מי אתה דניאל גור אריה?
דניאל גור אריה מטפל בהורים ונוער ויוצר שיח בריא אשר מוביל להתמודדות נכונה ומיטבית עם אתגרי החיים של בני נוער ומתבגרים בכלל ובתקופת הקורונה בפרט.
דניאל הוא יועץ פדגוגי ואיש חינוך אשר עובד עם נערים ונערות והוריהם מעל 20 שנה. ברזומה שלו ניתן למצוא מספר רב של תארים אקדמיים – כולם בתחום החינוך, מדעי החברה, ייעוץ פדגוגי ומדעי המוח ( אותם הוא סיים בהצטיינות).
דניאל מטפל בשיטת טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT ועוזר למטופליו להתמודד עם אתגרים, כעסים, לחץ וחרדות ללא התערבות חיצונית ותרופות פסיכיאטריות על ידי זיהוי דפוסי התנהגות וחשיבה המזיקים למטופל והקניית כלים אשר הכרחיים לחיים שלווים ומאושרים.
כיצד משפיעה המגפה על בני נוער ומתבגרים?
“ניהול קשרים חברתיים עם בני גילם הוא אחד המרכיבים החשובים בהתפתחות ילדנו”, מסביר דניאל.
“מערכת יחסים נכונה ובריאה עם בני גילם משפיע הן על על ההתפתחות האישית והן על ההתפתחות הקוגניטיבית של ילדים. הריחוק החברתי ולמידה בזום בעצם מייצרת נתק והמתבגרים מוצאים את עצמם לבד רוב שעות היממה, מול המסך וצריכים להתמודד עם רגשות ותחושות חדשות שלא חוו קודם לכן.”
דניאל ממשיך ומוסיף: “מעבר להשפעות הנפשיות של למידה בזום ומחסור במפגשים חברתיים, לקורונה גם השפעות פיזיות – מחסור בפעילות ותזוזה, אכילה משעמום וצפייה ממושכת במסכים גורמים לעלייה בלתי מבוקרת ובלתי רצויה במשקל. כתוצאה מכך הדימוי העצמי נפגע, הרצון להיחשף מול אנשים יורד והמתבגרים עלולים לחוות תחושות דכדוך, חוסר מוטיבציה ולחץ מיותרים.
גם סדר יומם משתנה – הם הולכים לישון מאוחר וקמים מוקדם לזום, שעות השינה משובשות וגם להן השפעה ישירה על מצב הרוח והמוטיבציה לעשייה.”
אל תיגררו עם ילדכם למלחמות
זה הטיפ החשוב ביותר של דניאל, והוא מסביר מדוע :
” ילד מדכדך זה מאוד בעייתי – זה רק ילך ויחמיר. המחסור בחברים ואוזן קשבת, ההשמנה שיוצרת דימוי עצמי נמוך וחוסר שגרה בריאה, כמעט ודאי שיביאו איתם ילד אשר מתחצף להוריו, לא מתייחס, לא עוזר בבית ופשוט עולה לכם על העצבים.
אין טעם לנסות להעביר ביקורת או להתעצבן על חוסר ההתחשבות בכל בני הבית. אלו עלולים לייצר אנטי ונתק פסיכולוגי בין המתבגר אליכם ולייצר מעגל כעסים בלתי נגמר – ההורים כועסים על המתבגרים אשר כועסים על הוריהם.
כיצד אתה מייצר שיח בריא בין הורה לילד?
“עשרות שנים בעבודתי כמורה ויועץ פדגוגי העניקו לי את הזכות והיכולת לדעת כיצד לגשת למתבגרים”, מסביר דניאל. ” במפגש הראשון אני נפגש עם ההורים והילד על מנת לבחון אינטראקציה, לזהות דפוסי התנהגות וחשיבה שגויים ולבחון את התגובות והטענות של כל אחד מהצדדים. במהלך תהליך הטיפול אני מייצר דיאלוג ידידותי (שלא כולל ציווי, ביקורת והכתבה לאיך לפעול, שהורים רבים נופלים לדפוסי התנהגות אלו מתוך דאגה לילדיהם) הן מולי ומול המתבגרים והן מול מתבגרים להוריהם. אני יודע לגשת לכל ילד וילד ולהסביר להם כיצד כל מילה, מעשה ומחשבה משפיעה ישירות על מצב רוחם ותגובות הסובבים אליהם.
יש לך טיפים להורים ומתבגרים כיצד לנהל שיח נכון ובריא?
“אין ספק שכל משפחה מתמודדת עם המצב החריג בדרך שלה, ולכל משפחה נתאים את הטיפול ודרך גישה ללבם וראשם של המתבגרים בהתאם למצב הפרטני,” אומר דניאל.
“אם כי, ישנן מספר פעולות שחשוב לעשות בכל בית על מנת לעודד קשר פתוח המבוסס על כבוד, אמון הדדי וחיבור אמיתי. קודם כל חשוב להציג דוגמא אישית לילדנו. לא נטיף להם על חשיבות תזונה בריאה או פעילות ספורטיבית אם אנחנו לא מסוגלים לעשות זאת בעצמנו. כמו כן, חשוב תמיד לדבר עם הילדים בגובה העיניים, להסביר את הרציונל מאחורי כל בקשה שלנו, ולהבין שאתם רוצים שילדכם יעשו את המצופה מהם לא כי דרשתם זאת, אלא כי הם מבינים את הרציונל מכל מה שמצופה מהם ויעשו זאת מתוך ערכיות והבנת ההיגיון העומד מאחורי כל פעולה.”
על מה חשוב להקפיד ביום יום בתקופת חוסר ודאות כמו עכשיו?
דניאל מציג בפנינו את 3 הכללים שחשוב להקפיד עליהם על מנת להבטיח ביטחון נפשי אצל בני נוער:
- שמירה על קשרים חברתיים – אסור לייצר נתק מוחלט מהחברים והסביבה ( כמובן בהתאם למגבלות הקורונה). יש לקיים מפגשים חברתיים מצומצמים על ידי יצירת קפסולה אישית של מספר חברים קבועים.
- שמירה על סדר יום – מומלץ להגדיר שעה קבועה, סבירה והגיונית בה ילדכם הולך לישון וקם בבוקר. רצוי לחשוב ביחד אילו פעולות חשוב שיתבצעו באופן יום יומי ולוודא כי הן אכן נעשות מדי יום ביומו.
- שמירה על פעילות פיזית – בין אם זו הליכה בפארק או חוף הים ( אתכם או עם החברים ואפילו לבד), או אימוני כושר בבית ( תרגילי מתח, כפיפות בטן, שיעורי ספורט בזום ועוד). דניאל ממליץ להתחיל את היום מפעילות גופנית אשר משחררת את הורמון האושר במוח, מעוררת ומחדירה מוטיבציה להמשך היום.
לסיכום, מתבגרים ובני נוער נמצאים גם ככה בשלב בחיים אשר מלא בהורמונים, אמוציות ותחושה כאילו סוף העולם הגיע מכל פיפס קטן. יחד עם הלחץ ממגפת הקורונה, הריחוק החברתי ושבירת השגרה שלהם – הם נמצאים בתוך כור היתוך שעלול להתפוצץ בכל רגע. אל תעמיסו עליהם עם ביקורת נוספת ואל תצרו מערכת יחסים המבוססת על האשמות ותסכולים אחד כלפי השני. פנו לקבלת ייעוץ וכלים להתמודדות נכונה מול ילדכם ותאפשרו להם לקבל כלים לכל החיים להתמודדות עם מצבי לחץ, חרדה ותסכול.
ממליצים לכם גם לעקוב אחר הבלוג של דניאל גור אריה אשר עשיר במידע וטיפים לגידול מתבגרים וניהול מערכת יחסים בריאה ואוהבת עימם.