הצעירה קראו לשר הליכוד לדחות על הסף את ההצעה המקוצצת שגיבש נתניהו. "ראש הממשלה עושה מאיתנו צחוק ומנסה שוב לעבוד על כולם ו'להרגיע' עם אישור סמלי של שלושה יישובים. זה לא יעלה על הדעת!"
מלשכת נתניהו לא נמסרה תגובה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו